reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 15 chladičů procesorů: 2. část

28.6.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 15 chladičů procesorů: 2. část
Dnes si představíme zbylých osm chladičů z našeho megatestu patnácti procesorových chladičů. Jedná se o modely firem Scythe, Thermalright, Thermaltake a Zalman, tedy smetánku mezi výrobci chladičů pro osobní počítače. Uvidíme tedy, jaký standard si udržují tito výrobci a v příštím díle se konečně dozvíme, jak na tom jsou i v testech chladicího výkonu.

Zalman CNPS7500-CU LED


Posledními dvěma zástupci v našem testu budou modely společnosti Zalman. Model CNPS7500-CU LED je mírně upravenou verzí léta prodávaných chladičů, ale ty jsou stále v aktuální nabídce, a tak se alespoň uvidí, zda i dnes mají co říci. Přišel zabalený podobně jako předchozí Thermaltake, tedy v krabici a uvnitř ní v plastovém výlisku.


Model
Zalman CNPS7500-CU LED
Rozměry
121 x 121 x 67 mm
Hmotnost
848 g
Materiál
měď
Heatpipe
ne
Ventilátor
100mm
1150 - 2300 RPM
17 - 32 dBA
2 kuličková ložiska
Kompatibilita
Intel 775/478, AMD AM2/939/940/754

Když se původní Zalmany řady 7500 představily na trhu, nebylo ještě mezi PC chladiči po heatpipe ani vidu ani slechu. Měděná verze těchto chladičů patřila výkonnostně to nejlepší, co jsme si mohli za ještě rozumné peníze pro chlazení našich procesorů pořídit a bude velmi zajímavé sledovat, jak se dnešní verze s 110mm ventilátorem představí dnes mezi horami heatpipe.





Jedná se o chladič vyráběný velmi jednoduchou technikou. Výrobce prostě vezme několik správně tvarovaných plátků kovu – buď mědi (jako zde), hliníku, nebo se použije kombinace plátků hliníku a mědi. Ty se k sobě pevně sešroubují, rozevřou do vějíře a vzájemným spojením vzniklá styčná plocha se pak vybrousí. Geniálně jednoduchý způsob, ale dnes ve světě heatpipe už zastaralý. Také kvůli použitému materiálu je hmotnosto tohoto modelu velmi vysoká – 848 g i s ventilátorem.



Integrovaný 110mm ventilátor má dvě kuličková ložiska a pomocí dodávaného Fan Mate 2 se jeho otáčky můžou regulovat od 1150 RPM po 2300 RPM (hlučnost 17 – 32 dBA).




Příslušenství

Dodávané příslušenství je v režii Zalmanu klasicky rozsáhlé. Dodávané příslušenství umožňuje montáž chladiče na sockety Intel 478 a LGA 775 a také AMD AM2, 939, 940 a 754, tedy snad všechny aktuální. Fan Mate 2 s dodávaným kabelem vám umožní regulovat otáčky a na styčnou plochu si nanesete bílou teplovodivou pastu Zalman z malé tubičky.




Instalace

Jediný celoměděný chladič v testu - Zalman CNPS7500-CU LED - je snadné nasadit. Na sockety AMD 939/940 a 754 se tento chladič umístí tak, že se využije originální rámeček a pouhý jeden díl z příslušenství, samozřejmě kromě teplovodivé pasty.



Tím jedním dílem je jedna krátká L packa, jež se zaklesne do spony na chladiči. Poté se Zalman pomocí této spony jednoduše zaklesne do rámečku a tím se pevně přichytí. Na ostatní sockety zde máme připraveny zvláštní rámečky, ale vždy se nakonec ke konečnému ukotvení využije spona.

reklama