reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 15 chladičů procesorů: 2. část

28.6.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 15 chladičů procesorů: 2. část
Dnes si představíme zbylých osm chladičů z našeho megatestu patnácti procesorových chladičů. Jedná se o modely firem Scythe, Thermalright, Thermaltake a Zalman, tedy smetánku mezi výrobci chladičů pro osobní počítače. Uvidíme tedy, jaký standard si udržují tito výrobci a v příštím díle se konečně dozvíme, jak na tom jsou i v testech chladicího výkonu.

Zalman CNPS9700 LED


A poslední chladič v testu je také od výrobce Zalman. CNPS9700 LED také přichází ve stejném balení jako předchozí dva, takže jeho rozbalování je jedna radost.


Model
Zalman CNPS9700 LED
Rozměry
90 x 124 x 142 mm
Hmotnost
764 g
Materiál
měď
Heatpipe
3x duální
Ventilátor
100mm
1250 - 2800 RPM +/- 10%
19,5 - 35 dBA +/- 10%
2 kuličková ložiska
Kompatibilita
Intel 775, AMD AM2/939/940/754

Co se týče jeho koncepce, tak ta využívá radiálního uložení žeber, ale ventilátor na ně vane ze strany, takže jde o jakýsi hybrid chladiče typu tower. Samozřejmě se nejedná také o žádnou novinku, ale o nástupce předchozí verze, se kterou se Zalman také chtěl zařadit mezi výrobce hi-end chladičů využívajících heatpipe.


- klikněte pro zvětšení -

Ty zde najdeme celkem tři duální, ale misto toho, aby jako v ostatních případech byly v měděné základně umístěny středy, jsou tam jejich konce, což je však zcela jedno. Díky tomu mohou trubice nerušeně opisovat bez přerušení celý kruh. Celý chladič váží také nezanedbatelných 764 gramů a jeho aktivní plocha je udávána jako 5490 cm2.





Z předního pohledu je však vidět, že pouze 0,2mm měděná žebra jsou místy od heatpipe vzdálena i přes 4 cm a to je na tak slabý materiál již příliš. Celý chladič ovívá jeden 110mm ventilátor, jenž má k dispozici rovněž regulátor Fan Mate 2 a ten ho dokáže z 2800 RPM zpomalit na 1250 RPM. Hlučnost je pak 35 dBA až 19,5 dBA.




Příslušenství

Příslušenství se od předchozí verze téměř nemění. Máme zde vše potřebné, ale navíc také lahvičku s teplovodivou pastou Zalman ZM-STG1, jejíž tepelná vodivost činí 4 W/m.°C. Navíc má na víčku připevněn praktický štěteček, i když ten samozřejmě chladič chladičem nedělá.




Instalace

Zalman CNPS9700LED se instaluje stejně jako předchozí verze přes spony a ty se samozřejmě přichytávají na rámečky. Pro socket LGA 775 je zapotřebí dodávaný rámeček, ale u ostatních socketů můžete využít ty, které jste dostali k základní desce.



Využijeme tedy lahvičku s teplovodivou pastou a štětečkem namažeme procesor. Pak chladič umístíme na procesor a provlékneme sponu skrz heatpipe. Pak na sponu nasadíme očko, šroubovákem ji ohneme a očko zahákneme za packu na rámečku. Jednoduché a rychlé.



Tím končíme představení chladičů a příště test dokončíme.
reklama