reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
29.6.2007, Jan Vítek, recenze
A máme tu závěrečnou část testu 15 chladičů CPU, kde se ukázaly hi-end modely od výrobců Cooler Master, Coolink, Noiseblocker, Pentagram, Scythe, Thermalright, Thermaltake a Zalman. Chlazení procesoru AMD FX-55 se zvýšeným napětím byl nezáviděníhodný úkol.
Radek33 | 17.9.200712:31
Zdravím, chci se zeptat, jak je to rozměry chladičů. V testu bohužel není přehledná tabulka s rozměry např. šxdxv, jednotlivé rozměry navíc nejsou vždy stejně seřazeny, takže muhu háídat jen podle obrázku. Mám totiž HTPC case s výškou nad procesorem cca. 11cm, horní kryt je plný ­- ideální by proto by chladič tower do této výšky, Nenapadá někoho, jaký chladič použít? Díky
Odpovědět0  0
Algida77 (1) | 29.7.200719:50
Zdrawim ! Chcem sa opytat, ci niekto nema skusenost so spojenim tejto dosky a chladica ??? ci nebudu zavadzat heatpipe..... diky
Odpovědět0  0
Mr.Xx | 12.7.200715:02
Zjistil sem ze u freezera 64pro je potreba dobre vetrana skrin, skrin ve ktery neni pruvan freezer hodne vyhreje a pak uz jen stoupa a stoupa teplota na cpu
Odpovědět0  0
Pavelx | 11.7.20078:18
A uchladí chladič Cooler Master Gemin II procesor CORE2DUO E6320 zcela bez větráků v nevětrané, ale kvalitní skříni ??
Přesněji zda se procesor nezničí.
Odpovědět0  0
Sherpa_ach | 30.6.200710:18
mna by celkom zaujimala aj schopnost tychto chaldicov uchladit pasivne nejake nenarocne cpu ako napr EE athlony. viacero ludi pisalo ze AC freezer to zvlada aj bez fanu. co tak ho porovnat aj s HP­-100 a inymi na nejakom 4200+ ee?
Odpovědět0  0
denon (10) | 1.7.200712:51
přesně tak, mám taky X2 EE a zajímalo by mě jak obstojí chladiče na tyto procesory + přetaktované,no bylo by to určitě náročnější testování,ale stálo by za to.
Navíc hodně lidí co si kupuje nové procesory nemusí mít objektivní info o koupi ventilátoru, mohou si myslet že k uchlazení jejich core2 nebo athlona X2 potřebují nutně chladič za 1500,­-.
Beru to tímhle testem se zjistily hrubé chladící výkony na teplo a hlučnost,ale lepší by bylo na každém chladiči vyzkoušet třeba i maximální přetaktování procesotu spolu s atomatickou regulací otaček možná i spolupráci s cool­'n quiet pro X2 + maximální vytížení.
Odpovědět0  0
Palo M. | 2.7.20078:41
Prave pasivne chladenie je zavisle na prievane v skrini, testovat to pasivne na stole to teda nema zmysel. A v konkretnych skriniach sa to lisi, ako uz bolo spomenute.
Mna by skor zaujimal test nie konkretnych chladicov, ale chladicovych dizajnov v rozne navrhnutych skriniach. Povedzme Dizajn1: Vpredu dole nasavanie 12cm, cez disky, vzadu vyfukovanie 12cm plus zdroj. Aky je rozdiel medzi chladicom cisto pasivnym, fukajucim oproti doske, fukajucim rovnobezne s doskou.
Dizajn2: Ventilator vzadu vyfukovanie 12cm plus zdroj a windtunel. Zase, aky je rozdiel medzi roznymi chladicmi. Aj rozdiel oproti dizajnu1.
Dizajn3: Nasavaci ventilator zboku fukajuci rovno na grafiku, a vyfukovanie vzadu 12cm plus zdroj...
A tak podobne.
Kazdy ma totiz inu kisnu a ja darmo uvidim z testu, ze nejaky konkretny chladic je v teplotach na stole najlepsi, ked do mojej skrine sa vobec nehodi a u mna by mal horsie teploty, ako chladic inej konstrukcie ktory v teste dopadol horsie...
A este testovat tu istu zostavu pri roznych teplotach okolia. Napriklad 20, 27 a 35 stupnov. IMHO totiz nefunguje jednoduchy vypocet ze pri teplote okolia 20 je na procaku X stupnov, pri teplote 27 je to X+7 stupnov.
Len ono by to uz neboli iba testy, ale taky workshop o celkovom dizajne chladenia... ale zato uzitocny pre vela ludi.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 2.7.20079:22
To není vůbec špatný nápad. Bylo by zajimavé zjistit, jak se projeví jistý design skříně a konfigurace ventilátorů s různými typy chladičů. Ale to chce důkladnou přípravu a dostatek času na provedení, protože takový test není vůbec sranda provést. Navíc když by se to mělo vzít opravdu důkladně, tak by se muselo provést opravdu velké množství měření a to také není možné. Test a jeho výsledky by se ale daly pojmout jako doporučení pro různé typy skříní a různé typy chladičů při různých konfiguracích ventilátorů a už tehdy by šlo o náročný test.


Testovat ovšem při různých teplotách je v našich podmínkách utopie. Tepelnou komoru nemáme a větru dešti neporoučíme.
Odpovědět0  0
Stanley xxx | 3.7.200719:53
Velmi se přimlouvám za takový TEST. Zároveň byste mohli i připravit podobný megatest z druhé strany procesorového žebříčku. Konkrétně modely jako A64 X2 3800+ EE ­(35W­) a podobné watáže. Určitě by se našlo řešení prakticky neslyšitelné a za rozumný peníz. Takových připadů je navíc určitě mezi lidmi mnohem víc než FX­-xx.
Odpovědět0  0
xMilan (1) | 4.7.200710:32
Souhlasím s Palom.M .Rozhoduji se mezi Thermalright SI­-128 a Thermalright Ultra­-120. Procesor uhladí oba dva naprosto stéjně , ale každý má jiný tok vzduchu,takže by bylo zajímavé co to udělá s teplotami zbytku sestavy. Jedni tvrdí, že má být v case průvan, ale např. k mojí desce GA P965­-DS3 se přímo doporučuje ćhladič, který fouká na desku. Teď s boxem mám teploty : HDD­-36,,VGA­-53,,CPU­-31,,MB­-42
Odpovědět0  0
Vagi (31) | 30.6.20079:56
Škoda že není v testíku tento chladič...zajímalo by mě srovnání s ostatními.
Odpovědět0  0
Shock! | 30.6.20071:09
Mno, mám doma Thermalright Ultra­-120 a není problém na něj namontovat dva 120mm větráky. Jeden fouká z jedné strany do chladiče, druhý vyfukuje na druhé straně ven,... Pokud by se testoval v této konfiguraci, tak by s přehledem vyhrál.
Odpovědět0  0
Yiri | 21.3.200823:14
no ale vzniká tím příšerná turbulence ne? kamarád dal dva větráky za sebe a znělo to jako vysavač ;)
Odpovědět0  0
Rimmerakf | 29.6.200715:00
Malinko mi tu chybí chladič CoolerMaster Hyper TX, sice nemám žravej procesor ­(X2 3600+ TDP 65W @ 2350MHz­), ale při Prime na max. topení sem se nedostal přes 36°C na CPU. Po většinu času jede na 800RPM, při Prime jel na max. otáčky, tj 1800.
Odpovědět0  0
makakova hlava (26) | 29.6.200718:28
presne tak. Myslim, ze je vykonnejsi nez freezer a rozhodne kompaktnejsi. Tichy, dobre vyzera, chladi aj okolie CPU. Ale asi uz v nejakom teste bol.
Odpovědět0  0
jarab77 (7) | 2.7.200710:18
ano byl, a dokonce tady na svethardware:
https:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-0F79ABE084005D39C1257228006A13F9.html
osobně jsem si ho pořídil na Athlon64 3500+ a teď pod ním mám Athlon64 X2 4400+
myslím, že za solidní cenu perfektní chladič
Odpovědět0  0
Drg | 29.6.200714:14
Kdyby se vzal pořádný odpor v kovovém pouzdře ­- cca 100W , připojil by se na patřičně dimenzovaný zdroj , tak by se dal z jeho teploty přesně určit teplotní odpor připevněného chladiče, což je vlastně to, o co tu jde a nehrozí odchylky způsobené tím, že se win.rozhodly něco swapovat atd. . A navíc by měření hluku nebylo deformované ventilátorem zdroje,grafiky ,diskem... jen návrh...
Odpovědět0  0
Miko (230) | 29.6.200715:12
taky sem nad tímto uvažoval, ale jak uděláš plnou vazbu styčné plochy chladiče a odporu velikosti CPU? Jedině, že bys zahříval nějaké další tělěso a vytvořil si něco jako heat­-spreader pro odpor ­(ted doufam, že v tom nemám chybu :­)­).
Odpovědět0  0
Drg | 29.6.200715:51
Možná by stačila hliníková destička s otvory pro zachycení spony chladiče.Ale pro jeden test by se to nevyplatilo frézovat.
Odpovědět0  0
family frost | 29.6.200719:02
na frostytech takto testuju uz davno. vid http:­/­/www.frostytech.com­/testmethod_mk2.cfm
Odpovědět0  0
Beefeater-64 (12) | 29.6.200720:25
proc by melo byt zrovna problem uchyceni??? hodne uzivatelu ma ze starych desek myslim S939 i treba AM2 a pod referencni uchyty takze udelat nejakou zakladnu by nemel byt problem :­-D Po strance zahrivani jsem spise nez o odporech uvazoval o tranzistorech! je to relativne levny pomoci multimetru kdyby se odecital proud tak by se mohl stanovit vykon a dokonce by se to dalo i regulovat :­-­) vykon 400W by v tomto pripade nebyl problem staci vic tranzistoru a udelat treba mereni pro 50, 100 a 150W klidne vic treba měřeni chladicu grafik taky bez problemu! Max cena za tento pripravek dle mojeho odhadu 5K Kc! Klidne jsem ochoten poskytnout moji predstabvu
Odpovědět0  0
Drg | 30.6.20078:31
Dobrý nápad ,tranzistory by byly určitě levnější a dostupnost je bez problémů.Nejvíce by stála určitě mechanika.
Odpovědět0  0
Beefeater-64 (12) | 30.6.20079:23
Mechanika ani ne! Sikovnej frezar pokud je material tak by mel byt za max 3 hodky hotov! Ale hodne by asi stal zdroj protoze delat to z kompovyho nevim! Naklady si predstavuju jako tak 2000 mechanika 3000 elektro ale to muze byt i vic
Odpovědět0  0
Beefeater-64 (12) | 30.6.200710:36
Jak tak uvazuju tak by musela byt freza a bruska at je poradnej povrch :­-D
Odpovědět0  0
Hyjena_ | 29.6.200714:09
Pro mně je vítěz­(cena­/výkon­) Noctua NH­-U12F, v základu je osazen bezvadným fanem za cenu cca 1400,­-. Lepších teplot dosáhly CoolerMaster GeminII ­(1100,­-­), Thermalright SI­-128 ­(1400,­-­) a Thermalright Ultra­-120 ­(1700,­-­). Ani jeden z těchto chladičů není osazen fany a při pořízení nějakého kvalitního fanu ­(noctua či papst­), v případě Gemin dokonce dvou, se poměr cena­/výkon podstatně změní.
Odpovědět0  0
Mihal New | 29.6.200714:16
U tebe je vítez ale u mě když si chi koupit Gagabite P35 DS4 tak moc neni,tam ho nenarvu!!
Odpovědět0  0
Hyjena_ | 29.6.200714:33
.. tak to bezesporu :o­(
http:­/­/www.noctua.at­/main.php?show=compatibility_nh_u12f&lng=en
Chystám se taky stavět nové PC, a tahle deska mě taky zaujala, nakonec to asi bude jeden z důvodů proč zvolit jinou MBO.
Odpovědět0  0
michal New | 29.6.200716:03
Přesně na ten odkaz jsem už koukal, taky z toho nejsem nadšenej a myslim že většina chladičů na tuto desku jen stěží pujde!Možná tam narvu ten Cooler 7Pro a uvidíme jaký budou teploty..
Odpovědět0  0
Bala | 9.8.200723:04
Nacpat ho tam nacpes. Tady ma jeden GA­-P35­-DQ6, ktera ma uplne stejne pasivy jako DS4 a s trochou nasili ho tam dostal :­-­) [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět0  0
Michal New | 29.6.200714:01
Zdar lidi, jaký že myslíte chadič by se mi na tuto desku vešel??Myslim že je to docela aktuální téma,ne?
Co jsem slyšel tak Noctua NH­-U12F se tam nevejde­(což mě docela mrzí...­)
Artic Cooling Freezer 7 pro, ten se tam vejde o prsa!
Máte zkušenost z dalšíma,poradíte??
Odpovědět0  0
Bala | 9.8.200719:44
Podle compatibility listu vyrobce by mel na ni mel jit typ Noctua NH­-U9F, viz. http:­/­/www.noctua.at­/main.php?show=compatibility_nh_u9f&lng=en
Odpovědět0  0
jfrlbc | 31.8.200720:04
Ahoj,
nevím jestli je to ještě aktuální, ale já mám např. na své P35­-DS4­(revize A2­) NINJA+ a vejde se sice těsně, ale vejde + 120mm FAN ofukuje i ty megapasivy :­-D
Odpovědět0  0
SlojmoS | 29.6.200713:13
No neviem, ja mam Arctic Cooling Freezer 64 Pro, 800­/min, na Core2Duo6400 pretaktovane na 3GHz a nad 55C sa nedostanem. Case Thermaltake Tsunami, 20*120mm FAN na 1000­/min. Squely chladic za par supov.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 29.6.200713:28
Core 2 Duo neni Athlon FX
Odpovědět0  0
SlojmoS | 29.6.200713:34
To je pravda, ale kto by v dnesnej dobe kupoval FX ?
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 29.6.200714:30
To je prece uplne jedno, jestli to je aktualni procesor, dulezity je jeho tepelny vydej a ten je se zvysenym napetim nekde uplne jinde nez u C2D. Nebudeme prece delat test se zamerenim na hi­-end chladice s procesorem o tepelnym vydeji, co pro ne nebude predstavovat problem.
Odpovědět0  0
SlojmoS | 30.6.200722:03
Je mi jasne, ze vykony chladicov sa testuju na CPU s velkym tepelnym vyzarovanim, len som chcel poukazat na to, ­(a nie sam, reakcii na tuto temu je v tejto diskusii mnoho­) ze na uchladenie moderneho procesu ­(aj pri pretaktovani­) staci jednoduchy, lacnejsi chladic a nie kilove monstrum za 1,5 tisica. A naozaj by bolo zaujimave urobit testy chladicov aj na modernom CPU ­(a netvrdim, ze to musi byt Intel­), pravdepodobne by to dopadlo tak, ze za cenovy rozdiel tisic KC ziskame o 2 stupne nizsu teplotu ...
Odpovědět0  0
Ludwo | 29.6.200713:31
Mam NEPRETAKTOVANE Core2Duo 6420 s tym Sonicom a pri burn teste mi teplota neprekrocila 50C
Odpovědět0  0
karavasoss | 29.6.200713:59
nemas nahodou freezer 7 pro? kdyz mas core 2 duo a tech 120mm fanu mas 20 v kejsu?? uz to nehul. Ja kdyz mel nataktovany E6400 na 3,2GHz pri 1,28 V s freezerem 7 ­(non pro verze = jen dve pajpny­) tak sem mel pri burnu 60 stupnu, okolni teplota vzduchu v mistnosti 29 stupnu a case je vetranej vic nez dobre. jenze 60 stupnu sem mel na maximalnich otackach a to je hluk jak krava, takze ja s arcticem nejsem spokojenej, ale pravda je ze par supu stoji a pokud nechce nekdo taktovat nak extreme tak to neni spatna volba. ja potrebuju neco jako ninju a jim podobne...
Odpovědět0  0
SlojmoS | 29.6.200714:10
Sorry, preklep, samozrejme to ma byt 2*120mm. A hodnoty som si nevycucal z prsta na nohe, nevidim dovod, preco by som si mal vymyslat, alebo zavadzat ...
Odpovědět0  0
karavasoss | 29.6.200714:30
ale ja nerikam ze to neni mozny, v mejch podminkach, kdyz mam v mistnosti pres leto vedro jak krava to ale nejde, jednak mas mensi takt, mozna i lepsi stesti na vyber procesoru ­- lepsi kousek a v pokoji trebas 23 stupnu...tak pak ano, sou mozny, ale u me by to bylo mnohem vic...a proto potebuju neco lepsiho nez ac freezera BTW kdyz sem to zkousel s boxem na 3,2GHz tak pri burnu mel E6400 kolem 70­-75 stupnu, tak proto potrebuju neco co to srazi tak o 20 stupnu:­-­) ato freezer neni, pokud nejede jak silenej na 2200 otacek...to je taky dalsi vec...ma mit maximalni otacky 2200rpm a mel jel na 2800rpm....divny
Odpovědět0  0
alienGT (1) | 29.6.200715:33
No ja si na Artica za 400,­- nestezuju. core2duo E6420 @3.2GHz 1.35V v plne zatezi do 50 stupnu a to v pokoji mam ted 26. Pritom v kysni 8800GTS a ta zatopi dost. Otacky do 1300RPM. Neplatil bych vic, poc taky.
Odpovědět0  0
jasonxxx | 20.7.200723:06
Nainstaluj novej bios ­(Gigabyte 965P DS3­) a bude ti ukazovat jiny hodoty, mne o 5 stupinku vic, u vetsiny desek se to meni. Ma to cenu vubec kupovat neco lepsiho? C2D 3,5Ghz na 62 pri burn.
Odpovědět0  0
ludwo | 29.6.200712:49
Mam doma Thermaltake Sonic Tower bez vetraku na nepretaktovanej Core2duo 6420ke a pohoda... Nic nepocut, pc stabilne... Pustil som na pol dna CPU burn a chladic bol teply, ale nie horuci. Odporucam. cena 1200SKK
Odpovědět0  0
Pletron | 29.6.200710:02
Prosím o tabulku se srovnáním chladící výkon ­/ hlučnost.
Nic jiného mě nezajímá.
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 29.6.200711:33
kéž by bylo tak jednoduché ji udělat...:­-(
Odpovědět0  0
Martin_S | 29.6.20079:23
Přemýšlím o koupi Thermalright Ultra­-120 eXtreme, který je podobný s testovaným. Mám ale obavy jesli lze umístit na desku, která je ve svislé poloze. Ná stránkách výrobce jsem to nenašel. Nemáte s tím někdo zkušenosti?
Díky

Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 29.6.20079:31
Kdyz budete mit skrin, co je solidne pevna, je vyrobena alespon z 0,8mm SECC a jeji tray se nebude prohybat. Kdyz chladic pripevnite pevne a kdyz s celou skrini nebudete nasledne triskat o zem, tak nevidim problem. Predpokladam, ze vam jde o LGA 775, tedy ctyrbodove uchyceni.

S uchycenim chladice na svisle umistenou desku se samozrejme pocita.
Odpovědět0  0
Kurew (3) | 29.6.20078:42
Nevíte někdo jestli lze tento chladič ­(Pentagram HP 100ALCU­) natočit tak, aby foukal teplý vzduch na zadní stěnu skříně čili přes chladiče stabilizátorů a zadní ventilátor ven?
Díky
Odpovědět0  0
Rada S | 29.6.20078:50
Pokud nemáš správně natočenou patici, pak máš smůlu
Odpovědět0  0
Rada S | 29.6.20078:26
mě příjemně překvapil, myslel jsem, že je na úrovni AC Freezeru, ale evidentně ho dokáže s přehledem porazit. Jen mě udivuje, že se tak často v testu objevují vadné ventilátory. Už jsem jich prodal desítky a žádná závada. Navíc mě udivuje udaná cena, ten chaldič se prodává okolo 400kč s DPH, ne 500
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 29.6.20078:58
No zase tak casto se neobjevuji, tohle je jeden z prvnich opravdovych problemu se samotnym ventilatorem, ktery jsem zaznamenal. Cenu jsem bral z Alfa Computer
Odpovědět0  0
Rada S | 29.6.20079:44
Myslel jsem samozřejmě Pentagram, na DD byl také vadný ventilátor
Odpovědět0  0
tomasjerry (212) | 29.6.20078:12
Nehnevajte sa, ale v dnesnej dobe testovat AMD Atlon FX­-55. Cokeby ste otestovali tieto chladice na Intel C2D napr na E4300 pri zvisenej voltage z 1,3 na 1,5 V. Videli by ste, ze sa celkove skore zmeni. Ja som mal moznost otestovat Scythe ANDY Samurai Master vs Noctua NH­-U9 a cuduj sa svete pri tych istych podmienkach Noctua chladi horsie. Nic som nemenil iba chladice. Andy mal hodnoty 41 ­/ 49 °C oproti Noctua 45­/54 °C. To vsetko pri zmene z 1800 na 2700 MHz. Takze testovat tieto chladice na starom AMD, no, urcite to ma vypovednu hodnotu, ale urcite nie pre Intel.
Odpovědět0  0
Miko (230) | 29.6.20078:22
podle mě je naprosto jedno jaký CPU generuje teplo, nejednalo­-li by se o velký rozdíl ve styčné ploše. Teplo nemá značku Intel či AMD. Naopak popíchnutej FX­-55 mě přijde jako docela dobrá volba. U tvého rozdílu ­(tedy pokud není Andy skutečně lepší ­- nezkoumal sem­) bych si troufl tvrdit nepovedenou montáž ­(stane se každému­).
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 29.6.20078:55
Presne tak. Idealni by byl simulator PC, jemuz by se snadno dal regulovat vykon. A to uz ma k AMD ci Intelu uz opravdu daleko, tady jde jen o to teplo, co se musi uklidit.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 29.6.20078:58
Achjo, simulator CPU, samozrejme.
Odpovědět0  0
tomasjerry (212) | 29.6.200710:04
montaz bola v pohode, testovane pri rovnakej izbojev teplete 19 °C infrra teplomerom snimane teploty najprv zo zakladne potom z rebier. Jedina vec ktora by mohla byt je asi ventilator.
Odpovědět0  0
J@mes (5) | 29.6.200713:14
Přečti si příspěvek od ­"boboco­" a najdeš odpověď :­-­)

"...a testování ve skříni neřekne bohužel také nic. Každá skříň­/sestava je naprosto odlišná a testování mimo skříň alespoň zajišťuje určitou objektivitu a především pak možnost vzájemného porovnávání. Představte si například, že porovnáváte Pentagram Freezone HP­-120AlCu a Zalman CNPS9700LED. Ve skříni A dopadne lépe Pentagram, ve skříni B naopak Zalman, protože určitý typ case ­(rozvržení komponent a proudění vzduchu, perforace­/ventilátor v bočnici ad.­) a jejího vnitřního uspořádání může vyhovovat chladiči A více, než chladiči B a naopak. Testování mimo skříň je podle mě jediná možnost, jak objektivně porovnat schopnosti jednotlivých chladičů. Provést takovýto test v malé skříni by sice bylo opravdu pěkné z praktického hlediska, ale naprosto nepoužitelné z objektivního hlediska..."
Odpovědět0  0
El_Cid | 29.6.20071:26
Trosku odbocim...zajimalo by me proc se najednou u vsech for atd. objevuje opisovani kodu z obrazku...pouziva snad nekdo skript pro generovani prispevku do fora?! Nemyslim si ze je to zde z jineho duvodu nez je je to in a kazdy cool server to musi mit...uz to prece ­"pouziva i Milunaodvedle tak to musime mit taky­"
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 29.6.20071:33
Je to ochrana před spamem, resp. před reklamními příspěvky. Nechtějte si ani představit jak by to tu vypadalo, kdyby se kód opisovat nemusel:­) ­-jinými slovy: Ano, ­"někdo­" generování příspěvků opravdu používá...:)
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1070) | 29.6.20073:19
Než jsme Captchu ­(opisování kódu z obrázku­) před x měsíci nasadili do provozu, byly naše diskuze na SHW plné SPAMU. Nestíhali jsme to mazat ­(přibývaly desítky nových SPAMových příspěvků denně v různých diskuzích napříč magazínem­). Důvod tedy není, že to je ­"in­", ale je to jednoduše něco, co úspěšně řeší problém.
Odpovědět0  0
markjag (7) | 29.6.20076:35
pozri si dsl.sk . Zatial su bez filtra no dlho to tak nebude...
Odpovědět0  0
Miko (230) | 29.6.20076:37
dávám za pravdu níže redaktorovi, spam byl opravdu nechutný a tohle je asi jediná schůdná cesta.
Odpovědět0  0
Miko (230) | 29.6.20076:37
eh, ne níže, ale výše jak tak koukám ;­))
Odpovědět0  0
malyJon | 29.6.20077:37
mozna nize mozna vyse zalezi jak ­"nainstalujete­" monitor na stul
Odpovědět0  0
El_Cid | 29.6.20071:22
Neco me v zaveru schazi ­- myslim ze hluk produkovany chladicem je nezanedbatelna stranka veci...
Odpovědět0  0
C64.Floyd | 29.6.20072:50
Jj, plne souhlasim. Popis hlucnosti na par radek nestaci, chtelo by to nejake mereni nebo alespon subjektivni hodnoceni.
Prave tohle povazuji za hlavni nedostatek jinak slusneho testu.
Odpovědět0  0
Petr n | 29.6.20076:58
A taky by nebylo spatne udelat tabulku na kolik stupnu uchladi procesor pri urcite hlucnosti.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 29.6.20077:52
Už tak je dost ošemetné porovnávat chladiče s různými ventilátory a jejich teploty a hlučnost už prostě našimi prostředky objektivně porovnávat nelze. Proto jsem se uchýlil k subjektivnímu popisu hluku, nebo spíš neduhů, které v tomto ohledu chladiče mají.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 29.6.20077:55
To objektivni porovnavani patri pouze hlucnosti...
Odpovědět0  0
Petr n | 29.6.20078:50
Vzdyt sou prece merice hluku, stacilo by nastavit otacky aby byla hlucnost rekneme 20 db, a k tomu napsat teplotu.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 29.6.20079:09
To vskutku jsou, ale me se tady jaksi zadny zatim nepovaluje.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 29.6.20079:16
Navic hlukomer neni jedina vec, kterou je pro mereni hluku nutne zajistit. Je k tomu treba mit hlavne tiche okolni prostredi, takze nejlip nejakou separovanou mistnost a k tomu nejlepe jinak absolutne tichou sestavu. Uvidime...
Odpovědět0  0
C64.Floyd | 29.6.200710:57
Pokud budeme merit hlucnost jen vzajemne mezi testovanymi chladiči, staci zajistit stejne podminky mereni pro vsechny. Udrzet v mistnosti hladinu hluku na stejne urovni mi neprijde jako obtizny ukol.
Pro objektivni porovnani hlucnosti by stacilo vyuzit klasickeho mikrofonu spolu s prislusnym softem.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 29.6.200711:27
Vzhledem k ocekavanym minimalnim rozdilum na stejnych otackach mi to tedy jako obtizny ukol docela prijde. Navic je k tomu treba mit zapnute PC na sledovani otacek, ktere by nesmelo rusit, stejne jako okoli a na to me domaci podminky proste a jednoduse momentalne nestaci.


Mereni hlucnosti mikrofonem jsme uz zkouseli a dle meho nazoru to nepodava vysledky vhodne na to, abych dle nich jednotlive chladice mohl jednoduse srovnat a rict, ze ruzne chladice pri jistych RPM hluci stejne. Navic bych se z takovyho zpusobu mereni otacek, teplot a hluku pomoci PC asi za chvili zblaznil.
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 16.7.200718:07
Myslim ze chladic si vetsina kupujicich vybira na zaklade 3 parametru a to nasledovne:
1­) cena
2­) hlucnost
3­) zivotnost
4­) vykon
Ja mam A64 X2 5000+ , i pri BOXovanem chladici neslysim temer nic ­(mozna se vypina­) pokud na pocitaci delam beznou kancelarskou praci nebo brouzdam po netu.

Tedy dost nechapu, proc kupovat chladic abych uchladil vice procesor. Jasne, chapu ze provozem na hranici Tmax snizuji jeho zivotnost, mno ale pokud ma Tmax 70 stupnu, a provozni je 60stupnu, tak nevidim nejmensi duvod mit na nem 37 stupnu. Absurdita dnesni doby je videt u regulatoru ­(regulacnich panelu­) pro vetraky, ktere vlastne zadnymi regulatormi nejsou. Proste regulator by mel fungovat=regulovat tak, ze drzi na CPU danou teplotu. Treba nastavim 60stupnu, a pokud se zacne vic ohrivat tak prida otacky, pokud teplota klesa, otacky ubere az klidne i zastavy v netoci se. Snad si kupujeme vsichni vetraky proto, aby pracoval procesor v ramci provoznich parametru a zaroven byl pocitac co nejmene hlucny ne ? Z toho duvodu je hlucnost nejvyznamnejsi parameter spolu s cenou, a na vykonu absolutne ale ABSOLUTNE nezalezi drvive vetsine uzivatelu=kupujicich, pokud je schopny v max. zatezi teplotu udrzet v ramci provoznich hodnot CPU. ­(samozrejme vyjma par ­"overclockeru­", tam bych to chapal­)

Proto testovani hlucnosti vidim jako nejdulezitejsi parameter v testu. Co se tyce potreby odhlucnene mistnosti, tady by stacilo upravit nejakou stare velkou drevenou skrin ­(nejlepe masiv­) a zevnitr ji pak vylozit molitanem kolem dokola a pak jeste dalsi vrstvou trojuhelnikovych molitanovych ihlanu. V te skrini preci nemusi byt vubec cela masina, stacilo by ta mit jen jejaky presny zdroj tepla ­(odpor­) a vzduch nasavat a vyfukovat pres dlouhe molitanove ohnute trubky ze skrine v protilehlych rozich tak, aby byly co nejdal od vetraku. Takhle jde pekne zmerit privod i odvod tepla ze ­"izolovane­" skrine, na vstupu i vystupu na molitanovych trubkach na koncich vetraky, simulujici standardne vetranou skrin a merit teploty a podobne. V takovem odhlucnenem prostredi by pak slo dostatecne zmerit a nahrat hlucnost pres mikrofon a nasledne analyzovat pripadne analyzovat jednotliva frekvencni pasma kde se hluk objevil a dle toho pakhledat i zdroj ­(moturek, lozisko, civky a pod.­). Neni potreba nejake dokonale mereni, staci to nahrat pres kvalitni mikrofon a zvukovku ze stejne pozice ve testovaci skrini.
A co dalsiho, nahravku kazdeho vetraku by slo pak uverejnit tady v testu, aby si kazdy mohl subjektivne vybrat sveho ­"vyteze­" dle hlucnosti. Co vy na to ?
Odpovědět0  0
J. Volf (31) | 1.7.200722:36
Meric hluku a nejaka hodnota nic nevypovi o tom, jak subjektivne bude chladic pusobit. Lidsky sluch je citlivy na ruzne frekvence ruzne a proto mi pripada subjektivni hodnoceni lepsi. Btw. nevim, co by jeste nekteri ctenari chteli; Tohle je nejlepsi test, jaky se siroko daleko na webu nachazi....
Odpovědět0  0
Martin3 | 29.6.20078:35
Test chladicu bez hlucnosti? OMG, kde jsme?
Odpovědět0  0
Miko (230) | 29.6.20079:17
tak zapátrejte či přemýšlejte a navrhněte redakci nějaké přijatelné metody měření do nelaboratorních podmínek. Podle mě pohoříte...
Odpovědět0  0
Petr n | 29.6.200712:08
Hlukomer stoji od cca 1500kc, a pokud mam stejnou sestavu pro cely test, tak hluk bude porad stejny, pak samozdrejme zalezi kde tester testy provadi, v nouzi je treba se presunout na tiche misto anebo upravit testovaci mistnost.
Odpovědět0  0
mastermind (217) | 29.6.200714:21
Relevantní měření hluku není jednoduchá záležitost. Hlukoměr za 1500 se dá použít na INFORMATIVNÍ změření hluku například na exponované křižovatce, nebo v nějakém provozu. Pro objektivní měření hluku jedné komponenty potřebujete přesný směrový mikrofon a až několik desítek daných pozic kolem měřeného objektu. Dále bezdozvukovou, nebo dostatečně rozlehlou místnost kvůli odrazu zvuku a software na zprůměrování a zpracování zvukových vzorků.
-
Vzhledem k tomu, že odpovídající vybavení se pohybuje v cenových relacích desítek až stovek tisíc si myslím, že slovní zhodnocení ve stylu: ­"prakticky neslyšný­/mírně šumí­/řve jako vysavač...atd.­", naprosto dostačuje a odpovídá důležitosti.
Odpovědět0  0
radekhulan (150) | 29.6.20071:00
Fakt je ten, že tento test spíše dokazuje, že na chladiči CPU téměř nezáleží, většina jich je kvalitních a vejde se do rozmezí 90­-100%, což je statistická chyba měření, instalace a změny teploty místnosti během dne. ;­-­)

Respektive, pojato jinak, mnohem více bude záležet na pozici chladiče ve skříni a toku vzduchu. Na heatpipe a kusu plechu se nedá moc vymyslet.

Testování mimo skříň neříká o skutečném výkonu v malé skříni s 200W GPU a 3 HDD skoro nic...
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 29.6.20071:23
...a testování ve skříni neřekne bohužel také nic. Každá skříň­/sestava je naprosto odlišná a testování mimo skříň alespoň zajišťuje určitou objektivitu a především pak možnost vzájemného porovnávání. Představte si například, že porovnáváte Pentagram Freezone HP­-120AlCu a Zalman CNPS9700LED. Ve skříni A dopadne lépe Pentagram, ve skříni B naopak Zalman, protože určitý typ case ­(rozvržení komponent a proudění vzduchu, perforace­/ventilátor v bočnici ad.­) a jejího vnitřního uspořádání může vyhovovat chladiči A více, než chladiči B a naopak. Testování mimo skříň je podle mě jediná možnost, jak objektivně porovnat schopnosti jednotlivých chladičů. Provést takovýto test v malé skříni by sice bylo opravdu pěkné z praktického hlediska, ale naprosto nepoužitelné z objektivního hlediska...
Odpovědět0  0
radekhulan (150) | 29.6.200716:57
Ono hlavně chlazení CPU dnes už opravdu není problém. Běžný dualcore CPU má kolem 60W, i quadcore se vejde pod 100W. Na to není potřeba mega­-super­-hyper chladič.

Mnohem větší problém je chlazení 200W GPU :(
Odpovědět0  0
karavasoss | 29.6.20070:48
No stejne mi z toho vychazi teda nejlip scythe ninja, v testu sice nebyl, ale na 1600ot mela na tehle sestave 49 stupnu coz za ty prachy je proste porad skvely. Libi se mi zalman 9700 ale tam kdyz se podela ten vetrak tak ho tezko vymenim..u ninji jakykolik 120x120x25mm. Jak jsem ninju nemel zpocatku rad, tak se mi cim dal tim vic libi. Infiniti bude asi jeste o fou slepsi, ale uz je to tezky jako krava a halvne je o 1 cm vyssi nez ninja, to uz do kejsu nenarvu:(
Odpovědět0  0
jorgeyahoo | 29.6.20079:02
Já jsem vybíral chladič dlouho a nakonec jsem vzal právě ninju. Je sice trochu větší a je s tím třeba počítat při výběru case, ale chladí mi E6600 @ 3GHz na 32­-34°C při cca 700RPM při běžným používání­(hraní­).S vypnutým větrákem do 40°C, samozřejmě při dostatečném průvanu v case ­(120mm 800RPM větráky vpředu a vzadu­) Můžu jen doporučit
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.