reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 17“ LCD: ADI, LG, NEC a Neovo

5.4.2005, Štěpán Mareček, recenze
Megatest 17“ LCD: ADI, LG, NEC a Neovo
Pro tento týden jsem si pro vás připravil průřez spektrem 17“ LCD monitoru nabízených na současném trhu. V redakci se nám sešla LCDečka jedenácti různých značek, jež jsme podrobili provozním testům.
Kapitoly článku:
  1. Megatest 17“ LCD: ADI, LG, NEC a Neovo
  2. LG L1780U
  3. Nec LCD72XM
  4. Neovo M17S
LCD monitory i přes svoje vyšší pořizovací náklady v poslední době znamenaly nárůst zájmu širší veřejnosti. Dnes jsou již standardně nabízeny k většině nových stolních počítačů. Z těchto důvodu bychom vám chtěli nabídnout náhled na některé současné modely. Kromě testování standardních parametrů jako jsou například, doby odezvy nebo svítivosti (za využití programu TFTester, NECtest, Nokia, Monitesre) se zde zaměříme také na ovládání monitorů, kvalitu a funkčnost celkové konstrukce, jak ve fázi nastavovaní tak během následné práce s monitorem. Seznam testovaných monitorů je uveden zde:
  1. Proview-UK713
  2. Belinea 101735
  3. Samsung 710T
  4. Gigabyte GD-1703BP
  5. Mercury LD17DLG
  6. Benq FP71
  7. Adi A715
  8. LG L1780U
  9. Nec LCD72XM
  10. Neovo M17s
  11. Eizo L578

Pozn.: Ucelený náhled na technické parametry všech testovaných monitorů bude umístěn na závěr celého testu).

Adi A715

Monitor je svými specifikacemi určen spíše pro techničtější směry, takže se u něj nedají hledat nějaké ladné křivky, je to spíše „strohý profesionál“. Ovšem i přes to, že většina věcí je zde podřízena spíše funkčnosti než eleganci, působí decentním dojmem. Zajímavou variantou je spojení podstavce, nohy a plochy monitoru do jednoho kompaktního celku. Tato skutečnost dává uživateli velkou variabilitu v naklonění obrazovky, od klasické svislé polohy až po nestandardní vodorovnou. Jedinou nevýhodou tohoto systému je obtížná fixace pro případný přenos například z jednoho stolu na druhý. Z následujících obrázků si můžete udělat na monitor lepší názor.

Základní parametry
  • 12 ms
  • jas 260cd
  • kontrastní poměr 450:1
  • rozlišení 1280x1024




Fotogalerie monitoru Adi A715
klikněte pro zvětšení

Konektory

Konektorů je zde relativně mnoho. Kromě dvou vstupů DVI + D-sub, vstupu pro síťové napájení, můžeme na podstavci nalézt audio vstup a výstup. Na konec na podstavci nalezneme 1x konektor USB2.0 typu A sloužící k propojení s PC a 2x USB2.0 typu B pro připojení dvou USB2.0 zařízení. Detailněji se na všechny konektory můžete podívat na následujících obrázcích.


Detail konektoru (Adi A715)
klikněte pro zvětšení

Reproduktory

Dva reproduktory (2w) jsou integrovány do podstavce. Použití těchto reproduktorů bych označil jenom jako krajní variantu pro běžnou práci ve Windows. Osobně jsem neměl „odvahu“ je pouštět na více než 80% jejich hlasitosti.


Reproduktory (Adi A715)

Pozorovací uhly

Zde mohu konstatovat, že všechny 4 testy pohledu dopadly dobře. Při bočním pohledu na obraz duhy vzdálenější barvy pouze trochu ztmavly, což je v toleranci. Stejně tak i při pohledech na text jsem nezaznamenal žádné zásadní problémy. Po delším zkoušení jsem nakonec objevil jednoho kostlivce. Při pohledu větším než 45° ze spodu na obrazovku se invertují barvy.




Detailní pohledy na testované úhly pohledů (Adi A715)
klikněte pro zvětšení

Kontrast

Výsledkem testu je 8% viditelné šedé plochy. Bohužel fotografie nedokázala tuto skutečnost nezachytit až tak přesně.


Detailní testu kontrastu (Adi A715)
klikněte pro zvětšení

Odezva

Plynulost odezvy v TFTTesteru ukázala 2 viditelné čtverce. Na dobu odezvy 12 ms je to dobrý výsledek . Na snímek se můžete podívat na následujícím obrázku (foceno při 1/80 sekundy).


Doba odezvy (Adi A715)
klikněte pro zvětšení

Ovládání

K ovládání OSD menu jsou určena 4 tlačítka, umístěna klasicky pod obrazovkou uprostřed společně s tlačítkem Power on. Všechna tlačítka jsou relativně velká a při použití nedochází k problémům s jejich volbou (např. přehmátnutí na vedlejší). Samotné OSD menu je jednoduché a přehledné (je zde použito druhého stupně zanoření). Úzká podlouhlá chromovaná tlačítka jsou na stříbrném rámu monitoru dobře viditelná a dobře reagují na stisk. Pro lepší představu následují obrázky detailního pohledu a popis funkcí jednotlivých tlačítek:

  • Menu – vstup do OSD menu, návrat do předchozí nabídky, či opuštění OSD
  • Select/Auto - automatické nastavení obrazu, potvrzení volby v OSD menu
  • Power on - zapnutí / vypnutí monitoru
  • Levé tlačítko/ D-sub/DVI – Horká klávesa pro vstup / posun vlevo / snížení hodnoty


Detailní pohled na tlačítka



OSD menu (Adi A715)

Příslušenství

V tomto místě mohu pochválit výrobce, že pamatoval také na náš národ, neboť na přiloženém cd je k dispozici *.pdf soubor s podrobným českým návodem. Na CD můžete také mimo jiné nalézt, Micromedia ShockWave flash nebo Acrobat Reader 4.0. Dále balení obsahuje jednolistový návod na sestavení, DVI + D-sub kabel, audio kabel, napájecí kabel a nakonec USB kabel typu A/B na propojení USB portu z PC do USB hubu v podstavci monitoru.


Dodávané příslušenství (Adi A715)

Závěrečné hodnocení

Jedná se o monitor s běžnými parametry, který nabízí zajímavou dobu odezvy. Test pohledů na písmo a duhu dopadl vcelku uspokojivě, vyjímkou je však spodní pohled, který typicky využijete, pokud sledujete film a ležíte u toho na posteli. Test kontrastu je v mezích běžného monitoru. Výhodou je USB hub a český návod na dodávaném CD disku.

Klady
  • DVI vstup
  • odezva 12ms
  • český návod v pdf
  • jedno tlačítko pro změnu vstupu
  • USB hub

Zápory
  • nemožnost přímé změny hlasitosti zvuku
  • při pohledu větším než 45° ze spodu na obrazovku se invertují barvy


Cena: 9 877 Kč doporučená koncová vč. DPH
Záruka: 36 měsíců


Za zapůjčení LCD monitoru ADI A715 k recenzi děkujeme společnosti: ADI Czech s.r.o.
reklama