Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 17“ LCD: Gigabyte, Mercury, BenQ a EIZO

6.4.2005, Štěpán Mareček, recenze
Megatest 17“ LCD: Gigabyte, Mercury, BenQ a EIZO
Ve druhé části našeho Megatestu 17“ LCD monitorů se podíváme jak si povedou další tři kandidáti uvedení na seznam. Dnes svedou boj o vaši přízeň modely značek Gigabyte, Mercury, Benq a EIZO.
První věcí, která upoutá vaši pozornost, je materiál z něhož je vyroben povrch. V tomto případě se jedná o ne zrovna příjemný leštěný černý plast. Od této skutečnosti se bohužel odvíjí další vlastnost spojena s tímto povrchem. Tou je neustálé tvoření se obtisků a šmouh při sebemenším dotyku. Dalším krokem, který je zapotřebí podniknout je sestavení. Na první pohled to vypadá jako jednoduchá skládanka, ovšem k dokončení této skládanky je zapotřebí vyvinout značné sily na zaklapnutí pojistky zamezující rozložení podstavce. Horší situace nastane v případě potřeby rozložit tento podstavec. Okolnostmi jsem byl přinucen tuto akci provést dvakrát a pokaždé jsem měl dojem, že se mi podstavec musí pod rukama rozpadnout. Svůj vlastní názor si můžete udělat z následujících fotografií.

Základní parametry
  • 16 ms
  • jas 260cd
  • kontrastní poměr 450:1
  • rozlišení 1280x1024




Fotogalerie monitoru Mercury LD17DLG
klikněte pro zvětšení

Konektory

Příjem signálu z grafické karty je zprostředkován D-Sub konektorem. Jako další zde nalezneme vstup napájení a zdířku pro 3,5“ stereo jack.


Konektory (Mercury LD17DLG)

Reproduktory

Do monitoru jsou ze zadní strany zabudovány dva 1W reproduktory. Jejich použití je na hranici použitelnosti i pro běžnou práci ve Windows. Pokud by jste si pohrávali s myšlenkou poslechu nějaké té MP3 během práce, tak pro tento případ bych radši doporučil si při práci zpívat. Způsobí to méně škody :-). V případě, že si přeci jenom chcete pustit MP3, počítejte se zvukem podobným přeřvaných sluchátek. Osobně sem se neodvážil dát hlasitost přes půlku.


Reproduktory (Mercury LD17DLG)

Pozorovací uhly

Abych se přiznal, tak jsem k testům zobrazení u tohoto modelu přistupoval zprvu velmi skepticky. O to víc jsem byl překvapen. Nejen nesplnil moje předsudky, ale kupodivu měl stejné někdy i o chloupek lepší výsledky než některé dražší LCD. V prvním testu s duhou v bočním pohledu došlo sice (ostatně jako skoro u každého testovaného modelu) k ztmavení barvy ve vzdálenější části obrazovky. Ovšem nedošlo k vyblednuti barev. Nejhůře na to byl asi pohled shora na text. V tomto případě obrazovka ztmavla a dostala nádech do červena po cele ploše. Při bočním pohledu přechází barvy k šedému spektru. Výsledky testů si můžete prohlédnou na následujících obrázcích.




Detailní pohledy na testované úhly pohledů (Mercury LD17DLG)
klikněte pro zvětšení

Kontrast

Výsledek testu je spíše podprůměrný. Viditelnosti šedé plochy se pohybuje kolem 13%.


Detailní test kontrastu (Mercury LD17DLG)
klikněte pro zvětšení

Odezva

Plynulosti odezvy v TFTTesteru ukázala 2 a půl viditelného čtverce, což bych ohodnotil jako průměr. Na samotný výsledek se můžete podívat na následujícím obrázku (foceno při 1/80 sekundy).


Doba odezvy (Mercury LD17DLG)
klikněte pro zvětšení

Ovládání

OSD menu využívá druhého stupně stromového zanoření. Bohužel pro tento systém zde podle mého názoru schází tlačítko pro návrat do nižší nabídky. Pokud potřebujete přejít do nižší nabídky, je zapotřebí najet na volbu Exit a potvrdit. Tato nešťastná varianta poněkud kazí dojem z jinak docela zajímavě provedeného OSD menu. Nejhorším problémem budou bezesporu tlačítka. Volba leštěného černého plastu nebyla zrovna nejšťastnější. Tlačítka jsou příliš blízko sebe a jejich popis vylisovaný v černém plastu úplně zaniká. Samotná tlačítka se velmi špatně mačkají a otlačují prsty. Celkový dojem z práce v menu pak působí spíše jako utrpení a nepříjemná vzpomínka.
  • Levé tlačítko - posun vlevo / snížení hodnoty, horká klávesa pro automatické nastavení obrazu
  • Pravé tlačítko - posun vpravo / zvýšení hodnoty
  • i – vstup do OSD menu, potvrzení volby, návrat do předchozí nabídky
  • +(tlačítko) - horká klávesa pro přidání hlasitosti / zvyšování hodnoty v položkách OSD menu
  • - (tlačítko) - horká klávesa pro snížení hlasitosti / snížení hodnoty v položkách OSD menu
  • Power on - zapnutí / vypnutí monitoru


Detailní pohled na tlačítka



OSD menu (Mercury LD17DLG)

Příslušenství

K standardní výbavě přísluší síťový napájecí kabel, externí transformátor, audio kabel, D-sub kabel a v neposlední řadě také manuál. V manuálu je poměrně dobře rozepsáno celé OSD menu, což je rozhodně vleice dobře. Nemyslím si, že by uživatel, pokud zrovna nemusí, hořel touhou celé menu si sám reálně projít. Bohužel manuál však není v českém jazyce.


Dodávané příslušenství (Mercury LD17DLG)

Závěrečné hodnocení

Ponecháme-li stranou použití leštěného plastu, který se nám zdá špatnou volbou, pak musíme ohodnotit výsledky pohledů z boku a shora, neboť dopadly výrazně lépe, než jsme očekávali. Naprosti tomu test kontratu je jen o něco lepší než u monitoru Gigabyte, který se řadí až na poslední pozice. Nepříjmená je také absence DVI vstupu, který již dnes nenajdete pouze u nejlevnějších modelů. Monitor Mercury se celkově řadí ke spodní hranici námi testovaných monitorů.

Klady
  • nastavitelná možnost míry průhlednosti OSD menu

Zápory
  • povrch z černého leštěného plastu
  • nemá DVI kabel
  • nestabilní
  • špatně se ovládají tlačítka


Cena: 6 888 Kč doporučená koncová vč. DPH
Záruka: 24 měsíců


Za zapůjčení LCD monitoru Mercury LD17DLG k recenzi děkujeme společnosti: SWS a.s.