reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
6.4.2005, Štěpán Mareček, recenze
Ve druhé části našeho Megatestu 17“ LCD monitorů se podíváme jak si povedou další tři kandidáti uvedení na seznam. Dnes svedou boj o vaši přízeň modely značek Gigabyte, Mercury, Benq a EIZO.
JImi | 12.2.200716:29
u tohodle EIZA L578 udavate ze to odpovida az 8 ms odezvy vis obr https:­/­/www.svethardware.cz­/photo_doc­-4A61A41008797085C1256FDA003E7BF0.html
a u monitoru nedavno testovaneho Samsungu 940Fn https:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-74551E0097782FA0C1257148004874E7.html
udavate po mereni sondy 33 ms a pritom bych rekl ze ma daleko mene vyditelny druhy ctverec .. a nebo snad vidim spatne ? ale rekl bych ze ne !!!
Odpovědět0  0
Renoi | 11.4.20059:41
To Eizo je opravdu tak skvělé?Mám v práci Philips 170S a jsem docela sklamaný z přechodu z CRT.Jesli bych si koupil domů LCD tak by muselo být o hodně lepší.Jinak u jedné nejmenované společnosti stojí zhruba 17500.­-
(to eizo­) a dávaj záruku že tam nebude ani jeden vadný bod.Se zatím mějte
Odpovědět0  0
kruzitko | 12.4.200521:53
Dost by mě zajímalo kde se dá sehnat za dobrou cenu.Chci jít do 19­"LCD a nemůžu se rozhodnout do jakého.Jestli do papírově lepšího třeba Hyundai 19 L90D+,nebo papírově slabšího a podstatně dražšího Eizo L768.A nebo ještě Siemens P19­-2 ale o těch jsem zatím nic nenašel.Chci to na běžné používání ­(text,video, hry­)žádnou grafiku nedělám.
Odpovědět0  0
azirek | 6.4.200522:48
Měl bych dotaz na autora, v článku se nezmiňujete, nebo jsem to aspoň přehlédl, o věrnosti podání barev a jestli testované displeje zobrazují skutečných 16,8 mil. barev, což je celkem podstatný údaj...
Odpovědět0  0
Zek | 6.4.200520:08
Nebyl by odkaz na TFTTester?
Odpovědět0  0
peto | 17.4.200510:39
to by zaujimalo aj mna. Nikde na nete ho neviem najst. Jediny fnkcny odkaz je na: http:­/­/www.atlex.nl­/index­/tfttester ale zrejme to je iny program.
Odpovědět0  0
xOndra | 30.4.200511:05
TFT tester ke stazeni na http:­/­/www.benchmarkhq.ru­/fclick­/fclick.php?fid=271
Stacilo chvili googlit.

zvolis si rozliseni a frekvenci a pak kliknes na cerny ctverecek vlevo dole, pak uz jen klikas pravym tlacitkem u mysi pro volbu barvy.
Odpovědět0  0
Olda79 | 6.4.200512:45
Jeste bych uvital test vernosti barev, a jak dalece se to ­(ne­)projevuje u fotek­/filmu­/her. Zejmena porovnani TN ­/ ­(P­)MVA panelu, jestli ma smysl kupovat napr. EIZO L578 nebo staci Samsung 710T, ale ani nevim jak dalece by se to dalo testovat.
Odpovědět0  0
Pet91phd | 6.4.200512:57
no o tom jsem psal jiz vcera, ale neodstalo se mi odpovedi. Chtelo by to porovnat i S­-IPS :­-­).
Odpovědět0  0
džejár (1) | 6.4.200512:34
Všude se uvádí doba odezvy LCD monitorů, ale nikde jsem nikdy neslyšel, že by se uváděla u CRT. To je tak malá až neměitelná ?
Odpovědět0  0
Pet91phd | 6.4.200512:54
doba odezvy u crt se neudava proto, protoze je to upllne jiny zpusob prekreslovani. U crt se prekresluje cela obrazovka ­(v urcite frekvenci horzintalni frekvence 60­-1xx Hz­) zatimco u LCD jsou prekreslovany pouze mista­(pixely­), kde je menen obraz.
Nicmene, pokud bys chtel za jakoukoliv cenu urcit doby odezvy, muzes to vypocitat z horizontalni frekvence 1­/100Hz = 10ms. Ale tento zpusob se mi zda ponekud ­"pitomy­", protoze pocitam ­"hrusky s jabkama­" :­-/
Odpovědět0  0
VSkrbek | 10.4.200515:13
No mam pocit ze skutecne pocitas hrusky s jabkama.

Dobou odezvy u LCD monitoru se mysli doba mezi zhasnutim jednoho bodu a jeho opetovnem rozsviceni. Proto jsou nekdy udavana dve cisla, i proto, ze se ve vetsine pripadu lisi. Navic zavisi na barve daneho bodu. Doba odezvy se proste lisi pokud meris bod z cerne na bilou a zase zpet nebo pokud meris jinou barevnou skalu.
Tato doba se udava proste proto, ze LCD monitory maji trochu zpozdeni a tudis kdy budes pomalu pohybovat napriklad mysi uvidis stin ­(body se nestaci zhasnout­).

U CRT monitoru se tato doba vubec neudava, protoze nema smysl. Doba zhasnuti a rozviceni bodu je dostatecna.

To co se u CRT monitoru udava je rychlost prekreslovani a udava se jako horziontalni a vertikalni frekvence. Zde se zase u CRT monitoru vyrobci predhanely v rychlostech. Cim vyssi tim lepsi. Moitoru pak mene blikal. Rychlost prekreslovani je je to za jakou dobu dokaze CRT monitor zobrazit jeden obrazek. Rika se tomu prekreslovani, protoze parsek prekresluje kazdy bod zvlast a to zleva doprava kazdy radek ­(respektive ob dva­). Tenhle paprsek musi projet vsechny radky.
Rychlost prekreslovani se udva i u LCD panelu, ale tam prene nevim co muze urcovat, protoze k zadnemu prekreslovani nedochazi ­(i kdyz zalezi na technologii, asi ano­), ale rozdil je v tom, ze se body meni primo, nedochazi k prekreslovani jako u CRT monitoru.
Tvuj vypocet na dobu odezvy u CRT monitoru je neco uplne jineho. Tvych vypocitanych 10 ms je hodnota za jakou dobu vykresli CRT monitor jednu obrazovku !!! neni to doba odezvy udavana u LCD panelu.
Odpovědět0  0
pet91phd | 11.4.200522:49
ach jo. nejdrive si precti poradne prispevek, chvilku popremyslej a pak reguj :­-/
Odpovědět0  0
XVskrbek | 12.4.200513:51
Promin,
precetl jsem si to znova a stale si myslim, ze tvoje odpoved je mimo. Otazka znela zda se u CRT monitour neuvadi doba odezvy proto, ze je tak mala nebo nemeritelna.

Promin ale z tve odpovedi vypliva, ze ji porovnavas s prekreslovanim obrazovky ­"doba odezvy u crt se neudava proto, protoze je to upllne jiny zpusob prekreslovani­".

Promin, ale dle meho nazoru tak jak jsem psal doba odezvy neni doba prekreslovani obrazovky. Jsou to dve ruzne statistiky a oboje muzes merit jak u CRT tak u LCD. Proste oba jsou rozdilne.
Mas urcite pravdu, ze se jedna uplne o jiny typ prekreslovani a take jsi to napsal spravne, ale neni to doba odezvy, ktera se udava u LCD. Zkus mi to vysvetlit. Urcite ti dam za pravdu, pokud tomu tak je.

U crt se prekresluje cela obrazovka ­(v urcite frekvenci horzintalni frekvence 60­-1xx Hz­) zatimco u LCD jsou prekreslovany pouze mista­(pixely­), kde je menen obraz.
Nicmene, pokud bys chtel za jakoukoliv cenu urcit doby odezvy, muzes to vypocitat z horizontalni frekvence 1­/100Hz = 10ms. Ale tento zpusob se mi zda ponekud ­"pitomy­", protoze pocitam ­"hrusky s jabkama­" :­-­/
Odpovědět0  0
pet91phd | 12.4.200517:58
promin mozna jsme se spatne vyjadril, celkem se ani nedivim.
CRT monitory maji jiny princip zobrazeni nez­-li LCD. Velmi zjednodusene : zde je emitovan foton rizen el.mag polem dopadajici na fotocitlivou vrstvu. Jednotlive fotony jsou emitovany v poradi zprava do leva po jednotlivych radcich, logicky je pak frekvence vertikalni radove v desitkach kHz a horizontalni radove desitkach Hz.
LCD monitory maji princip uplne jiny, doba odezvy zavisi obecne na schopnosti tekutych krystalu rychle zareagovat na zmenu napeti na elektrodach a zaroven na dynamice ridici elektroniky ­"Zpracovava se jeden jediny pixel­"
Daleko lepsi vysvetleni zde ­(http:­/­/www.xbitlabs.com­/articles­/other­/display­/lcd­-guide.html­).
Proto jsem psal o jablkach a hruskach. Nechtel jsem se moc rozepisovat pri prvni odpovedi a vidim, ze se mi to silene nevyplatilo :­-­).
Muzu prohlasit, ze ­"doba odezvy­" je cas potrebny k dynamicke zmene barvy pixelu ­(LCD­) resp. picth­(e­) ­(CRT­), tedy bodu obrazovky. Pak bych tedy mohl tvrdit, ze u CRT monitoru ktery pracuje s horizontalni frekvenci 100Hz a dojde ke zmene barvy pixelu, je doba zmeny 10ms. A kdyz se nic nezmeni i tak je doba zmeny 10ms ;­-­).Predpokladam, ze ridici elektronika to zpracuje do tech zminenych 10ms.
Tento odstavec korespondoval s odstavcem,
"Nicmene, pokud bys chtel za !!!!!!!!jakoukoliv!!!!!!!! cenu urcit doby odezvy, muzes to vypocitat z horizontalni frekvence 1­/100Hz = 10ms. Ale tento zpusob se mi zda ponekud ­"pitomy­", protoze pocitam ­"hrusky s jabkama­" :­-­/­"

Odpovědět0  0
XVSkrbek | 12.4.200523:35
Hm mas asi pravdu, bavil jsem se o tom s ostatnimi a myslim si, ze zalezi presne na tom jak se vlastne vymezi doba odezvy pro LCD. Pokud je to jak rikas, pak tomu odpovida zhruba horizontalni frekvence.
Nicmene na druhou stranu pokud vezmu v potaz, ze doba odezvy vznikla z toho duvodu jak popisujes ze schopnosti tekutych krystalu zareagovat na zmenu. Pak si msylim, ze se to jednoduse neda rict. Aha ted teprve jsem pochopil co jsi myslel jabkama a co hruskama, ale z tveho prvniho prispevku to bohuzel vypadalo trochu jinak. No ale stejne by me zajimalo zda by sla zmerit doba odezvy u CRT? Jde o to ze ten foton vidime na fotocitlive vrstve. A ted jde o to za jak dlouho prestane svitit nebo za jak dlou se rozviti? Jenze u CRT se musi obrazek prekreslit, jinak bychom tam nic nevideli ... No nic to je na delsi debatu. Zatim.
Odpovědět0  0
rv | 3.6.200523:53
Doba odezvy CRT se samozrejme merit da, pohybuje se zhruba v rozmezi 1­-3ms

Obnovovaci frekvence je neco uplne jineho a souvisi se signalem nebo ridici elektronikou. Spousta lidi to micha a to je uplnej nesmysl.
Odpovědět0  0
Eskimak | 6.4.200512:00
Ta cena u Eiza je naozaj strasne premrstena, aj s prihliadnutim na kvalitu ­- pozrite si taky Samsung 710T ­- velmi podobny monitor a za polovicnu cenu.
Odpovědět0  0
Marceliinoo | 6.4.200514:36
tak poprve 710T je ­"podobny­" EIZU L568 resp. 578 asi tak ako je ­"podobna­" oktavia kombi a mercedes­-E kombi ...
710 ma iba mizerny TN panel, kdezto eizo PVA­-II, 710 je sice ­"otocny­" na vysku podobne ako L568, ALE mizerne uhly pohladu a nerovnomerne podsvetlenie ho robia v ­"otocenej­" polohe absolutne nepouzitelnym...
Osobne som si chcel 710T kupit ­- myslel som si , ze koooonecne realna konkurencia Eizu a za ­"ludovu­" cenu , ale ked som si ho vyskusal, hned som ­"vytriezvel­", proste Eizu nesaha ani po clenky, bohuzial, takze som bol ­"nuteny­" predsa len siahnut poriadne hlboko do vrecka a kupit L568, ale ani trosku to nelutujem...
Odpovědět0  0
Honzax | 6.4.200516:10
jsem na tom uplne stejne, hledal jsem, zkousel, porovnaval, ale nakonec to dopadlo uplne stejne jako ty: L568 a myslim ze byt stal vic nez konkurence, chyba to rozhodne nebyla :)
Odpovědět0  0
pet91phd | 6.4.200517:01
take jsem se nakonec rozhodl pro Eizo L568 a nelituju :­-)
Odpovědět0  0
hyperion | 12.4.200515:01
EIZO L568­-K za 15tis. vc. DPH, bezkonkurencni kvalita:)
Odpovědět0  0
Olda79 | 6.4.200510:30
Odpovědět0  0
Olda79 | 6.4.200510:27
Mate chybu v recenzi. Konektor na sluchatka tam samozrejme je. Najdete ho na levem boku dole. Leda ze by mi dali v eizo shopu nejakou limitovanou edici :­).
Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek (372) | 6.4.200511:49
Díky, už jsme to opravili. V tom kalupu kolem přípravy celého Megatestu se nám tam vloudila chybička :­-(
Odpovědět0  0
eNc1ave | 6.4.20059:52
tak uz mam konecne sveho milacka L768 19­" opravdu amazing ;­-)
Odpovědět0  0
Dancer | 6.4.200517:49
Mám dotaz:
Vzhledem k tomu, že si ho tento pátek jdu koupit taky ­(mám rád své oči­), chci se zeptat: Odkud, za kolik a byl v krabici taky DVI­-D kabel?

Děkuji za odpověď!
Odpovědět0  0
Honzax | 6.4.200519:23
dovolil bych si odpovedet na druhou cast otazky, pokud EIZO dost nekleslo, tak DVI kabel v krabici bude. Tento model jsem v ruce nemel, ale u meho 568 byl jak DVI, tak analog, napajeci a USB. Pochybuji ze by to tady bylo jinak.
Odpovědět0  0
eNc1ave | 7.4.200511:46
Z czechcomputera nevo pres 19000 kabely jsou u toho. DVI, napajeci, D­-Sub a usb pro konfiguraci. Za ty prachy to stoji.
Odpovědět0  0
eNc1ave | 7.4.200511:46
Z czechcomputera neco pres 19000 kabely jsou u toho. DVI, napajeci, D­-Sub a usb pro konfiguraci. Za ty prachy to stoji.
Odpovědět0  0
jano | 19.4.20059:56
nemaze ti to pri nejakych hrach???
a co sledovani filmu ???
Odpovědět0  0
kruzitko | 20.4.200513:32
Taky by mi zajímalo jak to ve hrách vypadá.Chci LCD a tenhle patří k mým favoritům ale nikde jsem se nic nedočetl jak je na tom s odezvou.jestli u kvalitního monitoru jako je tenhle je 25ms je dostačující.Třeba u iiYjamy to stačí a jiné s udávanou kratší odwezvou mažou.Díky za odpověď.
Odpovědět0  0
Jobi - www.sweb.cz/jobi | 22.4.200522:09
Pokud si nasetrite a koupite nove EIZO 578 nebo 778, tak budete nadseni, jak NEMAZE ani pri 100fps u Vice City :­) Je to na hry 100% jistota, mam osobni zkusenost a muzu porovnat.
Odpovědět0  0
rousini (65) | 6.4.20059:52
Trošku mě překvapil výběr kandidátů. Nějaký Mercury a Gigabyte, které se na prodeji podílí asi 0,001% a pak o 2 klasy dál Eizo. Uvítal bych nějaké Samsungy, LG...., Prostě modely po kterých pokukují současní vlastníci CRT a v bezbolestných cenových relacích.
Podotýkám, že o LCD toho moc nevím, přesto si myslím, že pouze D­-sub konektor je ­"výprodej­". Chybí mi zmínka o Interním­/externím zdroji.
Hezký den
Odpovědět0  0
rousini (65) | 6.4.20059:56
Tak sorry, první polovinu svého příspěvku stahuji. Nevšimnul jsem si, že včera byl 1.díl.
Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek (372) | 6.4.20059:58
A zítra bude třetí díl. Bohužel jenom ten HP 1740 se nám tam nevešel, ale bude samostatná recenze, už na ní Zdeněk Kabát pracuje.
Odpovědět0  0
rousini (65) | 6.4.200510:31
Jestli dopadne nejlépe ­(HP­-1740­), bude můj!
Přimlouvám se za závěrečné srovnání LCD nebo alespoň doporučení k jakým činnostem je daný monitor vhodný.
Odpovědět0  0
cOBRa+ | 6.4.20058:43
Tak to jsem z toho jelen, 8ms monitor z dnesniho testu ukazuje v tom testu odezvy fotakem o dost horsi vysledky nez vcerejsi 16ms monitory, v cem je trik? A jak tedy tento test interpretovat,min viditelnych ctvercu je LEPSI ne? nebo se pletu?
Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek (372) | 6.4.20059:03
Doporučuji odstavec ­"Doba odezvy a kouzlení s čísly­"

https:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-38FC2475C77436ABC1256E76004900FA.html
Odpovědět0  0
Jobi - www.sweb.cz/jobi | 9.4.200517:40
Odpovědět0  0
soundake (16) | 6.4.20050:57
Nechci rejpat, ale nezdá se vám, že Eizo je cenově tak trochu ­"mimo mísu­"?
Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek (372) | 6.4.20057:35
Kdyby trochu. Do té doby než mi poslali z AVNETu cenu jsem o něm dokonce uvažoval...
Odpovědět0  0
potoo | 6.4.20058:50
Cenově se sice liší od konkurence, výrazně se liší :­-­), ale nikdo vám nenabídne to co Eizo. Ať už se jedná o reprodukci barev, náhledové úhly a celkovou kvalitu obrazu. Navíc je to jedna z mála firem u níž udávané hodnoty odezvy se blíží realitě. Zkuste se někde podívat na skutečné hodnoty např. u 8ms Benqu nebo u jiných 12ms LCD. Většinou jsou rádi, když se ty reálné hodnoty aspoň přiblíží dvojnásobku udávané hodnoty.
Odpovědět0  0
Zdeněk Michálek (284) | 6.4.20059:31
Nesouhlas, u špičkových výrobců ­(a to zejména u těch, kteří si vyrábějí displeje sami ­- ať už ve vlastních provozech anebo ve firmě, ve které mají vysokou majetkovou spoluúčast­) je kvalita monitorů stejné třídy na velice podobné úrovni ­- a cena skutečně nižší.

Nemluvím teď o monitorech cenové třídy řádu sta tisíc Kč, to jsou monitory, určené pro speciální činnosti a jejich parametry a přidanou hodnotu běžný uživatel nevyužije. Proti nim je potřeba postavit odpovídající modely z úplně jiného než ­"masového­" segmentu. To se ale testovaného typu netýká.
Odpovědět0  0
Maly Toldi | 6.4.200514:16
Zaujimalo by ma, aky monitor nejakeho spickoveho vyrobcu ma porovnatelnu kvalitu obrazu a rychlost odozvy ako toto EIZO a pritom nizsiu cenu. O nejakom EIZO dost uvazujem, a ak by mal niekto nieco porovnatelne a pritom lacnejsie, tak by som do toho siel.
Odpovědět0  0
Rob1 | 7.4.20057:41
Naprosto nesouhlasím. EIZO je jedna ze špičkových světových výrobců monitorů. Ale není to TOP of the TOP. Až bude EIZO vyrábět aspoň takové monitory jako NEC, tak u mě trochu víc stoupne v ceně. Zatím na to kluci nemají.
Odpovědět0  0
Ron Jeremy | 11.4.200511:47
Z mé zkušenosti je NEC dobrá střední cenová třída, ­"kup si NEC a moc nezkazíš­". Sám ho doporučuji těm, co nejsou ochotni zaplatit více ­- a nikdo si nestěžoval. Ale na EIZO podle mě nemá, sorry...
Odpovědět0  0
Ron Jeremy | 11.4.200515:58
K tomu NECu ­- třeba nový NEC SpectraView 2180 a 1980 jsou fakt veeeeelmi pěkné monitory, ale ty bych srovnával spíše se řadou Eiza CGxx.
Odpovědět0  0
tomasjerry (207) | 12.4.200515:59
Tak Pani, super clanok, len ma mrzi, ze EIZO si tak skoro nekupim. Vizera fakt super, len ta cena. Ale to sa dalo cakat, doma mam stare CRT EIZO ­(rv 1992­) a doteraz facha bez najmensich problemov. Takze vidno, ze za kvalitu sa plati !
Odpovědět0  0
Olda79 | 6.4.200510:17
Nejen cenove, ale hlavne kvalitou, takze cena odpovida. Kvalitou myslim kvalitu obrazu + odezvu, urcite je dost monitoru se stejne kvalitnim obrazem a nebo stejne rychlych, ale dohromady to ma zatim myslim jen eizo rada LX78. Takze nemaji duvod ani moc snizovat cenu.
Odpovědět0  0
soundake (16) | 7.4.200517:57
Správně ovšem moje otázka měla znít: ­"Nechci rejpat, ale nezdá se vám, že Eizo je cenově v tomto testu tak trochu ­"mimo mísu­"?­" Testovat monitory kolem deseti a prdnout tam jeden za dvacítku je docela divný. Přestože to je jen 17­".
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.