reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 18 USB kamer - 1. část

28.9.2006, Jan Vítek, recenze
Megatest 18 USB kamer - 1. část
Rozhodli jsme se otestovat 18 webkamer od celkem 6 výrobců. Jedná se o výběr z celé škály nabízených modelů od kamerek vybavených motorky pro samostatné natáčení přes jednoduché a levné kousky konče verzemi pro notebooky. Dnes si představíme modely od výrobců Creative, Genius, Hercules a Labtec. Zítra budou následovat modely od výrobců Logitech a MSI.
Třetí kamerka, rovněž z dílny Creative má název Live! Ultra. Pokud se zaměříme pouze na její tvar, pak si nemůžeme nevšimnout, že je velmi podobná první Vista IM. Výrobce ji zabalil do hybridní kombinace papíru a plastového výlisku, takže si ji můžete prohlédnout zvenku, ale i vyndat ven bez poškození obalu.



Od Vista IM se kamera liší poněkud robustnější základnou s třemi pogumovanými nožkami. Na ní sedí šedé tělo s metalízovou úpravou se vsazeným velkým stříbrným kolečkem. To je samozřejmě určeno k zaostřování čočky a zamlouvá se mi daleko více než ono u Visty. Lze jej totiž velmi pohodlně ovládat i jednou rukou a navíc daleko jemněji.


Senzor
CCD
Nejvyšší rozlišení - statické1280 x 960 (interp.)
Nejvyšší rozlišení videa640 x 480 30FPS
OstřeníManuální
RozhraníUSB 2.0 (komp. s USB 1.1)
Čočka76°
Zoom4x digitální


Pod kolečkem máme stejnou zelenou diodku, ale na vrchu vejčité kamery je narozdíl od holé Visty malé černé tlačítko. Jeho stisknutím buď spustíme příslušné Creative WebCam Center, nebo pořídíme statický snímek, pokud již centrum spuštěné je. S počítačem ji pojí 1,8m dlouhý a 4mm tlustý USB kabel.



Kamera je jinak schopna se otáčet kolem vlastní osy v plném rozsahu 360° a nebo naklánět se dopředu či dozadu v rozsahu asi 80°. Interpolované rozlišení 1,3MPix – 1280 x 960 u fotografií, nebo 640 x 480 (základní rozlišení CCD) a 30FPS u videa je také oproti Vista IM výhodou.



Společně s kamerkou dostaneme v balení stejnou náhlavní soustavu, jako najdeme i v balení Live! Motion. Softwarová výbava je také o něco bohatší. Najdeme zde ovladače, Creative WebCam Center, Yahoo! Messenger a portfolio čtyřech programů od Arcsoft – již zmíněný VideoImpression, dále PhotoImpression 5, Multimedia E-mail 3 a Collage Creator.







Softwarová výbava

Arcsoft PhotoImpression – tento program umožňuje importovat fotografie z různých zdrojů a následně je upravovat a řadit do alb. Nečekejme od něj komplexitu a výkon Adobe Photoshopu, ale pro začátečnické pokusy s fotografiemi plně postačí. Umí tak vše, co bychom čekali od programu pro základní úpravu fotografií – ořezávání, zmenšování/zvětšování, úpravu barev, zostření, otáčení, atd.






Arcsoft Multimedia E-mail – umožňuje vytvářet přání, gratulace a jiné obrázkové e-maily, pro něž můžete využít i obrázky z webkamery, popřípadě i audio zprávy. V zásobě má dostatek připravených obrázků, nebo spíše clipartů a ty vám ve vaší snaze rozhodně pomůžou.



Arcsoft Collage Creator – a nakonec software pro tvorbu koláží dovoluje jednoduše upravovat obrázky, ořezávat je dle šablon a tím vytvářet koláže určené k tisku. Tato aplikace je asi tou nejjednodušších a nejinfantilnějších z celé kolekce Arcsoftu.

reklama