Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 18 USB kamer - 2. část

29.9.2006, Jan Vítek, recenze
Megatest 18 USB kamer - 2. část
Dnes si představíme zbylých devět kamerek od firem Logitech a MSI. I dnes tu budeme mít zástupce 'samohybných' kamer, notebookové verze i prosté stolní. Přístí týden bude následovat vyhodnocení kamer podle kvality obrazu a vůbec funkčnosti.
Druhá kamerka od Logitechu - Quickcam Connect - patří spíše mezi chudší příbuzné předešlé kamerky. Ale nejdříve k balení. To se od předchozí Communicate STX Plus příliš nezměnilo, stále máme kamerku vystavenou v papírové krabici za plastovou fólií.



Quickcam Connect je výrazně menší než předchozí kousek a rovněž má i odlišný podstavec. Zde se nic neohýbá, ale rozkládá, protože podstavec je složen ze dvou plastových dílků s kloubem. Při používání na rovné ploše tak druhý díl necháte zatažený a až při usazení na monitor jej rozevřete. Ani zde nesmí chybět gumové protiskluzové podložky.


Senzor
VGA CMOS senzor
Nejvyšší rozlišení - statické1280 x 960 (interp.)
Nejvyšší rozlišení videa640 x 480 až 30FPS
OstřeníManuální
RozhraníUSB 2.0 (komp. s USB 1.1)
ZoomN/A


S podstavcem kamerku spojuje tlustý a masivní krk, jenž jí dovoluje plné otáčení kolem vlastní osy a naklánění v rozmezí více než 60°. Již při pohledu na objektiv seznáme, že automatické ostření obrazu u tohoto modelu nenajdeme. Ostřící kroužek je sice vybaven náznaky zdrsnění, ale to v praxi nepoznáte. Navíc se otáčí s poměrně velkým odporem, tudíž je zde nutné použít obě ruce a při umístění na LCD to platí dvojnásob.



Těsně nad objektivem najdeme zelenou diodku indikující provoz kamerky. Nad LED následuje logo Logitechu a ještě za ním je otvor pro mikrofon. Tlačítko pro pořízení snímku je sice zdánlivě nešťastně umístěné na zadní tmavé hemisféře, ovšem jistě velmi brzy si zapamatujete jeho polohu, takže to nevadí. Navíc se tak dá kamerka dobře uchytit a namířit proti sobě.



Co se týče kabelu, ten je zde rovněž dva metry dlouhý, a tak plně postačuje. Příslušenství je tvořeno jednoduchou náhlavní soupravou. Ta se skládá z jednoho peckovitého sluchátka, na jehož kabelu je o něco níže umístěn i mikrofon. Škoda že sem výrobce nepřidal aspoň jednoduchou klipsnu k upevnění kabelu na oblečení, což by se hodilo tehdy, pokud bychom chtěli používat pouze mikrofon, nebo prostě jen chtěli mít možnost občas sluchátko sundat.








Softwarová výbava

Dodávaný software je poněkud odlišnější než u předchozí verze. Je zde sice také Logitech Quickcam, ale verze 9.5, která je trošku chudší a také vypadá jinak.



Základní okno obsahuje celkem čtyři možnosti. První z nich je velmi jednoduchá, neboť pouze spustí Windows Messenger. Kamerka dokáže spolupracovat s MSN Messengerem, AIM a Yahoo! Messengerem.



Druhá volba, Video E-mail je již ze svého názvu jasná. Ve třech jednoduchých krocích – zachycení videa, jeho zkontrolování a odeslání tak můžete pohodlně vytvořit e-mail s připojenou video zprávou. More application otevře stránky Logitechu, kde je možné se poohlédnout po dodatečných aplikacích, ale to je spíše pro reklamní účely. A nakonec, jako zcela poslední je tu okno Quick Capture dovolující jednoduchým způsobem zachytávat obrázky a video. U této kamery to jsou obrázky v 1,3MPix interpolovaně a video až v rozlišení 640 x 480.



Logitech ale k této kameře dodává i další software – HP Photosmart Essential 1.9. Tento jednoduchý program je určen k hromadným úpravám fotografií, jejich tisku, vytváření alb (+ jejich tisku) a sdílení dat.



Fotografie mohou být převráceny, otáčeny, zvětšovány, zmenšovány, můžeme upravovat jejich barvy, oříznout je, redukovat efekt červených očí a využívat další klasické funkce typické pro podobné programy. Dále si můžeme jednoduše nastavovat tisk samotných fotografií, nebo rovnou celých alb. Nakonec je tu možnost sdílení materiálu. To je realizováno buď přes e-mail, nebo přes funkci HP PhotoSmart Share a nakonec formou vytváření webových alb.



Tento software tak dodává této kameře další rozměr a rozšiřuje tak její poměrně chudou základní softwarovou výbavu.