Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 18 USB kamer - 2. část

29.9.2006, Jan Vítek, recenze
Megatest 18 USB kamer - 2. část
Dnes si představíme zbylých devět kamerek od firem Logitech a MSI. I dnes tu budeme mít zástupce 'samohybných' kamer, notebookové verze i prosté stolní. Přístí týden bude následovat vyhodnocení kamer podle kvality obrazu a vůbec funkčnosti.
Nyní následují dva zástupci kamer pro notebooky. Prvním z nich je jednodušší verze – Logitech Quickcam for Notebooks. Zabalena je v zataveném obalu, jenž je nutné nejdřív rozstřihnout, abyste se mohli podívat do útrob. Kamerka je ale celá vidět, takže se nedá kategoricky prohlásit, že kupujete zajíce v pytli.



Po rozbalení na vás vykoukne její podlouhlý oblý tvar v černo-šedém provedení, jenž se v podstatě ani tak neliší od toho, co jsme viděli v první části testu. Uchycení je naprosto standardní a nedovoluje, aby kamerka stála sama o sobě na stole; musíte ji k něčemu připevnit a to něco musí být široké maximálně 1,9cm. Logitech ale také pamatuje na papírové tloušťky, a tak k balení dodal i jakousi gumovou redukci, která dovolí kamerku přidělat i na velmi tenké pozice.


Senzor
VGA CMOS senzor
Nejvyšší rozlišení - statické1280 x 960 (interp.)
Nejvyšší rozlišení videa640 x 480 15FPS
OstřeníManuální
RozhraníUSB 2.0 (komp. s USB 1.1)
ZoomN/A


Se základnou je horní modul spojen úzkým krkem, s jehož pomocí je schopna se kompletně otáčet kolem vlastní osy. Co se týče natáčení dopředu a dozadu, to je možné v úhlu 70°. K zadní části byl přiveden 80cm dlouhý USB kabel.






Ani zde se nedočkáme automatického ostření obrazu, tudíž musíme vzít zavděk černým kolečkem, s nímž se otáčí lehce a pohodlně. Statické obrázky se zachytávají s pomocí tlačítka na pravé straně. To by ale mohlo být větší, nebo aspoň vystouplé, aby se osoby s většími prsty nemusely vztekat. Nakonec tu máme nalevo od čočky čipu zelenou LED indikující provoz.






V příslušenství se kromě již zmíněné redukce skrývá ještě praktický černý váček na suchý zip, pokud byste chtěli kamerku vzít s sebou na cesty.

Softwarová výbava

Logitech k této kameře přidává software QuickCam 8.4.8 pro Windows, ale i QuickCam 8.0.1 pro Mac OS, jenž podporuje ještě kamery QuickCam Zoom, QuickCam Pro 4000, QuickCam Orbit/Sphere a QuickCam for Notebooks Pro.