reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 18 USB kamer - 2. část

29.9.2006, Jan Vítek, recenze
Megatest 18 USB kamer - 2. část
Dnes si představíme zbylých devět kamerek od firem Logitech a MSI. I dnes tu budeme mít zástupce 'samohybných' kamer, notebookové verze i prosté stolní. Přístí týden bude následovat vyhodnocení kamer podle kvality obrazu a vůbec funkčnosti.
Pokračujeme předposledním modelem Logitechu – kamerkou Quickcam Pro 5000. V porovnání s verzí Communicate STX Plus jde o lépe vybavenou mutaci s podporou oněch vychytávek s 3D obličejem kontrolovanými avatary, přiděláváním knírků a integrovaným mikrofonem. Kamerka byla zabalena ve velké krabici se stejným stylem jako ostatní stolní kamery – viditelná ve vykrojené části za plastovou fólií.



Podstavec je také stejný, tedy složený z trojúhelníkového, silně pogumovaného drátku. Z podstavce je vyveden silný kloub, na němž sedí kulatá hlava kamery. Zde si můžete všimnout plastového hledí, jež má zjevnou funkci v zamezení snímání obrazu – uživatel si může být na pouhý pohled jistý, že kamerka nic nezabírá a ani nezačne. Toto hledí je ale pouze naklapnuté v malých prohlubních po stranách hlavy a velmi snadno vyskočí.


Senzor
VGA senzor
Nejvyšší rozlišení - statické1280 x 960 (interp.)
Nejvyšší rozlišení videa640 x 480 30FPS
OstřeníAutomatické
RozhraníUSB 2.0 (komp. s USB 1.1)
Zoomano





Pokud jej odsunete nahoru, zjeví se poměrně široký, stříbrně ohraničený objektiv s čipem o nativním rozlišení 640 x 480 a s funkcí autofocus. Nad ním máme pod malou dírkou ukrytý mikrofon a na samém vršku kamery protáhlé tlačítko na pořizování snímků. Toto tlačítko je dostatečně velké a lehce zmáčknutelné, tudíž zde bez výhrad.






USB kabel, mimochodem dlouhý plné dva metry, by mohl být stvořen trošku užší a poddajnější, ale zase je pevný. Příslušenství se zde skládá ze stejného headsetu, jaký jsme již měli možnost vidět. Nestojí sice za moc, ale zato je jako jediný stereo a pohodlně nasaditelný. Provoz již bohužel tolik pohodlný není.






Softwarová výbava zahrnuje pouze aplikaci QuickCam 9.5. Není mi jasné, proč zrovna k této kameře výrobce dodává starší verzi svého softwaru; nejspíš je kamerka starší než její obdoba Communicate STX Plus. Naštěstí je možné si již při instalaci ze stránek Logitechu stáhnout novou verzi 10.

Možná nastavení kamerky Logitech Quickcam Pro 5000:






reklama