reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 18 USB kamer - 2. část

29.9.2006, Jan Vítek, recenze
Megatest 18 USB kamer - 2. část
Dnes si představíme zbylých devět kamerek od firem Logitech a MSI. I dnes tu budeme mít zástupce 'samohybných' kamer, notebookové verze i prosté stolní. Přístí týden bude následovat vyhodnocení kamer podle kvality obrazu a vůbec funkčnosti.
A poslední kamerka od Logitechu - Quickcam Sphere MP - je další specialitkou parafrázující Creative Live! Motion z minulé části testu. Balena je v rozměrné krabici s velkým průhledným plastovým průčelím.



Jde tedy rovněž o verzi, která se dokáže samovolně natáčet a zaostřovat. Její zpracování je také poměrně originální a ostudu vám na stole rozhodně neudělá. Skládá se z dolního kulatého podstavce, ve kterém je umístěn natáčecí motorek. Podstavec je nahoře vykrojený a ve vzniklém prostoru sedí hlava.


Senzor
CMOS senzor
Nejvyšší rozlišení - statické4Mpix (interp.)
Nejvyšší rozlišení videa1,3Mpix (až 30FPS)
OstřeníAutomatické
RozhraníUSB 2.0 (komp. s USB 1.1)
Zoomano





Hlava kamerky je z menší poloviny opatřena průhlednou kopulí, za níž můžete vidět objektiv, jakož i část elektronických obvodů. Snímací čip je stejně jako u verze QuickCam for Notebooks Pro nativně 1,3Mpix a schopný pořizovat interpolované fotografie až do rozlišení 4Mpix. Při aktivaci kamery se její činnost projeví zapnutím červené diody umístěné v kopuli nalevo od objektivu.



Co se týče natáčení, tak dle specifikací Logitechu je hlava schopna se otáčet kolem vlastní osy v rozmezí 189° a vertikálně až 102°, což více než postačuje. To ale není vše. Hlavu lze z těla jednoduše sejmout a použít dodávaný 20cm nástavec s integrovaným prodlužovacím USB kabelem, aby byla hlava schopna komunikovat s tělem a vlastně počítačem vůbec. Možnosti nastavení se tak ještě zvyšují, což chválím a vítám.



Tato vlajková loď mezi stolními webkamerami Logitech je vybavena technologiemi RightSound (eliminování echa) a Rightlight 2. Jako třetí a poslední z testu se také může pochlubit video efekty programu QuickCam 10. A jako jediná může díky natáčení téměř neomezeně sledovat obličej a zaměřovat se na něj. V porovnání s Creative mi subjektivně také přišlo, že to zvládá lépe a rychleji. Je totiž nutné před použitím funkce sledování obličeje kamerku, nebo spíše její software zkalibrovat.



To se děje s pomocí menu, kde jste vyzvání, abyste se nešklebíc se zadívali do objektivu. Kamerka si pak sama určí záchytné body na obličeji, které znázorní červenými body. Poté jste požádáni o poodstoupení od kamery a kalibrace je hotova. Kamerka mi také oproti Creative přišla lepší ve smyslu samotného natáčení objektivu. To bylo znatelně jemnější a po menších krocích. U Live! Motion mi totiž vadily příliš velké skoky v otočení kolem osy. Naštěstí ani tam, ani zde není problém hlavu kamery jednoduše chytit a pootočit si dle libosti. Stejnou věc ale pochopitelně nelze učinit s objektivem.



Quickcam Sphere MP již byla dodána s plnohodnotným a aktualizovaným programem QuickCam 10.0.







reklama