reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 18 USB kamer - 2. část

29.9.2006, Jan Vítek, recenze
Megatest 18 USB kamer - 2. část
Dnes si představíme zbylých devět kamerek od firem Logitech a MSI. I dnes tu budeme mít zástupce 'samohybných' kamer, notebookové verze i prosté stolní. Přístí týden bude následovat vyhodnocení kamer podle kvality obrazu a vůbec funkčnosti.
Blížíme se k závěru a ten oblaží svou přítomností výrobky firmy MSI. Jako první to bude StarCam 370i, zabalená v bílo-modré krabici s průhledným průčelím.



Její koncepce je oproti ostatním kamerkám minimálně neobvyklá. Základnu tvoří kovový výlitek s trochou fantazie připomínající nohu. Ze spodní strany je opatřen vrstvou jakéhosi semišového protiskluzového materiálu.

Senzor
VGA senzor
Nejvyšší rozlišení - statické1280 x 960 (interp.)
Nejvyšší rozlišení videa640 x 480 30FPS
OstřeníManuální
RozhraníUSB 2.0 (komp. s USB 1.1)
Zoomano


Skrze chodidlo vede do kamerky pouhý 1,2 metru dlouhý USB kabel přes 15cm dlouhý kovový krk. Možná máte doma lampičku s krkem ze stočeného spirálovitého drátu, toto je přesně onen případ. Díky tomu lze kamerku prakticky libovolně natočit, přičemž tvar je držen velmi dobře, což se počítá.



Další specialitkou kamerky je trojice bílých LED. Ty ale nemají za úkol jako u Herculesů nasvítit cíl záběru, ale pouze sloužit jako náhrada lampičky; svítí totiž dolů. Na osvícení cíle je zde určena další trojice LED, ty jsou ale infračervené, takže jejich svit máte šanci poznat až teprve z obrazu na monitoru. Tuto volbu také velmi vítám, protože čtveřice vysokosvítivých diod, jako má Hercules, není zrovna příjemná pro oči a také dost oslňuje.



Kulatá hlava je také vybavena dvěma postranními tlačítky. To levé vypíná a zapíná bílé LED namířené dolů a to druhé zase operuje s obligátním zachytáváním statického obrazu. Co se týče CMOS senzoru se skleněnou čočkou, ten má zde fyzické rozlišení 640 x 480.



Interpolace do 1280 x 960 je jasná věc, stejně jako zachytávání videa ve VGA až v rychlosti třicet snímků za sekundu. Výhrady mám k manuálnímu ostření obrazu s pomocí malinkatého stříbrného kolečka. S ním se neoperuje přímo pohodlně, ale aspoň při otáčení klade velmi malý odpor. A nakonec, nad senzorem je umístěný USB mikrofon.

Softwarová výbava

Aplikace umístěné na malém CD MSI dodalo jak svoje, tak i od cizí. Řeč je o AMCap, což je jednoduchá, ale mocná utilita k zachytávání obrazu i videa a dovolující široká nastavení kamery.





Obraz z 20cm zachycený v absolutní tmě s pomocí infra diod

MSI ale dodává vlastní software – MSI My Guard, kterýžto program si hraje na video bezpečnostní software (Video Security). Ve skutečnosti ale jde o další z omalovánkových aplikací a toto provedení zcela nechápu. Lepší by bylo se zaměřit na zlepšení funkčnosti, než se zaobírat duhovým GUI, které na vážnosti tomuto bezpečnostnímu centru asi moc nepřidá.




Můžete si zde nastavit až 5 oblastí, kde se bude kontrolovat pohyb a poté, co se alarm spustí, je možné přehrát nějaký zvuk, zachytit video a poslat je na e-mail.





Nastavení citlivosti alarmu není příliš jemné


Široké nastavení v rámci programu AMCap:


Pomocné LED se zapínají vpravo dole



Obrazové efekty dokonale fungují a vypadají i pěkně


reklama