reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: Acer AL1923

8.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: Acer AL1923
Prvním v pořadí je dobře polohovatelný monitor Acer AL1923 s technologií Prem.MVA, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva 8 ms, kontrast 1000:1, jas 280 cd/m^2 a pozorovací úhly 178 stupňů v obou směrech. Jeho orientační cena je 9 300 Kč s DPH.

Pozorovací úhly



Prem.MVA obrazovky mají pozorovací úhly o třídu lepší než TN, ale zase například na S-PVA obrazovky nemají. O technologii S-IPS se ani nemá cenu bavit, ta je na tom zase notný kus lépe než VA.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Již při takto malém úhlu je znatelná degradace barev (všimněte si horního přechodu z fialové do červené). Je to škoda, protože tato technologie obvykle dokáže víc. Je to možná způsobeno méně kvalitním krycím plastem, ale kdo ví.


Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu z levé strany je znatelný velký úbytek jasu a kontrastu. Barvy se však už mění pouze minimálně a to je dobré znamení.



Pohled pod úhlem 45° zespodu (Pro zvětšení klikněte)



Pohled zespodu (Pro zvětšení klikněte)

Naprosto shodně jako horizontální úhly pohledu se chovají i vertikální a to v obou směrech. Je to dáno technologií.


Barevné podání



Technologie Prem.MVA samozřejmě předčí kdejaký TN panel, co se barevného podání týče, ale zase oproti S-PVA či S-IPS je pozadu. Něco dokáže vylepšit elektronika, ale obvykle zázraky neudělá. U bílo-černého přechodu je velmi znatelné proužkování, které vidíme opravdu neradi. Monitor má však tu výhodu, že je velmi levný a najdou se zde i daleko dražší panely s horší technologií (TN). Dithering zde samozřejmě znatelný není a to je velké plus, které se projeví na celkovém hodnocení (dithering může ubrat až 10% z barevného podání)


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,4MB), malý výřez (0,5MB).

Duhový přechod poukázal na dvě nepříjemné vlastnosti. Tou první je lehké proužkování a tou druhou je nedokonalé podání barev. Opět však zde platí to, že jsou barvy znatelně lepší než u TN panelů, avšak stále to není dokonalé.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,8MB), malý výřez (0,4MB).

V praktickém testu si však panel vedl dobře, okvětní lístky u růže jsou opravdu pěkně prokresleny. Inu i přes všechny neduhy se technologie VA nezapře a ukazuje, co umí.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,3MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Rozlišení tmavých odstínů sice není dokonalé, ale stále velmi dobré (2/0). Naopak světlé odstíny jsou na tom o něco hůř (252/255), je to však stále obstojný výsledek.


Podsvícení



Kvalita podsvícení není příliš dobrá. V horní části obrazu je podsvícení výrazněji tmavší, u krajů samozřejmě intenzita klesá také, ale nikterak prudce.



3D pohled je dobrý na zapamatování, ale občas skryje některé skutečnosti. I v tomto případě je zde vrchní část (V1) obrazu špatně viditelná, z těchto důvodů je zde i 2D pohled.




Necháme-li tabulkový procesor vyhodnotit, jakou plochu zabírá podsvícení s intenzitou 85-100%, dostáváme se k číslu pouhých 38,1%, což je skutečně velmi málo. Avšak rozšíříme-li interval na 80-100%, je plocha již 67%.
reklama