reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: HP L1955

10.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: HP L1955
Pátým v pořadí je monitor HP L1955 s technologií Prem.MVA, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 16 ms, kontrast 1000:1, jas 250 cd/m^2 a pozorovací úhly 176 stupňů v obou směrech. Jeho orientační cena je 11 000 Kč s DPH.

Design a ergonomie


Firma HP nedávno vydala novou řadu monitorů LPxx65, avšak 19" model zůstal nezměněn, a tak je tu opět monitor HP L1955. Tento poněkud starší monitor však stále dokáže zaujmout, jeho odezva sice není na dnešní dobu nikterak závratná, ale dle ohlasů má tento Prem.MVA panel výborné barvy.

Co se designu týče, je to klasické HP. Mohutný tmavě šedý až černý stojan na sobě nese panel s ostrými rohy a stříbrnou čelní maskou. Pohled na něj vytváří dojem profesionálního monitoru, aneb v jednoduchosti je síla.


Základní pohled na monitor (Pro zvětšení klikněte)

Náklon monitoru je slušných -5° až +35° a je to jen díky klasickému sloupovému stojanu. Různé kloubové nohy jsou sice efektní, ale obvykle snižují tuhost a ergonomii také.


Náklon monitoru (Pro zvětšení klikněte)

Z čelního pohledu zjistíte, že rámeček je prakticky všude stejně tenký. Pokud však do ruky vezmete nějaké měřidlo, zjistíte, že na stranách je tlustý 13mm, avšak nahoře je o jeden milimetr tlustší a dolní okraj o dva (tzn 14mm nahoře a 15mm dole). Při práci si toho však nevšimnete a takto malý rozdíl vůbec nevadí.



Pohled zepředu (Pro zvětšení klikněte)

Monitor samozřejmě umožňuje otočení (funkce pivot) a obě krajní polohy jsou perfektně definovány. Navíc díky téměř symetrickému rámečku je na otočený monitor radost pohledět.


Pivot (Pro zvětšení klikněte)

Tlačítka jsou mikrospínačová a jsou dobře hmatatelně oddělená (mezera mezi nimi je akorát). Dioda produkuje příjemně intenzivní svit a v noci neoslňuje. Vysoce svítivé diody jsou sice v módě, ale u monitorů jejich použití zrovna šťastné není. Výrobce se tohoto vyvaroval, a tak stačí jen gratulovat.



Tlačítka (Pro zvětšení klikněte)

Výrobce nezapomíná ani na externí zařízení, jakými jsou flash disky, digitální fotoaparáty apod. Právě z těchto důvodů jsou zde dva postranní USB konektory, další dva jsou v prostoru pro obrazové vstupy, celkově jsou tedy čtyři.



USB Hub (Pro zvětšení klikněte)


Zadní pohled (Pro zvětšení klikněte)

Na zadní straně jsou vidět velmi výrazné průduchy pro odvětrávání. Je zde umístěn i "háček" pro uchycení kabelů, který však nefunguje zcela bez problémů, daleko lepší jsou "tunely" pro svedení kabelů. I toto řešení je však samozřejmě lepší než nic.


Konektory (Pro zvětšení klikněte)

Vedle standardních konektorů DVI-D, D-Sub a napájecího je také vstup pro USB Hub a dva USB vývody. Díky tomuto rozmístění USB konektorů (dva vzadu a dva na boku) je možné připojit stálejší zařízení, jako je myš nebo tiskárna a zároveň i flash disk.



Dodávané příslušenství
  • DVI-D SingleLink kabel
  • D-Sub kabel
  • USB kabel
  • Napájecí kabel
  • Instalační příručka
  • CD s drivery a manuálem

DVI-D, D-Sub a USB kabel jsou pro firmu HP již tradiční vybavení.


HP L1955
Vlastnost
Hodnota
Uhlopříčka
19" (5:4)
Ideální odezva
16 ms
Jas
250 cd/m^2
Kontrast
1000:1
Výrobní technologie
Prem.MVA
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
176°/176°
Počet barev
16,7mil (8-bit)
Rozteč bodů
0,294mm
Nativní rozlišení
1280 x 1024
Vestavěné reproduktory
NE
USB HUB
ANO (4 poty)
Vstupy
DVI-D, D-Sub, USB
Výstup pro sluchátka
NE
Možnost montáže na stěnu
ANO (VESA 100mm)
Hmotnost
7,5 kg
Norma TCO
TCO`03
Pivot
ANO
Spotřeba
max 60W, typická 40W
Různé variace tohoto modelu
NE
Speciální vlastnostiIkona Odkaz na databázi
Orientační cena: 11 000,- Kč s DPH

Račte vstoupit do další kapitoly, kde se podíváme pod kabátek a na OSD menu.
reklama