Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: Megatest 19" LCD: HP L1955
10.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Pátým v pořadí je monitor HP L1955 s technologií Prem.MVA, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 16 ms, kontrast 1000:1, jas 250 cd/m^2 a pozorovací úhly 176 stupňů v obou směrech. Jeho orientační cena je 11 000 Kč s DPH.
KOM | 18.1.200710:51
Potrebuju nekoho kdo ma doma LCD HP L1955 a muze mi potvrdit, ze se na nem daji bez obtizi hrat nejnovejsi hry. V ostatnich parametrech vychazi ve vsech testech super.
Rozhoduji se jeste mezi pripadnym nastupcem HP LP1965 a ViewSonic VP930, ktery je ovsem uz s cenou trosku jinde.
Můze mi tu nekdo, nejlepe majitel onech monitoru, napsat o zkusenostech s nimi a poradit pri vyberu? Diky za kazde odpovedi, vybiram uz 14 dni a celkem uz mi z toho hrabe :­-O:­-­)­):­-P
Odpovědět0  0
Jesusar | 19.1.200720:18
Zatím jsem nekoupil tak že sory nic o tom nevím,jen tolik že je supr lp1965 a cena bude rovněž taková atd. zatim se měj
Odpovědět0  0
jusesar | 5.1.200715:23
zaslal jsam podrobne info lcd hp 1965 p.kovacovi snad to uverejni dekuji za vasi soudnost. ondrs
Odpovědět0  0
Composite | 3.1.200719:39
Chcelo by ho poriadne prevedriť, že vraj je lepší ako tento model :)
Odpovědět0  0
jusesar | 5.1.200715:17
Jdu do ňho mam možnost k zakoupení za cenu daleko lákavěší.Nový komplet za cca*7700,­- a co,je to dobrá nabídka.zatim naschle
Odpovědět0  0
BlaMa | 29.11.200611:09
Trochu mě zaráží tahle docela dlouhá doba odezvy 16ms, můžete někdo kdo tenhle monitor máte říct jestli je to problém? Pozorujete nějaký problém při filmech nebo hrách?

díky za informaci

Odpovědět0  0
jmjm | 31.10.200621:11
Tak mám nový LCD 19 HP L1955. Když ho mám vypnutý zepředu tlačítkem, tak občas slabě píská zprava na boku. Obvykle až po delší době ­- 5 až 10 hodin. Je to slyšet obvykle z 10 cm, někdy ale i 40 cm, což už trochu vadí. Když ho vypnu ze zadu vypínačem nebo přímo ze zásuvky tak pískat přestane. Čím to může být ? Zatím ho stále můžu asi do 10 dnů vrátit, ale mně se jinak líbí, má 0 vadných pixelů atd. Je to pískání normální? O nějakých LCD jsem četl, že pískají. Dalo by se to v budoucnu vyreklamovat ? Kdo máte toto LCD ­- dělá vám to taky ?
Díky za všechny odpovědi.
Odpovědět0  0
BoN (18) | 3.11.200616:57
Dela mi to taky, dela to zrejme napajeci trafo vzadu. Reklamovat by ti asi jit melo, ale zatim jsem to nezkousel. V praci mame DELLy, poslouchal jsem jich asi 10­-20 a piskaly vsechny ­(nektere vic, nektere min­) tak je to mozna normalni...
Odpovědět0  0
Yray | 27.10.200615:01
Mam novou HP L1955 a pozoruji ze krome rohu mi na tmavem podkladu jemne prosvita taky vodorovna cara uprostred cele obrazovky. Je to asi trubice ­(?­). Nevim jestli to mam pokladat za zavadu, ale moc z toho nadsenej nejsem. Co s tim mohu delat? Dekuji za odpoved.
Odpovědět0  0
BoN | 29.10.200614:51
Jak ta cara vypada? Ja jsem si niceho nevsiml...Nejlepsi by bylo kdybys udelal fotku :­) Je to videt i na jinem nez cernem pozadi?
Odpovědět0  0
Yray | 30.10.200618:23
Světlejší vodorovná čára uprostřed, asi 1 nebo 1,5 cm široká která rozděluje obrazovku na dvě poloviny. Bohužel to prosvitalo i na světlejším pozadí, tak jsem ho honem vrátil. V krámu to vzali zpátky, ale jen proto že do 14 dnů zboží berou bez udání důvodu. Zdálo se jim vše v rámci normy. Sice si čáru všimli ale protože ­(dle nich­) je to pouze monitor do kanceláře tak nemůžu čekat zázraky...... Pápá HP L1955!
Odpovědět0  0
BoN (18) | 3.11.200617:01
Zkoumal jsem to ale zadnou vodorovnou caru jsem naneasel...asi jsi narazil na nejaky vadny kus :)
Odpovědět0  0
Laurin | 15.11.200611:27
Ahojte,
uvazujem o kupe tohto monitoru, ale neviem sa rozhodnut medzi HP L1955 a novsim L1940T, ktory ma napr. mensiu odozvu 8ms.
Na L1940T som nenasiel recenziu, mozte mi prosim poradit?
Dakujem
Laurin
Odpovědět0  0
zyxy | 24.9.200612:05
ked je podsvietenie regulovane SW a nie trubicami, znamena to ze trubice stale svietia? Alebo maju nejaku frekvenciu blikania? Ak ano tak aku maju?
Odpovědět0  0
BoN | 10.10.200612:16
Vypada to ze regulaci ma pri jasu 100­-50 pomoci trubic a 50­-0 softwarove. Pri jakem jasu blika a na jake frekvenci by me taky zajimalo, ale autor tento test odflaknul a zrejme ho vubec nedelal...
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 10.10.200612:20
Na takoveto vypady odmitam reagovat...
Odpovědět0  0
BoN | 12.10.200617:48
Bohužel to nebylo myšleno jako výpad, ale jako konstatování. Regulace jasu je popsána pouze na jednom řádku a jakékoliv podrobné informace o podsvětlení a jeho frekvenci chybí. Obecně je test tohoto monitoru značně méně podrobný než u ostatních monitorů v megatestu, většina částí testu je popsána jedním nebo dvěma řádky textu, zdá se jakoby autor spěchal a snažil se test mít hotový během jedné, dvou hodin...
Odpovědět0  0
Marcio | 15.8.200611:09
Tak jsem četl recenze všech monitorů a tenhle z nich vypadá, jako nejlepší. Vidím, že odbornost některých diskutujících je vysoká. Pánové, proč tedy nenapíšete svůj názor, který monitor je­/není dobrý? Vaše diskuse nikam nevedou. Neplýtvejte časem. Pokud máte čím poradit, poraďte.
Díky
Odpovědět0  0
Karel71 | 11.8.200620:04
Jen letmo jsem přelétl sekci o barvách... Nevím, komu jsou tyto recenze určeny ­- pokud náročnějším uživatelům, pak bych očekával pojednání o barvách asi v tomto smyslu: ­"Pomocí kalibrační sondy jsme vygenerovali profil monitoru při nastavení barevné teploty 5000K ­- podrobnějším měřením jsme zjistili, že barevná odchylka ne­/přesahuje určitou hodnotu. Monitor je­/není v podání barev stálý ­- to jsme zjišťovali po přeměření podání barev x hodin po vygenerování profilu. Pro kancelářské použití je­/není dostačující, pro náročnější použití ­(zpracování fotek­) je­/není dostačující.­" Místo toho doslova bláboly o tom, že při této barevné teplotě to ukazuje takhle, při jiné takto, že šedobílý barevný přechod je bez stupínků apod. Čili naprosto bezcenné informace. Jestli takhle vypadají i hodnocení ostatních parametrů monitor, pak je to snad zbytečné číst. Ale třeba se mýlím. :­-)
Odpovědět0  0
Petr Novotný | 11.8.200621:04
víš co ? Zkus se někdy, až budeš mít chvíli, podívat, co to vlastně přesně barevné profily jsou, jak se ­"generují­" ­(úmyslně dávám do uvozovek­), podívej se na jejich vztah s barevnou teplotou ­- a hlavně pro co jsou určeny. Pak se třeba ještě podívej na to, jakým způsobem se vlastně používá kalibrační sonda u profi DTP ­- a až to všechno zjistíš, teprv něco začni psát.

Podívej se třeba do grafů ­(určitě je máš po ruce­), za jak dlouho se začne projevovat nestabilita barev třeba u TFT ­- a zjistíš, že mluvíš ­(píšeš­) už docela plynně, bohužel stále ještě blbosti.

A vzkaz recenzentovi: omlouvám se že jsem se nechal vytočit, ale vy se vykašlete na takové primitivy, jako je Kája. Ano, v testech by šlo leccos ještě vylepšit, ale v českých luzích a hájích ­(a zdaleka ne jen českých­) vaše recenze nemají konkurenci. A díky za ně !
Odpovědět0  0
Karel71 | 11.8.200621:17
To jsou ale věci, pane Novotný... Svůj příspěvek jsem napsal právě proto, že všechny své monitory ve studiu mám zkalibrované, že se léta zabývám barvou... jinými slovy ­- že k tomuto tématu mohu něco říci. Už mě totiž ­(píše se rok 2006 a ne 1996­) štvou recence typu ­"pleťovky jsou příjemné, oranžová nějaká přepálená­".
Ale nejvíc mě baví ­"advokáti­" recenzentů! :­-­) Pokud to tedy nejsou samotní recenzenti. :­-)
Odpovědět0  0
andre_z (155) | 11.8.200621:41
No je pravda, ze mi se taky moc nelibi testovani tohoto typu ­(da se nejaky obrazek a recenzent pak popisuje svoje postrehy jak se mu jaka barva zda­).
Prace ­(testy­) s kalibracni sodndou by byla lepsi. Ale pak je to vec vice financne narocnejsi a hlavne casove narocnejsi. Ale snad se toho jednou dockame ;­-)
Odpovědět0  0
Karel71 | 12.8.20060:04
Nešlo mi o recenzi tohoto typu: http:­/­/www.grafika.cz­/art­/hw­/LCDmonitorEIZO­-CG220­-reci.html. Chápu, že na to redakce nemá ani čas, ani peníze, ani trpělivost a možná ani erudici ­(ona zmiňovaná recenze z grafiky.cz je dílem odborníka, zabývající se touto oblastí dlouhá léta­), ale hlavně, že těch, kteří by to ocenili, je strašně málo. Vadily mi ­- a proto jsem vlastně ten svůj původní příspěvek psal ­- ony subjektivní až plytké komentáře, dovolím si říci bez snahy dát na stůl něco objektivního. Jinak řečeno, kdyby to tam autor nepsal, ani bych si toho nevšiml ­(v této kategorii monitorů přeci snad nikdo rozumný nehledá skvost pro náročnou grafickou práci­), ale když už to napsal, poněkud mě to ­"vzedlo­". ­- Ale ještě teď mi vadí ona podivně komponovaná odpověď pana Novotného na můj mail. Takže s klasickým autorem dodávám ­"kdybych to býval věděl, tak bych sem nechodil­". Pozdě bycha honit.
Odpovědět0  0
Petr Novotný | 12.8.200610:12
Ale vida, páníček se naučil za pár hodin mluvit nejen plynně, ale i rozumně ? Tak s tímto příspěvkem nelze než souhlasit ;­-)
Odpovědět0  0
andre_z (155) | 12.8.200618:04
No recenze na kterou odkazujete.....uz je tak trochu extrem a je pravda, ze tohle by vetsine lidi nic moc nereklo.
A takovehle mereni bych po autorovy ani nechtěl ­(Verim, ze by ho to ani u takovych LOW­-END panelu nebavilo­). Stacilo by jen vysledky mereni v urcitem miste, pri danem nastveni. Pro subjetivni posouzeni rozdilu mezi jednotlivymi panely.
Odpovědět0  0
pc.jam (4) | 11.8.200614:23
Připojuji se k mnohým žádostem o zařazení tohoto 2ms TN LCD spolu s panely dalších výrobců s papírově stejnou dobou odezvy.
Odpovědět0  0
Papik | 11.8.20067:38
Mám starší monitor HP L1940T a byl jsem velmi rozčarován, že při jasu cca 60 se obraz viditelně chvěl ­- nechvěla se celá plocha stejně, ale v různých místech jakoby odlišně pulzoval. Pokusy jsem zjistil, že pokud dám jas na 40 a míň nebo na 80 a víc tak se chvění minimalizuje nebo úplně zmizí. Přitom jiné starší lcd značky ADI to nedělalo.
Z toho plyne, že při koupi je třeba i projíždět jas v celém spektru. Opět mě to přesvědčilo jaké jsou lcd šmejdy, kvalitní CRT se zdaleka nevyrovnají ­(kvalitním nemyslím za tři tisíce, ale za stejnou cenu jako stojí ekvivalentní lcd­).
Odpovědět0  0
rykan (2) | 11.8.20069:14
Mas recht! Ale crt se uz prakticky neprodava a ty ploche panely taky jednou urcite zacnou byt opravdu kvalitni...
Odpovědět0  0
wincent | 10.8.200613:40
Staci fotecky nejakeho vhodneho zobrazeneho obrazku ­(na kterem to bude hodne videt­). At kazdy vidi co je to xindl SW regulace jasu na LCD ­(i 50% HW a 50% SW je na... v noci je treba ubrat jas tahrka na minimum takze se regulace bude pohybovat v SW oblasti­).
Odpovědět0  0
andre_z (155) | 10.8.200613:39
Po precteni recenze na FS 19­-2 a tady tehle. Bych rekl, ze se autor snazil kazdou chybicku bagatelizovat a FS 19­-2 NE... Jsem opravdu zvedavy na konecne finalni hodnoceni.

Dotaz pro K. Polívku.... Proč je vydávána recenze ­(MEGATEST­) v dobe kdy je autor na dovolene a nemuze tedy pruzne odpovidat na dotazy a nejasnosti. A stale tu vidime Váš komentar typu ­"Pockejte na autora az se vrati z dovolene­". Myslite, ze by to vydani ­(tohoto testu­) ten tyden uz nepockalo????
Jinak TESTY pekne resene a uz se tesim na celkove hodnoceni ;­-)
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1091) | 10.8.200614:04
Publikace by bohužel nepočkala, Pavel není sám, kdo je­/byl na dovolené... namísto publikace megatestu bychom zkrátka jiné články momentálně neměli, aby se jeho publikace mohla posunout.
Odpovědět0  0
prolamer1 (13) | 10.8.200611:39
samozřejmě je dobře, že nějaké děláte, ale bohužel samejch ­"starejch­" šmejdů s dovolením mi řekněte kdo si tyhlety staříky bude kupovat když jsou o 1000kč dráž v prodeji modrní monitory.

Navíc v tomhle ­"mega­" testu je půlka monitorů které byli v čr někdy už otestovány některé dokonce tady u vás. Navíc v ­"mega­" testu chybí Hyundai, Samsung, kvalitní Acer no já vám fakt nevim pro koho tohle smetí ­"testujete­".
Odpovědět0  0
the_pest (26) | 10.8.200613:10
třeba pro mně prolamere :­-p
Odpovědět0  0
prolamer1 (13) | 10.8.200617:48
to je dobře, že nejsi sám :­) hehehe
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 12.8.200622:08
Dobrý den, toto smetí, jak to odvážně nazýváte, testujeme jen a jen pro Vás, čtenáře. Jistě jste si všiml, že proběhla anketa jaké LCD chcete do velkého testu monitorů zařadit. 50% z Vás se vyjádřila pro LCD 19­" střední třídy což toto jsou. A proč jsou zařazeny starší modely? Je to jednoduché. Vžijme se do role zákazníka: Před koupí si lidově řečeno ­"vleze na net­" a začne procházet recenze a diskuzní fóra. Zde narazí na spoustu příspěvků, které jsou i rok staré, na skvělý monitor. Recenze jsou již také nějaký ten pátek staré a ten dotyčný vlastně ani neví jak si tento monitor v současné konkurenci vede. Všimněte si, že jsme do testu nezařadili kdejaký postarší monitor, ale opravdové legendy své doby.
Odpovědět0  0
prolamer1 (13) | 13.8.200620:32
Tak v tom případě je to skvělej test... když tohle napíšete někam na záčátek nebo, konec testu bude vše ok.

Bohužel, já v roli ­"zákazníka­" jsem, nemusím se do ní vžívat fora a postarší recenze jsem prolezl a udělal si celkem jasnou představu, že ze starších monitorů nebrat nic.

S koupí nového LCD jsem posečkal také hlavně slibovánému ­"mega­" testu.

Jenže místo mega testu testujete staré modely :­( Vás jako recenzenty uznávám bohužel mě přímo rozčiluje, že nedokážete otestovat to co vaši čtenáři opravdu potřebují...

Prostě mi připadá, že jdete z extrému do extrému nejdřív testujete nejmodernější monitory jen za 30­-50k no a pak otestujete zase staré a dnes už ne nejlepší dostupné modely za 8k :­( prostě z extrému do extrému je to škoda.
Odpovědět0  0
Duk | 10.8.200610:13
NENI PRAVDA ZE TENTO MONITOR NEUMI REGULOVAT JAS PODSVETLENIM!
mezi 50­-100 je regulace podsvetlenim a 0­-49 pak LCD. takze test jste vubec NEDELALI !!!
tento monitor jsem mnel pujceny, na Watmetru spotreba klesla pri snizeni jasu o 10W.
Tak jako na dotaz ci umi LCD SAMSUNG 940Fn regulovat jas podsvetlenim jste mi napsal ze umi.po koupi jsem zjistil ze NEUMI. to byla podminka me koupe ze ma reg.jas. .
zacinam SILNE pochybovat o serijoznosti vasich testu ­(jestli vubec nejake delate­).
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1091) | 10.8.200610:32
Počkejte si na konec tohoto týdne na vyjádření autora, až se vrátí z dovolené, děkuji.
Odpovědět0  0
BoN | 10.10.200612:12
Uz mam tento LCD taky a take se mi zda ze ma mezi 50­-100 jas regulaci pomoci trubic. Autor se urcite z dovolene uz vratil, ale vyjadreni jsem tu nenasel. Mohl alespon otestovat na jake frekvenci trubice blikaji, ale zda se ze tento test vubec nedelal...
Odpovědět0  0
Orgic (47) | 10.8.200615:18
Ja zas pochybuji ze mate hotovou zakladni skolu, takove hrubky snad musite delat schvalne.
Odpovědět0  0
Duk | 10.8.200615:26
oooo ,pan ing. se ozval. a co to ma spolecneho z jasem?
Odpovědět0  0
mirooo | 11.8.200612:17
nic. ale tiez to nieco vypoveda o diskutujucom, ked pise ako z piatej pomocnej...
Odpovědět0  0
Duk | 11.8.200614:38
no ja jsem jenom diskutujici. horsi to je s autorem ktery neumi delat poradne tesy!
Odpovědět0  0
mirooo | 11.8.200616:38
nauc sa pisat, poriadne vyjadrit myslienku je zaklad pri diskusii. tesy su testy, ci co?
Odpovědět0  0
Duk | 11.8.200618:43
ano mel byt test,ruka ujela :­). co jsi na mem zdeleni nepochopil? chybi ti IQ,nebo prebyva ze poucujes?
p.s. chyby delam zradosti :­).jak se ti to nelibi tak to necti, NENI TO TVA POVINOST...!
Odpovědět0  0
Miiiila | 26.10.20062:29
znam plno kamaradu, co tak pisi a mluvi schvalne, ja sam tak mluvim, ale pokud potrebuji, myslim, ze mam pravopis docela zmaklej, v ramci moznosti, nejsem z ustavu ceskyho jazyka. Tady v diskuzi vubec a jazyk a pravopis nejde, ale o technickou stránku věci. Vy Slovaci tady byste se meli zamyslet nad tema vasema preklepama, a pokud chcete poucovat, tak musite byt sami bezchybni!!!!!!!!!!!!!
Odpovědět0  0
sodomaGomora | 23.11.200616:46
Poprosím nehovoriť o Slovákoch ako jednotlivcovi, keď sa jedná o indivídum, ďakujem...

chodím sem aj ja, som Slovák, a nikomu tu nekolem oči... myslím, že nás je tu viac, mali by sme ťažiť z toho, že si rozumieme a nie naopak...
prečítam, zhodnotím, odídem...
ak sa tu niekto potrebuje prezentovať týmto spôsobom, je to jedno, či je z ČR alebo z SR, si myslím...

A myslím, že môj pravopis, je tiež v pohode, nie zato že sa snažím, ale že som proste tak naučený....

ďakujem ešte raz...

K tým testom, no ja musím tiež žiaľ konštatovať, že niektoré testy ako keby ste ani nerobili, resp. mi prídu dosť nepresné...

ale inak ok.
Odpovědět0  0
fishfanger | 21.12.200613:41
Ja zase pochybuji o tom, jestli se tu testuji LCD monitory nebo znalosti pravopisu.
Odpovědět0  0
entry | 10.8.20069:40
Poznam konkretne tieto monitory, pouzivame ich na mission critical aplikacie, bezia 24­/7 bez setrica, obycajne s jednym a tym istym obrazkom.
Po asi 10 tyzdnoch uz boli badatelne vypalene artefakty.
Teraz asi po 1 roku uz je celkom problem rozoznat co je a co nie je nejaky vypaleny artefakt.
Nikdy som nepocul, ze LCD by mali takuto vlastnost, je to skor domena CRT monitorov.
Pre zaujimavost napr Philips 190P??­/190B?? takuto vlastnost nemaju.
Stretol sa s tym uz niekto?
Odpovědět0  0
Duk | 10.8.20069:57
TAK TO JE VELIKA CHYBA! ze pouzivate obraz statycky. v manualu samsungu se pise ze obraz musi byt dynamicky za nejakej cas jinak dojde k presunu jedne elektrody na druhou!
pri dynamickem obraze se monitor jakoby stale ­"formatuje­". takze chyba je na vasi strane
Odpovědět0  0
dd@dd.cz | 10.8.200610:24
To jsem jeste v zivote neslysel, ze LCD monitory pootrebuji aspon cas os casu zmenit obraz.

To je tyka jen nejake konkretni technologie, nebo je to obezna vlastnost? Vi o tom nekdo neco blizsiho?
Odpovědět0  0
Duk | 10.8.200610:40
zde si stahnete manual k 940Fn kde je to posane­(nekteri geniove ho nectou a pak se divi...­) http:­/­/downloadcenter.samsung.com­/content­/UM­/200604­/20060408135109203_bn59­-00486x­-06Cze.pdf je to az na koci popsane
Odpovědět0  0
lt | 10.8.200610:45
No, potrebuji, jinak se vypali jeste vic nez CRT. A to obcas bych nahradit slovem porad :)
Odpovědět0  0
entry | 10.8.200621:52
Pani,
pravdupovediac vobec som necakal, ze by sa niekto ozval.
Dakujem vsetkym.

Nie som si isty, ale myslim, ze v manualoch k HP sa nic take nepisalo, ak vobec manualy boli.
Podla vsetkeho je teraz uz neskoro, vratit spat sa to asi neda.
Do buducnosti sa ziariadim lepsie.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 12.8.200622:05
Omlouvám se, že odpovídám až teď.
U LCD opravdu dochází k ­"vypalování­" obrazu v daleko větší míře než u CRT. Stačí mít například den či dva na monitoru zobrazen stále stejný obraz a již je ono ­"vylápení­" znatelné. Naštěstí obvykle pomůže nechat zapnuté blikání bílé a černé barvy ­(interval cca 0,5 az 1s­) s nastavením uživatelských barev na max hodnoty, jas a kontrast také na maximum. Toto stačí pár hodin či desítek hodin nechat poblikávat a obvykle se obraz vrátí do normálu. Pokud se však o obraz již delší dobu nepečovalo, tak je bohužel velká šance trvalého poškození.
Odpovědět0  0
Xstoupa | 9.3.200712:59
To je sice hezky co pisou v manualu k samsungu, ale kdo umi cist tak pozna ze tohle je doskuze o necem co se jmenuje HP1955. Tzn. ze navod k samsungu mi na tomto miste prijde trochu irelevantni ­(bez ohledu na to jestli ­"samsung­" a ­"hp­" je stejna technika anebo ne­).
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.