reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: Hyundai L19T

15.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: Hyundai L19T
Šestým v pořadí je monitor Hyundai L19T s technologií B-TN, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 8 ms, kontrast 700:1, jas 300 cd/m^2 a pozorovací úhly 170 stupňů v obou směrech. Jeho orientační cena je 9 300 Kč s DPH.

Pozorovací úhly



Hyundai je vybaven technologií TN, což pro pozorovací úhly nevěstí nic dobrého. Je sice pravda, že v poslední době jsou horizontální úhly již velmi dobré, ale vertikální je stále špatný a již drobný náklon bývá smrtelný.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Z tohoto pohledu (45° zleva) jsou barvy stále velmi dobré. Navíc jas i kontrast klesá velmi mírně. Potvrzuje se fakt, že TN v horizontálním směru dokáže uspokojit i náročnějšího uživatele.


Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

Bohužel se zvětšujícím se úhlem již dochází u barev k degradaci a jas velmi rychle klesá.



Pohled pod úhlem 45° zespod (Pro zvětšení klikněte)

Obraz je pro plnohodnotnou práci až příliš tmavý. Barevné přechody jsou ty tam, a tak z obrazu prakticky nic nepoznáte.



Pohled zespod (Pro zvětšení klikněte)

Při dalším zvětšování úhlu jsou sice barvy o něco lepší, ale i tak je obraz příliš tmavý. Je to ovšem naprosto typické pro technologii TN.


Barevné podání



Bílo-černý přechod je zobrazen celkem problémově. Znatelné proužkování a na krajích těchto proužků se objevuje nežloutlé cosi. Pokud snižujete jas, dochází ke snižování počtu barev a na přechodu je to velice znatelné. Navíc je viditelný dithering s FRC, což u moderního LCD vidíme opravdu neradi. Doba je taková, že uživatelé požadují plné 8-bit barvy a to tento neposkytuje.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,8MB), malý výřez (0,5MB).

Stejně na tom je i barevný přechod, dithering sice není tolik znatelný, ale barvy jsou až příliš pastelové. Hledáte-li monitor na úpravu fotografií, radeji se poohlédněte po nějakém jiném.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,5MB), malý výřez (0,5MB).

Fotky jsou opět pastelové, je to však typické pro TN panely. Bohužel díky menšímu kontrastu je i hloubka obrazu celkem malá. Například fotografie s ranní rosou na stéblu trávy je prazvláštní, pozadí je šedé a to má být téměř černé.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (1,9MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Díky ditheringu je rozlišení všech tónů lehce snížené. Hodnoty 2/0 a 250/255 jsou podprůměrné. Hlavně rozlišení světlých tónů by mohlo být daleko lepší. Z vlastní zkušenosti však vím, že svou zásluhu na tom má i analogový signál. Kdyby měl monitor DVI, byl by výsledek určitě alespoň o dva stupně lepší (252/255).


Podsvícení



Podsvícení je zajišťováno pomocí dvou trubic a je to znát i na kvalitě podsvícení. Ony dvě trubice jsou umístěny v horním a dolním okraji a tam je podsvícení také nejvíce intenzivní, na levé a pravé straně je znatelný úbytek jasu. Naštěstí statistika grafu není až tak špatná a podsvícení s intenzitou 85-100% zabírá plochu 76,2% a to je vysoce nadprůměrný výsledek.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.


reklama