reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD pro hráče: Acer AL1917Csd

3.4.2007, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD pro hráče: Acer AL1917Csd
Prvním panelem se stal Acer AL1917Csd, který má pouze průměrné papírové parametry. Odezva 5 ms, kontrast 700:1, jas 300cd/m2 a pozorovací úhly jsou 150° v horizontálním směru a 135° ve vertikálním. Designově je to také sice průměrný kousek, ale nechme se překvapit, třeba testy ukáží něco jiného.

Odezva


Tento panel je z testu papírově vlastně nejpomalejší (společně s dalšími čtyřmi panely). Odezva 5 ms se sice může zdát s přihlédnutím na 2 ms panely o hodně horší, ale v praxi to nemusí být taková tragédie. Bohužel tento panel se této papírové odezvy celkem drží a jeho odezva skutečně není až tak skvělá. Průměrná celková odezva činí 23,5 ms. Průměrná odezva rise = 22,5 ms. Z toho je dobře patrné, že odezva rise se podílí na samotné odezvě nejvíce. Odezva fall v průměru padá pod 1 ms, což mají i některé 2 ms panely.


Odezva v závislosti na změně

A proč je odezva tak dlouhá? Ten největší problém zde tvoří špatně zvládnutá technologie OverDrive, která vytváří "schody" a vlastně musíte vždy čekat na další frame, aby si monitor uvědomil, že barva, kterou zobrazil, ještě není ta pravá :-). Konkrétní hodnoty rise = 25 ms a fall = 1 ms.

Odezva 0-175-0 (20ms/dílek)

Úplně stejně na tom je i odezva typu šedá-šedá (50-200-50). I zde se vyskytují schody způsobené technologií OverDrive. Tentokrát se však onen schod vyklubal i při odezvě fall a tím ji lehce prodloužil až k hodnotě 5,8 ms. Náběh, neboli rise, sahá až k hodnotě 24,4 ms.


Odezva typu šedá-šedá (20ms/dílek)


Zde si však neudpustím jeden komentář. Tyto "schody" sice nejsou nic příjemného, ale ve hrách až tolik nemusí vadit. A proč? Inu zkrátka se zobrazí jiná barva a v dalším framu je již podán požadavek na jinou barvu, a tak se vlastně ani pixel nemusí do požadované barvy dostat. Jediné, co tedy ve hrách, filmech apod. bude vadit, je nevěrohodné barevné podání a odezvy si nemusíte vůbec všimnout. Ale to předbíhám.


Inputlag


První test inputlagu v tomto Megatestu a hned se monitor ukázal v tom nejlepším světle. Prakticky žádný měřitelný inputlag se zde nevyskytuje. Nebýt té odezvy se schody, byl by to velice vhodný monitor pro hráče, protože odezva by byla dostatečná (stačilo by jen lépe naprogramovat čip).


Inputlag

Pozn.: Šedě je na grafu vyobrazen průběh blikání CRT obrazovky a zeleně LCD obrazovky.


Sledování videa




U videa jsem si ihned všiml jednoho neduhu. Pokud jde o rychlou scénu, tak je obraz výrazně tmavší, než by měl být. Je to dáné právě tím, že má odezva schody a tím vlastně zobrazuje tmavší barvy. U odezvy fall naopak zobrazí zase barvu světlejší. Tím trpí také hloubka obrazu, a tak tmavé scény nepůsobí zrovna ideálně. Naopak pokud se koukáte na scény prosvícené sluncem, je vše v pořádku. Zkrátka záleží na konkrétním filmu.


Hraní her




Hry, to je v tomto megatestu to, oč tu běží. První hru, kterou jsem zapnul, byl můj velice oblíbený Half-Life 2. Nejdříve jsem si myslel, že je vše v pořádku, ale poté jsem se zaměřil na podání barev a kvalitu obrazu jako takovou. Pokud se zběsile otáčíte, jsou barvy trochu jiné, než když se zastavíte. Při hraní si toho však jen těžko všimnete. Pokud tedy nebudete zkoumat barevné podání při samotném hraní, je odezva více než dobrá a na hraní dostačuje. Ovšem není to dokonalé.

U ostatních her jsem zaznamenal prakticky stejné neduhy - menší hloubka obrazu (stejně jako u filmů), lehce "defektní" barevné podání při pohybu apod. Zkrátka pokud jste si již tento monitor koupili, nemusíte zoufat, ale pokud si teprve monitor budete kupovat, raději volte novější 2 ms verze.


Stabilita kontrastu


Kontrast postupně klesá až k hodnotě 40%, avšak s ubývajícím jasem (pod 20%) opět roste až na 65%. Je to zvláštní a je možné, že výrobce kombinuje regulaci softwarovou a regulaci pomocí podsvětlovacích trubic. Maximální naměřený kontrast je 135:1.

reklama