reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD pro hráče: BenQ FP91GX

5.4.2007, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD pro hráče: BenQ FP91GX
Čtvrtým v pořadí se stal BenQ FP91GX, který má lehce nadprůměrné papírové parametry. Odezva 4 ms, kontrast 550:1, jas 270cd/m2 a pozorovací úhly jsou v horizontálním směru 140° a ve vertikálním 135°. Designově sice není nikterak výjimečný, ale třeba překvapí vlastnostmi. Uvidíme.

Odezva


Je zde další 4 ms panel, který má ambice na hráčský monitor. Po změření všech hodnot, vygenerování grafu a vypočtení průměrných hodnot se však monitor až tak v dobrém světle neukázal. Je to hlavně díky velké maximální odezvě, která se vyhoupla až k 18,2 ms. To se děje hlavně kvůli občasnému překmitu. Průměrná celková odezva je 12,9 ms. Průměrná odezva rise = 10,4 ms a fall = 2,6 ms. Právě odezva fall je trochu delší než u 2 ms panelů a vlastně i rise, ale ta né již tak výrazně.


Odezva v závislosti na změně

Opět se podíváme na odezvu 0-175-0, sice je zde překmit, ale natolik malý, že jej nesmím započítávat. Právě překmit se u odezvy různě přehoupává přes magickou hranici 10% a někdy se započítává a někdy ne. Hodnoty rise = 8 ms a fall = 2,8 ms.


Odezva 0-175-0 (20ms/dílek)

U odezvy typu šedá-šedá (50-200-50) se překmit již započítat musí, protože již dosáhl hranice 5% (v tom případě se měří k jeho špičce). Hodnota rise se tím pádem trochu zvýší na 14,6 ms a fall je také trochu vyší - 4,8 ms.


Odezva typu šedá-šedá (20ms/dílek)


Inputlag


Stejně jako u ostatních monitorů, tak i zde je inputlag opravdu malý, prakticky se ani nejedná o inputlag, protože si jej nevšimnete. Je sice pravda, že hodnota 8,4 ms již něco znamená, ale v praxi to stále nemáte šanci zpozorovat. Lidské oko je na to zkrátka stále ještě moc pomalé.


Inputlag

Pozn.: Šedě je na grafu vyobrazen průběh blikání CRT obrazovky a zeleně LCD obrazovky.


Sledování videa




Video na tomto monitoru není až tak světaborné, je to dáno hlavně menší hloubkou obrazu (přece jen kontrast je pouze 550:1). Navíc monitor má i trochu problémy s rozlišením tmavých tónů, a tak jsou filmy takové mrtvé (hlavně horory a noční scény). Naopak doba odezvy je dobrá a u filmů si ji nevšimnete, navíc díky malému překmitu ani u HD videa nevidíte šum. Zkrátka nebýt toho nízkého kontrastu a hloubky obrazu, je tento monitor na filmy velice dobrý. Bohužel tyto vlastnosti jej velice sráží a monitor se tedy hodí víc na kancelářskou práci, kde kontrast nehraje tak velkou roli.


Hraní her




Hry jsou na tom trochu lépe, odezva je prakticky neviditelná, hrany se nerozdvojují a vše je zkrátka v pořádku. Samozřejmě zběsilé otáčení v FPS hrách dá jakémukoli LCD panelu zabrat a znát to je, ale na 4 ms panel to je velice dobré. U ostatních her zpozorujete možná lehce problém s barevným podáním, které není zrovna ideální, ale o tom si povíme něco později. Ohledně odezvy toho bylo řečeno již hodně a myslím, že rozhodující bude procentuální hodnocení, na které se stejně dívá nejvíce ćtenářů.


Stabilita kontrastu


Kontrast klesá nejdřív velice pozvolna, avšak s dalším ubýváním jasu již výrazně poklesne až k hodnotě 66%. Maximální námi změřený kontrast je 79:1, což je oproti jiným panelů dost málo.

reklama