reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD pro hráče: BenQ FP91GX

5.4.2007, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD pro hráče: BenQ FP91GX
Čtvrtým v pořadí se stal BenQ FP91GX, který má lehce nadprůměrné papírové parametry. Odezva 4 ms, kontrast 550:1, jas 270cd/m2 a pozorovací úhly jsou v horizontálním směru 140° a ve vertikálním 135°. Designově sice není nikterak výjimečný, ale třeba překvapí vlastnostmi. Uvidíme.

Pozorovací úhly


BenQ FP91GX má udávané vcelku malé pozorovací úhly, což nesvědčí o ničem dobrém. Předchozí recenze Acer AL1951Cs/Ds ukázala, že i dnes mohou být pozorovací úhly vcelku problém. Uvidíme, jak si povede tento kousek.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Pětačtyčicetistupňový pohled ještě pro monitor nic neznamené a obraz pouze lehce žloutne. Jas s kontrastem nikterak výrazně neklesají.


Pohled z pravé strany (Pro zvětšení klikněte)

I extrémní úhel není pro monitor až takový problém. Samozřejmě obraz je znatelně zažloutlý, ale s tím už u TN panelů zkrátka počítáme.


Pohled pod úhlem 45° zespoda (Pro zvětšení klikněte)

Pohled zespodu pod úhlem 45° mě hodně překvapil, takto velký pozorovací úhel jsem vskutku nečekal. Na TN panel je úhel sice vcelku normální, ale s ohledem na to, že výrobce udává pouze 135°, je to výborný výsledek.


Pohled zespoda (Pro zvětšení klikněte)

I pohled zespodu vypovídá o tom, že panel má velice dobré pozorovací úhly,


Barevné podání


Bohužel bílo-černý přechod je pro panel dost problém. V tmavých částech je vidět dithering, v jedné části (u bílé barvy) dostává přechod žlutý nádech a ten nespravíte ani ruční regulací barev. Navíc v celém přechodu vidíte proužkování a to barvám zrovna nepřidá.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,1MB), malý výřez (0,5MB).

Zde již proužkování relativně zmizelo, sice je stále patrné, ale už to není žádná tragédie. Bohužel u přechodu dominuje jak červená tak i žlutá barva. To bude problém při prohlížení fotek a u videa, ale o tom jsme si už říkali v kapitole o odezvě apod.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (4,6MB), malý výřez (0,7MB).

U reálné fotografie opět narážím na problém s nižší hloubkou obrazu (nižší kontrast). Navíc pokud se kouknete na okvětní lístky, zjistíte, že se od sebe špatně rozlišují a obě kytky nejsou zrovna k nakousnutí.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,4MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé


Rozlišení tmavých oblastí není ideální 4/0. To jsem již naznačoval v barevném podání a při testech videa. Samozřejmě to nemusí být až takový problém, ale do výsledného hodnocení se to zkrátka započítá. Rozlišení světlých odstínů je naopak perfektní a na 6-bit panel vlastně i ideální - 253/255.


Podsvícení


Podsvícení je lehce méně intenzivní pouze v horní a dolní části obrazu. Procentuální hodnocení tentokrát vyšlo zcela přesně na 50%, což není špatná hodnota na panel této cenové kategorie.





reklama