reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD pro hráče: BenQ FP93GX

12.4.2007, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD pro hráče: BenQ FP93GX
Devátým v pořadí se stal BenQ FP93GX, který má lehce nadprůměrné papírové parametry. Odezva činí 2 ms, kontrast 700:1, jas 300cd/m2 a pozorovací úhly jsou v 140° v horizontálním směru a 135° ve směru vertikálním. Půjde o favorita testu? Neváhejte a čtěte dále.

Design podle BenQ


Celá ergonomie, design atd. jsou stejné jako u nedávno testovaného panelu BenQ FP93GX+. Samotné testy jsou již pochopitelně rozdílné.

BenQ vsadil na velice jednoduchý a střízlivý design. Stříbrný rámeček má u vnitřního okraje malé odsazení, které monitor opticky lehce zvětšuje. Hrany mají malý poloměr, což působí velice příjemně. Bohužel noha, na které tento pěkný rámeček stojí, není zrovna dvakrát krásná. Plast je hned na první pohled levný a kazí celý dojem z monitoru.


Základní pohled na monitor (Pro zvětšení klikněte)

Noha bohužel neumožňuje žádný zdvih. Pro pohodlnou práci si tedy nejdříve uvědomte, jestli je váš stůl dostatečně uzpůsoben. Pro člověka, který je vysoký zhruba 185cm, je třeba mít pod monitorem cca 10-15cm podstavec.


Náklon monitoru

Naopak náklon je opravdu dobrý a to hlavně náklon vpřed (činí -20°, přestože výrobce udává pouhých 5°, pro naklopení do 20° je třeba překonat větší odpor - jedná se o servisní polohu). Náklon vzad již dosahuje celkem běžných 25°. Příjemným překvapením je lehká aretace v nulové poloze. Pokud chcete monitor narovnat, stačí do něj poslepu strčit a on se narovná.


Pohled zepředu (Pro zvětšení klikněte)

Z čelního pohledu je patrné, jak je rámeček pěkně tenký. Levý, pravý a horní okraj je tlustý 13 mm. Spodní je pak o 2 mm tlustší a to jen kvůli tlačítkům. Právě tlačítka jsou provedena velmi dobře. Stisk je přesný a hmatové oddělení ve tmě je dostatečné.


Zadní pohled (Pro zvětšení klikněte)

V noze panelu se skrývá tradiční "BenQ-ovské" očko pro uchycení kabelů. To je třeba vyjmout, nastrčit do něj kabely a poté vrátit zpět na své místo. Je to jednoduché a účinné.


Konektory (Pro zvětšení klikněte) *špatná fotografie, bude opravena koncem týdne.

Konektory jsou tradiční, DVI-D, D-Sub a napájecí. Díky tomu, že má monitor integrovaný zdroj, není nutné použít speciální konektor pro napájení, což je asi nejlepší řešení.



Dodávané příslušenství
  • DVI-D SingleLink kabel
  • D-Sub kabel
  • Napájecí kabel
  • Instalační příručka
  • CD s drivery a manuálem

DVI-D, D-Sub a napájecí kabely jsou standardní výbavou prakticky každého moderního LCD panelu. BenQ samozřejmě není výjimkou.

Specifikace jsou oproti verzi FP93GX+ rozdílné pouze v jedné položce. Tou je hodnota kontrastu, která se u FP93GX snížila na 700:1.


BenQ FP93GX
Vlastnost
Hodnota
Uhlopříčka
19" (5:4)
Ideální odezva
2 ms
Jas
300 cd/m^2
Kontrast
700:1
Výrobní technologie
TN
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
140°/135°
Počet barev
16,2mil (6-bit + dithering)
Rozteč bodů
0,294mm
Nativní rozlišení
1280 x 1024
Vestavěné reproduktory
NE
USB HUB
NE
Vstupy
DVI-D, D-Sub
Výstup pro sluchátka
NE
Možnost montáže na stěnu
ANO (VESA 100mm)
Hmotnost
6,8 kg
Norma TCO
TCO`03
Pivot
NE
Spotřeba
40W
Různé variace tohoto modelu
NE
Speciální vlastnosti
3 letá záruka
Orientační cena 5 099,- Kč bez DPH

V další kapitole se podíváme pod kapotu a na ovládání samotného monitoru.
reklama