reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD pro hráče: Fujitsu Siemens ScaleoView H19-1

9.4.2007, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD pro hráče: Fujitsu Siemens ScaleoView H19-1
Šestým v pořadí se stal Fujitsu Siemens H19-1, který má lehce nadprůměrné parametry. Odezva 2 ms, kontrast 700:1, jas 300cd/m2 a pozorovací úhly jsou v obou směrech stejné 160°. Tento kousek se vyznačuje hlavně velice nápaditým designem. Inu směle do něj.

Pozorovací úhly


Stejně jako všechny ostatní LCD panely v tomto testu pro hráče, je i tento vybaven technologíí TN. To sebou přináší nevýhody v podobě malých pozorovacích úhlů.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Úhel 45° není sice pro panel smrtelný, ale již lze pozorovat lehký barevný posun. V porovnání s ostatními panely jde o lehce nadprůměrný výsledek.


Pohled z pravé strany (Pro zvětšení klikněte)

Extrémní úhel sice vykazuje již značný pokles jasu a kontrastu, ale stále v obraze něco vidíte.


Pohled pod úhlem 45° zespoda (Pro zvětšení klikněte)

Daleko hůře na tom je vertikální pozorovací úhel. Zde při pohledu zespod dochází k výrazné barevné degradaci a některé barvy se invertují.


Pohled zespoda (Pro zvětšení klikněte)

Další zvětšování úhlu sice odstraní invertující se barvy, ale obraz je již tak tmavý, že je sledování prakticky vyloučeno.


Barevné podání


Monitor vykazoval velmi dobré barevné podání. Klasický bílo-černý přechod sice má dithering s FRC, ale to je u této kategorie pochopitelné a bylo by velice zvláštní, kdyby měl monitor 8-bit barvy. Přechod jako takový je však zobrazen zcela bez problémů a barevných posunů na koncích (bílá a černá). Dokonce není ani vidět tolik proužkování, a to je na monitor této kategorie velice dobré.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,1MB), malý výřez (0,5MB).

I duhový přechod se ukázal v tom nejlepším světle. Barvy jsou zobrazeny velice dobře a občas se blíží i o generaci novějším PVA panelům. Je to zvláštní, protože nezvládnutý OverDrive napovídal něčemu jinému. Možná čip upravuje barvy tak, aby se i při onom "poblikávání" barev zobrazily ve výsledku dobře.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (4,6MB), malý výřez (0,7MB).

Reálná fotografie vypovídá o kvalitě barev asi nejlépe. I zde monitor exceluje a vše je zobrazeno velice dobře. Zkrátka barvy tohoto monitoru jsou na technologii TN výtečné.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,4MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé


Rozlišení tmavých tónů je sice pouze průměrné (3/0), ale stále to není nic tragického. Rozlišení svetlých tónů je naprosto perfektní 253/255 (maximální možné pro 6-bit barvy s ditheringem o vzorku 2×2).


Podsvícení


Podsvícení není sice úplně ideální, ale pro běžný provoz naprosto dostačuje. Pokud bude monitor používám převážně pro hraní her, tak v podsvícení nevidím sebemenší problém. Plocha s intenzitou 85-100% zabírá pěkných 62%.





reklama