reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: Samsung 193P+

17.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: Samsung 193P+
Devátým v pořadí je monitor Samsung 193P+ s technologií PVA, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 8 ms, kontrast 1000:1, jas 250 cd/m^2 a pozorovací úhly 178 stupňů v obou směrech. Jeho orientační cena je 12 500 Kč s DPH.

Pozorovací úhly



Úhly jsou u technologie PVA opravdu velmi dobré. Sice nedosahují tak dobrých výsledků jako S-IPS, ale oproti TN se jedná o nebe a dudy. Úhly jsou natolik dobré, že obvykle uspokojí i ty nejnáročnější z nás. Uvidíme, jestli Samsung něco nepokazil povrchem panelu.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Evidentně nepokazil. Vše je takové, jaké má bý. Barvy, jas i kontrast se stále drží. Kvalita barevných přechodů je zachována, a tak se nemusíte ani v nejmenším bát takto panel provozovat.


Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

Při tomto pohledu sice dojde k zežloutnutí obrazu, ale stále je obraz dostatečný. Kontrast i jas sice už klesá, ale to je prostě úděl LCD panelů. S tím se vypořádá až nová OLED technologie, která na scénu nastoupí zhruba za rok (u TV již koncem tohoto možná začátkem příštího roku).



Pohled pod úhlem 45° zespod (Pro zvětšení klikněte)


Pohled zespod (Pro zvětšení klikněte)

Stejně se chovají i vertikální úhly. Zde není třeba nic dodávat.


Barevné podání



Nejprve se zaměřme na bílo-černý přechod. První pohled se zdá být velmi dobrý, ale při podrobnějším zkoumání odhalíte velice nepříjemný dithering. Samsung použil dithering bez FRC, tzn. statický dithering s velikostí vzorku 2x2px. Tento dithering je lépe pozorovatelný než dithering s FRC (tedy pokud je dithering s FRC dobře zvládnutý). Pro lepší představu je zde schéma, jak takový dithering pracuje.



Díky tomuto ditheringu je přechod sice pěkně plynulý, ale pro grafika je to nepřijatelné. Jako důkaz je zde makrofotka jednoho z problémových míst.


Foto ditheringu

Omluvte prosím kvalitu fotografie, fotka musí být focena v tmavých oblastech a to je pro fotoaparát celkem nepříjemné. I přesto je zde velice dobře znatelný dithering. Červenou šipkou jsem označil místo, kde je dithering velice dobře znatelný - všimněte si střídání světlého a tmavého pixelu ve vertikálním směru.

A proč se zabývám právě u tohoto panelu ditheringem, když většina TN panelů jej má také? Inu je to prosté. Chtěl jsem, aby si všichni uvědomili, že kvalita obrazu není pouze na samotném panelu (který mimochodem 8-bit zaručeně zvládá), ale velkou roli hraje i elektronika panelu. Nenechejte se tedy zmást tím, že jsou zažité u PVA respektive MVA panelů 8-bit barvy. Pokud neexistuje recenze, která vám to prozradí, ujistěte se na vlastní oči.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,0MB), malý výřez (0,5MB).

U barevného přechodu není dithering vůbec znatelný, ale znatelné jsou pastelové barvy. Po chvilce kalibrování však dojdete k celkem uspokojivému výsledku.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,4MB), malý výřez (0,3MB).

Reálné testy jsou zobrazeny na jedničku (tedy po kalibraci barev). Sice je v tmavých místech vidět celkem dobře dithering, ale to neznamená, že nemůže být obraz dobře podaný.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,0MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Rozlišení tmavých oblastí je perfektní - 1/0. Bohužel světlé odstíny jsou na tom daleko hůře. První barva, která na bílém pozadí byla vidět, je RGB[243,243,243] což je hodnota, kterou jsme tu ještě neměli (243/255).


Podsvícení



Podsvícení je hned na první pohled opravdu dobré. Měření sondou sice ukázalo úbytek u krajů obrazovky, ale díky tomu, že je pokles pozvolný, to není prakticky patrné.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.




Tabulkový procesor prozradil plochu s intenzitou 85-100%. Ta zabírá sice průměrných 61%, ale jak jsem již řekl, není to téměř patrné.
reklama