reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 20 VGA chladičů: 1. část

2.5.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 20 VGA chladičů: 1. část
Dnes načneme téma chlazení grafických karet. Na trhu se v poslední době objevily zajímavé novinky, které si představíme a srovnáme v jednom velkém srovnávacím testu. Pokud tedy máte zálusk na vylepšení chlazení své grafické karty, rozhodně budete mít na výběr.

Arctic Cooling Accelero X1


Accelero X1 a X2 od společnosti Arctic Cooling byly připraveny jako nástupce slavných chladičů řady Silencer. Jenomže v té době byl ještě aktuální formát BTX od Intelu, který systém přímého vyfukování tepla ven ze skříně nedovoloval. Proto raději AC od tohoto způsobu upustilo a představilo řadu Accelero, která teplý vzduch posílá směrem k základní desce. Tou samozřejmě neprojde, takže se odráží a je nucen proudit zpět, kde na něj nečeká nic jiného než ventilátor Accelera, aby jej zčásti recykloval. To se však evidentně neopakuje donekonečna, protože by se grafika uvařila ve vlastním křemíku. Kvůli tomuto se však teplota GPU zbytečně zvyšuje.



Model
AC Accelero X1
Hmotnost (g)
262
Rozměry (mm)
152 x 120 x 30
Materiál
měď, hliník
Ventilátor (mm)
60
RPM
500 - 2000 PWM
CFM
9,82
Hlučnost
0,4 Sone
Napájení
na kartu
Heatpipe
3
Chlazení pamětí
ano

Accelero X1 jsme si již v recenzi představili (zde i ve srovnání s NV Silencerem 5 a Zalman VF-700Cu), tudíž jen stručně. Chladič se dodává v plastovém výlisku skrz nějž je jasně vidět jeho mohutnost a rozměry.




Chladič se skládá z plastového krytu, který zde plní funkci usměrňování vzduchu. Pod ním najdeme především měděnou základnu, z níž na obě strany vedou tři zploštělé heatpipe, které rozvádí teplo mezi vysoké hliníkové žebroví. Tím pak prochází vzduch z černého 60mm ventilátoru, jehož napájení zajišťuje karta samotná.



Kompatibilitu AC zajišťuje v tomto případě s kartami nVidia řady 6800 a 7800, takže GeForce 7600GT má smůlu. V příslušenství najdeme nezbytné šroubky s podložkami, manuál, ale také hliníkový heatspreader pro zadní paměti karty. Pasta je již od výroby nanesena na příslušném místě, takže o tu se starat nemusíme.




Instalace

Instalační procedura je díky zúžené kompatibilitě velmi jednoduchá a především u ní nehrozí, že by ji uživatel provedl nějak nevhodně. Kartu si připravíme a očistíme její GPU. Následně si chladič položíme ventilátorem dolů, kartu s teplovodivými podložkami na pamětech na něj a slícujeme si otvory. Poté si vezmeme čtyři šroubky s podložkami a postupně je začneme utahovat – vždy dva protilehlé, aby byl tlak na jádro co nejrovnoměrnější. Nakonec se připevní heatspreader pamětí, samozřejmě rovněž s podložkami pro paměti a instalace je hotová. Oproti předchozímu Antazone balada, ale nepředbíhejme.



Resumé

Accelero X1 je časem poměrně prověřený chladič, jenž je s to bez problémů uchladit i výkonné grafické karty. Jeho instalace je snadná, čistá a rychlá. Škoda že tato verze nepokračovala ve vývoji daném předchozími Silencery, avšak ty si dnes můžeme rovněž pořídit pro chlazení stejných karet. Pojďme se na jeden z nich podívat.

Kompatibilita
  • nVidia GeForce 6800 a 7800
reklama