reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 20 VGA chladičů: 1. část

2.5.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 20 VGA chladičů: 1. část
Dnes načneme téma chlazení grafických karet. Na trhu se v poslední době objevily zajímavé novinky, které si představíme a srovnáme v jednom velkém srovnávacím testu. Pokud tedy máte zálusk na vylepšení chlazení své grafické karty, rozhodně budete mít na výběr.

Arctic Cooling NV Silencer 5 rev. 3


NV Silencer 5 má k Acceleru v některých ohledech velmi blízko, ale v jiných je zase na hony vzdálen. Především se dodává v podobném obalu, skrz nějž si jej může kupující dobře prohlédnout.



Model
AC NV Silencer 5 Rev.3
Hmotnost (g)
428
Rozměry (mm)
218,5 x 100 x 31
Materiál
měď, hliník
Ventilátor (mm)
72
RPM
2000
CFM
N/A
Hlučnost
0,9 Sone
Napájení
na kartu
Heatpipe
0
Chlazení pamětí
ano

Chladič je již v podstatě od výroby v jednom kuse a to dokáže napovědět, že i zde bude instalace provedena s ohledem na jednoduchost a rychlost. Místo černého plastu Accelera zde byl použit plast čirý, díky čemuž si můžeme prohlédnout vnitřní uspořádání.




Asi nejtěžší část tvoří masivní měděná základna s tloušťkou bezmála 4 mm. Na ni se napojují vysoká hliníková žebra a vidíme zde tedy podobný koncept jako u Accelera, ‘pouze‘ s tím rozdílem, že zde nenajdeme heatpipe, protože koncepce tohoto chladiče byla hotova dříve, než se heatpipe začaly u chlazení PC komponent rozšiřovat. To by však nemělo tolik vadit, protože předpokládaná pozice jádra je zhruba uprostřed žeber a základna je dostatečně mohutná pro dobré rozptýlení tepla.



Ventilátor o velikosti 72 mm vhání svými maximálními otáčkami 2000 RPM vzduch mezi žebroví a dále ven ze skříně. Jeho napájení využívá dva vodiče, takže změření otáček není možné. Připojuje se však přímo na kartu a ta si může otáčky řídit sama.



V příslušenství najdeme šroubky, podložky a navlas stejný heatspreader pro paměti jako u Accelera X1.


Instalace

AC Silencer NV 5 třetí revize nainstalujeme stejně snadno jako Accelero X1. Liší se pouze způsob zajištění samotného chladiče. Zatímco u Accelera jsou to pouze čtyři titěrné šroubky, které chladič drží na místě, zde máme k dispozici rozměrný kovový kříž, jenž tlačí na střed z karty z druhé strany, aby se PCB příliš neprohýbalo. Pod tímto křížem samozřejmě máme pryž, aby se zabránilo poškození součástek.



Resumé

O kvalitách AC řady Silencer nemůžeme pochybovat. Tyto chladiče mají výhodu především v přímém vyfukování ohřátého vzduchu, čímž se zabraňuje jeho recyklaci a také přispívá k celkové obměně vzduchu ve skříni. Chlazení pamětí je také zajištěno, a tak prozatím nemůžu tomuto chladiči nic vytknout.


Kompatibilita - AGP i PCI-Express
  • nVidia GeForce 6800 GT/Ultra
  • nVidia GeForce 7800
reklama