reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 20 VGA chladičů: 1. část

2.5.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 20 VGA chladičů: 1. část
Dnes načneme téma chlazení grafických karet. Na trhu se v poslední době objevily zajímavé novinky, které si představíme a srovnáme v jednom velkém srovnávacím testu. Pokud tedy máte zálusk na vylepšení chlazení své grafické karty, rozhodně budete mít na výběr.

Evercool Turbo 2 VC-RHC


Evercool Turbo 2 přišel rovněž v plastovém obalu, skrz nějž je dobře vidět koncepce tohoto chladiče. Vidět však můžeme i to, že se jedná o naprosto stejný chladič, jaký jsme v testu měli před více než půl rokem. Šlo o chladič Revoltec Graphics Freezer Pro. Ten má pouze jiné zbarvení plastů a samozřejmě označení, ale jinak je naprosto identický i co se týče obalu a specifikací.



Model
Evercool Turbo 2 VC-RHC
Hmotnost (g)
300
Rozměry (mm)
162 x 112 x 44
Materiál
měď, hliník
Ventilátor (mm)
80
RPM
2000
CFM
N/A
Hlučnost (dBA)
N/A
Napájení
3pin
Heatpipe
2
Chlazení pamětí
ne

Evercool Turbo 2 využívá podobnou koncepci jako chladiče procesorů, tedy měděnou základnu a heatpipe, které rozvádí teplo mezi rozměrná žebra. Základna však není pouze měděná, to jen její část se styčnou plochou, jinak je její vrchní část objímající žebra z hliníku, ale to téměř nevadí. Okolo základny vidíme jakéhosi kovového motýlka. Ten evidentně neslouží k ničemu jinému než k připojení distančních sloupků a instalaci chladiče na kartu.




Pokud se podíváte na žebroví, jež se táhne až do 145mm šíře, pak zjistíte, že jsou na něj heatpipe napojeny poněkud podivně. Jsou to totiž právě a pouze ony, co mají na starosti odvod tepla ze základny a zdravý rozum by napovídal, že by se měla využít co největší plocha žeber. Avšak uprostřed, kudy bude ventilátor posílat vzduch zdaleka nejvíce, žádné heatpipe nejsou, i když to výrobce možná původně zamýšlel, když si pro to připravil i otvory.



Zmíněný ventilátor má velikost 80 x 10 mm, točí se rychlostí 2000 RPM, vydává při tom 22 dBA hluku a protlačí asi 20 CFM vzduchu. Napájí jej 3pinový konektor, který zapojíte třeba do základní desky.



V příslušenství se skrývá pouze sada šroubků a podložek pro instalaci samotného chladiče. Revoltec u své verze nabízí navíc i redukci pro napájení přes Peripheral Power a především i malé pasivy pro chlazení BGA pamětí. Toto zde však nenajdete.



Instalace

I zde je instalace velmi jednoduchá. Stačí na očištěný čip nanést a rozetřít dodávanou pastu, poté si zjistit, které z otvorů na chladiči využijeme pro montáž. V ideálním případě Evercool připojíme přes čtyři šroubky, aby se tlak na čip co nejlépe rozprostřel, ale někde (jako u naší Gigabyte 7800GTX) to není možné a můžeme využít pouze dva. S nainstalovanými šroubky nebo distančními sloupky chladič nasadíme na kartu a závity provlékneme otvory v kartě. Poté už jen chladič zajistíme matičkami a máme hotovo.




Resumé

Jedná se produkt, který najdeme minimálně pod značkami Revoltec a Evercool. Jeho instalace je bezpečná a jednoduchá, ale ze zpracování na nás dýchne výrobcova nejistota při navrhování. Zvláště prázdné otvory pro heatpipe bijí do očí a je vidět, že buď vznikly problémy při výrobě, nebo za tím stála snaha ušetřit. Malinko zamrzí i absence chladičů pamětí, zvláště když u verze od Revoltecu byly.


Kompatibilita
  • nVidia GeForce 4 MX
  • nVidia GeForce FX 5200 - 5950 Ultra
  • nVidia GeForce 4 Ti
  • nVidia GeForce 6600/6600GT
  • nVidia GeForce 6800/6800GT
  • nVidia GeForce 7800/7800GT
  • ATI Radeon 9000/9200/9500/9600/9700
  • ATI Radeon X300/X600/X800/X1300/X1600/X1800
reklama