reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 20 VGA chladičů: 1. část

2.5.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 20 VGA chladičů: 1. část
Dnes načneme téma chlazení grafických karet. Na trhu se v poslední době objevily zajímavé novinky, které si představíme a srovnáme v jednom velkém srovnávacím testu. Pokud tedy máte zálusk na vylepšení chlazení své grafické karty, rozhodně budete mít na výběr.

Pentagram Freezone HP-60Al


Polská firma Pentagram nechala znovu vstát z mrtvých nezapomenutelný chladič Zalman ZM80D-HP, který je však dnes již překonaný jak koncepčně, tak i tepelným výdejem karet. Jde totiž o primárně pasivní chladič, ke kterému se z nouze může přidělat i boční ventilátor.



Model
Pentagram Freezone HP-60Al
Hmotnost (g)
482
Rozměry (mm)
150 x 95 x 54
Materiál
hliník
Ventilátor (mm)
70
RPM
2000
CFM
N/A
Hlučnost (dBA)
21 max
Napájení
Peripheral Power
Heatpipe
2
Chlazení pamětí
ano

Freezone HP-60Al je tedy velmi podobný zmíněnému chladiči Zalman, čehož si můžeme všimnout hned u několika prvků. Například bloky starající se o sběr tepla z povrchu čipu jsou v podstatě identické. Pentagram svůj chladič nabízí v jakémsi platu s lisovaného plastu, v němž je většina jeho součástí dobře vidět. Příjemným zpestřením je také dodávaný šroubovák a že jej budete potřebovat.



Co vše tedy najdeme v balení? Především to jsou čtyři hliníkové bloky – dva vysoké a dva nízké, z nichž však dle typu karty využijete pouze dva. Ty mají na sobě přimontované stříbrné packy pro upevnění šroubků a seshora také drážky pro dvě heatpipe.



Dále z obalu vyjmete dva mohutné hliníkové pasivy, které kartu obejmou a připevní se na bloky přes heatpipe. Výrobce udává jejich celkovou plochu pro výdej tepla 1200 cm2.



Heatpipe zde mají stříbrnou barvu a na tyto byste si měli dávat extrémní pozor, protože jsou velmi lehce ohebné. V balení jejich pozici vyztužuje malý křížový šroubovák s magnetickou hlavičkou.



Nezbytné harampádí jako šroubky, gumové podložky a matičky najdete v sáčku, vedle nějž je vidět i kulatý gril ventilátoru, avšak ten dle mého názoru není třeba vůbec instalovat, pokud tedy nehrozí, že by do ventilátoru někdo chtěl strkat prsty.



Samotný ventilátor má hranu o velikosti 70 mm a je 10 mm vysoký. Napájí jej jednoduchý Peripheral Power konektor, takže si u něj jeho udávaných 2000 RPM ověříme jen těžko.



A nakonec z balení vypadne ještě jeden sáček s množstvím sáčků s pastou zlaté barvy a propojkami pro stabilizaci celé konstrukce, které však nejsou nutné a především dva typy modře eloxovaných hliníkových pasivů na paměti. Ty již jsou bezpečně ‘zalmanovské’.


Instalace

Celá instalace zabere poměrně dlouho a velmi důležité je u ní dbát na správný postup a hlavně kvalitní provedení. Nejdříve se připojí přední vysoký blok na GPU tím, že jej na ně přiložíme a nastavíme si packy tak, aby lícovaly s otvory. Pak těmi otvory protáhneme příslušné šroubky a celou sestavu upevníme tak, aby byly drážky pro heatpipe vodorovně a především aby blok držel celou plochou na GPU.




Z druhé strany pak na vyčnívající šroubky upevníme druhý blok. Ten se již samozřejmě nebude karty dotýkat, ale bude mít za úkol pouze přitisknout heatpipe k vrchnímu pasivu. Drážky na blocích i rozměrných pasivech pečlivě opatříme teplovodivou pastou. Zde se vyplatí nešetřit, protože přebytečná pasta se vytlačí, ale při jejím nedostatku se sama nerozmnoží. Poté opatrně nasuneme heatpipe do drážek tak, aby jejich secvaknutá strana byla nahoře a pomocí šroubků z obou stran připevníme velké pasivy.




Chladič je tak připravený pro provoz, ale dnešní výkonné karty by sám o sobě nemusel vůbec uchladit, a proto je vhodné ještě z boku přimontovat dodávaný ventilátor. K tomu si připravíme ty nejdelší šroubky, které v balení najdeme a jejich hlavy zasuneme do bočních drážek. Pak na ně nasadíme ventilátor a zajistíme jej velkými matkami a máme hotovo.


Resumé

Pentagram s menšími obměnami uvedl na trh svou verzi známého chladiče Zalman ZM80D-HP, který byl ve své době velmi oblíben. Avšak ta doba je již dávno pryč a dnes jsou již na trhu již jiné chladiče. Jsem tedy velmi zvědavý na testy. Těch se ale dočkáme pouze u karty GeForce 7600GT, protože navzdory nápisu „compatible with all VGA cards“ jej nemáte šanci se standardní výbavou na karty jako GeForce 7800GTX nainstalovat. Důvodem je jednoduše to, že šroubky neprojdou montážními otvory v kartě, takže by se musely použít jiné šroubky a v závislosti na to i matičky, které jsou však poměrně specifické. Pentagram by měl tedy své tvrzení na obalu poněkud poopravit.


Kompatibilita

Výrobce udává, že karta je kompatibilní se všemi kartami, které mají montážní otvory kolem GPU. Jenomže těmi musí projít šroubky o průměru 3 mm, s čímž u GeForce 7800 GTX chladič nepochodí.
reklama