reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 20 VGA chladičů: 1. část

2.5.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 20 VGA chladičů: 1. část
Dnes načneme téma chlazení grafických karet. Na trhu se v poslední době objevily zajímavé novinky, které si představíme a srovnáme v jednom velkém srovnávacím testu. Pokud tedy máte zálusk na vylepšení chlazení své grafické karty, rozhodně budete mít na výběr.

Thermalright V1 Ultra


Tento chladič je další z již recenzovaných kousků a předem musím říci, že nedopadl nijak dobře jak z hlediska výkonu, tak i kvality. V1 Ultra se totiž potýkal se špatně navrženou instalací, na což si stěžoval nejeden zahraniční recenzent. Nyní ale tento chladič začíná od znova, tak mu dejme tu možnost.



Model
Thermalright V1 Ultra
Hmotnost (g)
310
Rozměry (mm)
30 x 24 styčná plocha
80 x 80 x 20 přední pasiv
80 x 80 x 28,5 zadní chladič
Materiál
hliník
Ventilátor (mm)
80 x 15
RPM
2500
CFM
24,84
Hlučnost (dBA)
31,3
Napájení
3pin
Heatpipe
3
Chlazení pamětí
ano


V1 Ultra přichází stejně jako HR-03A v jednoduché krabici, v níž je ale úzkostlivě uložen s ohledem na bezpečnou přepravu. Příslušenství má vevnitř také svůj prostor, takže zkrátka vše v nejlepším pořádku.




Tento chladič je již koncipován tak, aby jeho trojice heatpipe vedoucí od předního pasivu obemknuly grafickou kartu přes její horní hřbet a napojily se z druhé strany na jemné žebroví, skrze které bude vanout 80mm ventilátor silou 2500 otáček za minutu a průtokem 25 CFM při hluku 31,3 dBA.




V1 Ultra je tak stejně jako HR-03A v jednom kusu a nijak skládat jej nemusíte. Stačí mu připravit půdu pod styčnou plochou v podobě černého retenčního rámečku, který naleznete v příslušenství vedle šroubků, podložek, pasivů pro paměti, ochranného rámečku pro GPU a neméně velké tuby teplovodivé pasty.





Instalace

Problémem při instalaci tohoto chladiče byl právě onen retenční rámeček. Ten je nutné přes jeho dvě packy přišroubovat ke kartě, aby na něj mohl být následně připevněn celý chladič. Jenomže i při sebešetrnějším postupu se tento rámeček byť jen minimálně zkroutil a dále téměř nebylo možné, aby krátké šroubky připevňující hlavní chladič dosáhly na jeho závity.



Nyní již byla situace daleko lepší, i když zdaleka ne bezproblémová, protože pro připevnění posledního šroubku jsem musel rámeček a chladič k sobě přitáhnout kleštěmi, aby se šroubek chytil. Celý způsob uchycení je tedy již od základu navržen dost nešťastně a znovu se potvrzuje, že tento způsob nejednou způsobí nezanedbatelné problémy.




Resumé

V1 Ultra oproti svému firemnímu bratříčku nabízí odlišnou koncepci, kdy jsou heatpipe navedeny na relativně malou a hustě žebrovanou plochu. Tu je nutno pro dosažení dobrých výsledků dobře profukovat a to zase znamená zvýšený hluk. S kombinací otravné instalace a dokonce i vyšší ceny než má HR-03A je jasné, že tento chladič nemá příliš dobrou startovní pozici.
reklama