reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 20 VGA chladičů: 1. část

2.5.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 20 VGA chladičů: 1. část
Dnes načneme téma chlazení grafických karet. Na trhu se v poslední době objevily zajímavé novinky, které si představíme a srovnáme v jednom velkém srovnávacím testu. Pokud tedy máte zálusk na vylepšení chlazení své grafické karty, rozhodně budete mít na výběr.

Thermaltake Tide Water CL-W0052


Speciálním případem je v tomto testu vodní chlazení Thermaltake Tide Water, jehož koncepce se od ostatních podobných produktů neliší. Zabalen je v rozměrné a pevné lepenkové krabici a uvnitř uložen v pěnových blocích.



Model
Thermaltake Tide Water CL-W0052
Hmotnost (g)
N/A
Rozměry
zabírá dva PCI sloty, délka 22,5 cm
Materiál
měděný radiátor i blok
Ventilátor (mm)
70
RPM
1700, 3000
CFM
N/A
Hlučnost (dBA)
17, 19 dB
Napájení
Peripheral Power
Heatpipe
0
Chlazení pamětí
ne

Cel0 chlazení je již smontované do jednoho kusu, takže je není třeba plnit, pouze připojíte vodní blok na GPU a chlazení vložíte do skříně. A z čeho že se onen chlazení skládá? Jednoduše z toho, z čeho se skládá každé slušné vodní chlazení – z radiátoru, expanzní nádoby, vodní pumpy, hadiček, zmíněného vodního bloku a zde taky, bohužel, i z ventilátoru. Celek není koncipován nijak jinak, než že voda odvádí tepelnou energii pomocí hadic do trubek procházejících měděným radiátorem, skrz nějž vane vzduch tlačený malým červeným ventilátorem.


- klikněte pro zvětšení -


Kryt chlazení je čirý, takže si můžeme podrobně prohlédnout jeho části i bez demontáže. Uvnitř opravdu místa nazbyt není a i hadičky musí být opatřeny pružinami, aby se nemohly v krkolomných ohybech zlomit a zabránit tak vodě v průtoku.




Tide Water dále dovoluje uživateli, aby si vybral mezi dvěma rychlostmi otáček ventilátoru – 1700 a 3000 RPM. Thermaltake označuje hluk při nich vydávaný čísly 17 a 19 dB. Osobně však zvláště druhé hodnotě nemohu věřit, protože chladič při svých maximálních otáčkách připomíná vysavač.




Toto vodní chlazení dále zabírá dva sloty a umísťuje se do PCI záslepek, pro něž má připraveny i dva plastové výčnělky. Jenomže co dělat, když jej chcete dát na místo PCI Express slotů? V tom případě asi přijde vhod pilka, nebo jiný vhodný nástroj. Odšroubovat tyto výčnělky by znamenalo, že celá váha vodního chlazení dopadne na záslepku a to by nebylo zrovna vhodné.





Instalace

I tento chladič se připevňuje přes dvě kovové packy, které si uživatel nastaví podle otvorů v grafické kartě a protáhne jimi montážní šroubky. Zde se ale instaluje pouze vodní blok, na němž už krom hadiček nic nevisí, takže zde nevidím problém.





Resumé

Chlazení vypadá poměrně výkonně, ale osobně nemohu těmto produktům přijít na chuť, což vychází z mého přesvědčení, že když už se má využít vodní chlazení, pak má jít o integrovaný systém, který se bude starat o všechny hlavní komponenty počítače, tedy alespoň procesor a grafickou kartu. Tide Water je navíc poměrně neskladný systém, který je oproti ostatním chladičům drahý a ke konečnému zchlazení vody využívá koneckonců zcela stejný systém jako například Arctic Cooling NV Silencer 5. Vodní chlazení by totiž mělo umožnit také tu výhodu, že se vodou odčerpané teplo předá okolnímu vzduchu daleko efektivněji a tišeji, například přes rozměrné pasivní chladiče. Zde se ale teplo pouze odsouvá o několik slotů dál a pak se jej chladič zbavuje zcela stejně jako řada dalších vzduchových. V tom výhodu rozhodně nevidím.


Kompatibilita - univerzální
reklama