reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 250GB disků: 2. část

30.11.2005, Eagle , recenze
Megatest 250GB disků: 2. část
V druhém díle megatestu pevných disků se podíváme na to, jak si jednotlivé modely vedou z hlediska výkonu a teploty. Porovnáme také rozdíly výkonu mezi zapnutým NCQ a vypnutým NCQ a také mezi 1.5 Gb/s a 3.0 Gb/s přenosy. Nakonec vyhlásíme vítěze megatestu.
Vliv 3.0 Gb/s přenosů

Ještě než se podíváme na srovnání mezi jednotlivými modely pevných disků, provedeme nejdříve porovnání nové a staré specifikace Serial ATA. Konkrétně srovnáme rozdíl výkonu mezi 1.5 Gb/s přenosy (150 MB/s) a 3.0 Gb/s přenosy (300 MB/s). Rychlejší komunikace mezi řadičem a pevným diskem je něco, na co řada výrobců láká své zákazníky. Faktem ovšem je, že dnešní pevné disky jsou schopné číst data z plotny rychlostí nanejvýš kolem 70MB/s. Aby bylo možné využít vyšší rychlosti rozhraní, je nutné, aby data již byly připraveny v paměťovém bufferu. Sem se dostávají jednak spekulativním čtením z plotny a také zpožděným zápisem dat přicházejících z řadiče do disku. Význam rychlejší přenosové rychlosti rozhraní je tedy značně omezený a v žádném případě nemůže znamenat dvojnásobný výkon. Jakých přesně rozdílů je dosaženo, na to se podíváme právě teď.



Režim 1.5 Gb/s - reálná přenosová rychlost činí 127 MB/s


Režim 3.0 Gb/s - rychlost rozhraní je sotva přes 200 MB/s


Test byl prováděn v režimu AHCI, rychlost se volila omezením disku do 1.5 Gb/s. Následují aplikační testy.


Celkové skóre v režimu 3.0 Gb/s dosáhlo něco málo přes 102% skóre rychlosti 1.5 Gb/s. Výsledek to tedy není nijak extra úžasný, ale přesně plní ono očekávání, že vyšší rychlost má jen malý vliv. Pojďme se ale podívat na konkrétní rozbor vlivu na jednotlivé aplikační testy programu H2benchw.

Subtesty


Vliv v operaci swapování (nahrazování operační paměti RAM) je pouze 2% navrch.


U instalací se rychlost zvýší o necelá tři procenta.


U Wordu s vyšší rychlostí přenosů došlo k poklesu výkonu.



Práce s grafickým editorem Photoshop je zřejmě příliš náročná na samotný zápis a čtení z plotny, efekt bufferu a jeho rychlejší komunikace je zcela mizivý.


Naopak v kopírování lze zaznamenat solidní nárůst o 7%. To je zřejmě z toho důvodu, že simulace počítá s kopírováním hodně, ale malých souborů. Rychlost jejich zápisu do bufferu ke zpožděnému zápisu proto může významně ovlivnit výkon.


Práce antiviru se vlivem 3.0 Gb/s přenosů zrychlila o něco málo přes jedno procento.

Je tedy vidět, že navýšení výkonu jsou v zásadě v jednotkách procent. Až na kopírování jsou to zanedbatelné přínosy. Na druhou stranu, ať již jsou malé jakkoli, přínosy to jsou. Pokud tedy máte disk a řadič schopný této rychlosti, určitě jí zapněte.

Vyšší rychlost v některých případech si lze vysvětlovat nejen dvojnásobnou propustností, ale také frekvencí. Ta u 3.0 Gb/s režimu činí přesně 3 GHz, což je dvojnásobek než u 1.5 Gb/s. Protože některé části řadiče musí na této frekvenci pracovat, je docela dobře možné, že vyšší takt způsobuje rychlejší práci řadiče, díky čemuž může být právě samotný řadič tím, co zvyšuje výkon. Tomu by odpovídal výsledek u kopírování, které se povětšinou sestává z velkého množství příkazů s malou velikostí dat.

reklama