reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 250GB disků: 2. část

30.11.2005, Eagle , recenze
Megatest 250GB disků: 2. část
V druhém díle megatestu pevných disků se podíváme na to, jak si jednotlivé modely vedou z hlediska výkonu a teploty. Porovnáme také rozdíly výkonu mezi zapnutým NCQ a vypnutým NCQ a také mezi 1.5 Gb/s a 3.0 Gb/s přenosy. Nakonec vyhlásíme vítěze megatestu.
Vliv Native Command Queuing (NCQ)

Jako druhý parciální test v pořadí si ukážeme vliv NCQ. Tato technologie je mnoha uživateli často brána jako úžasná záležitost, která zpomaluje mechanické opotřebování disku a která zároveň výrazně zvyšuje výkon. Jaká je realita, si ukážeme.

Native Command Queuing je přítomno prakticky v každém novém pevném disku (vyjma těch od Western Digital). Problém je, že tato technologie se nedá standardním způsobem vypnout. Ani jeden z testovaných pevných disků jí neumožňuje vypnout softwarově či jumperem. Z tohoto důvodu jediný způsob, jak se jí zbavit, je přepnout Serial ATA řadič do režimu kompatibility s Ultra ATA. Tím se ale zároveň disk přepne do režimu 1.5 Gb/s a vypnou se také všechna další vylepšení, která má rozhraní Serial ATA navíc oproti postaršímu Ultra ATA.

Následující výsledky porovnávají výkon disku Hitachi Deskstar T7K250 v režimu 1.5 Gb/s - jednou se zapnutým AHCI (s NCQ), podruhé v režimu kompatibility s Ultra ATA (bez NCQ).



Program H2benchw změřil, že v režimu bez NCQ je disk rychlejší než s ním! Rozdíl je sice minimální, přesto pro mnohé jistě šokující. Jak je to možné? Native Command Queuing vyžaduje spolupráci software - ovladače. Ten společně s AHCI řadičem řadí příkazy do optimálního pořadí. Toto řazení ale nějakou dobu trvá, což tedy znamená, že celková doba zpracování je u malého počtu příkazů delší, než když by byly do disku poslány neseřazené. U velkého počtu příkazů se samozřejmě začínají výhody NCQ projevovat, je ale nutné si uvědomit, že dlouhé fronty jsou typické pouze pro vysoce zatížené servery, domácí použití generuje spíše krátké fronty.

Opět se podívejme na to, jak se dopad projevoval v různých subtestech.


Swapování je náročnou diskovou operací. Přesto zapnutí NCQ ubírá skoro 5% výkonu.


Instalování většinou probíhá do lokací fyzicky umístěných těsně vedle sebe. Přínos NCQ je prakticky nulový.


Word je jednou z mála aplikací, kde NCQ zvyšuje výkon. V tomto případě o něco málo přes 4%.


Photoshop také zaznamenal menší nárůst, ale pouze zanedbatelný.


Kopírování souborů situaci znovu obrací v neprospěch NCQ. Ztráta s řazením příkazů je cca. 2,5%.


Práce antiviru je zapnutím NCQ pozitivně ovlivněna. Rozdíl je ale minimální, pouze 2 promile navíc, tedy prakticky žádný rozdíl.

Jak je vidět, zapnutí Native Command Queuing není právě tím pravým ořechovým. Tato technologie nesplňuje to, co se od ní očekávalo. V některých případech sice výkon zvyšuje, v jiných ho ale také docela podstatně snižuje. Narozdíl od 3.0 Gb/s tedy není jasným přínosem a pokud jí váš disk či řadič nepodporuje, prakticky o nic nepřicházíte.

reklama