reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 250GB disků: 2. část

30.11.2005, Eagle , recenze
Megatest 250GB disků: 2. část
V druhém díle megatestu pevných disků se podíváme na to, jak si jednotlivé modely vedou z hlediska výkonu a teploty. Porovnáme také rozdíly výkonu mezi zapnutým NCQ a vypnutým NCQ a také mezi 1.5 Gb/s a 3.0 Gb/s přenosy. Nakonec vyhlásíme vítěze megatestu.
H2benchw

Jako již tradičně zahájíme aplikační testy programem H2benchw. Ten přistupuje k disku přímo, aniž by využíval souborový systém. To zaručuje jeho poměrně velkou objektivitu. Obsahuje celkem šest simulací reálného použití, které efektivně otestují nejen rychlost mechaniky disku, ale také vliv velikosti bufferu a odladěnost firmware.


Nejrychlejším diskem je překvapivě DiamondMax 10 od Maxtoru. Pokud jste pozorně sledovali předchozí stránku, jistě vám neušlo, že tento disk je, co se mechaniky týče, poměrně pomalý. Ani v sekvenčním čtení ani v přístupové době nedopadnul nijak slavně. Jak je tedy možné, že vítězí? Patrně má velmi dobře naprogramovaný firmware, který umí odhadovat, která data budou příště potřeba. V kombinaci s velkým 16 MB bufferem pak je schopen plnit požadavky celkově rychleji než jeho konkurenti. Ono vůbec převaha větších bufferů se projevuje. Druhý disk s 16 MB paměti - Western Digital Caviar SE16 - se totiž umístil hned na za ním.

Na další pozici se umístil Hitachi Deskstar T7K250. Aplikační testy tentokrát příliš nesedí minule velmi rychlým Samsungům. Klasicky pak v tomto příliš neexcelují Barracudy, které evidentně (opět) nemají dobře optimalizovaný firmware.

Subtesty

Výsledné skóre uvedené výše se vypočítává z jednotlivých subtestů. Ty si nyní projdeme.


Ve swapování zcela drtivě dominují disky Hitachi. Jak starší model 7K250, tak i nové T7K250 se umísťují v čele a to s dost výrazným náskokem. Naopak to vůbec nesedí v H2benchw celkově vítěznému Maxtoru. Ostatní disky jsou v chumlu uprostřed.


Instalování opět sedne nejvíc disku Hitachi - tentokrát ale pouze starému modelu 7K250. Nový T7K250 už trochu ztrácí a je překonán Barracudou a Caviary.


Práce s Wordem nejvíc sedne Maxtoru následovaném Caviarem s 16 MB bufferem. Velká paměť zde evidentně hraje roli. Disky s menší velikostí jsou až v závěsu a poměrně vyrovnané.


Ve Photoshopu opět vítězí Maxtor. Špatně si nevedou Samsungy. Nepříliš dobře dopadají Barracudy 7200.8, které už na vítěze ztrácí desítky procent.


Kopírování evidentně favorizuje disky s rychlou komunikací s řadičem - až na jeden Maxtor a jeden Caviar SE všechny Serial ATA disky obsadily první pozice. Někdy pak s velkým odstupem Například takový Samsung SpinPoint P120 pro Serial ATA dosahuje o 30% vyššího skóre než stejný disk pro Ultra ATA.


Posledním testem je simulace antiviru F-Prot. Zde se daří diskům Hitachi T7K250, špatně na tom nejsou Maxtory a Westerny. Poslední příčky opět obsazuje Barracuda 7200.8.

Co jsem si nechal nakonec, je jakési zhodnocení. Všimněte si například, jak si vedou disky pro Serial ATA ve srovnání se staršími pro Ultra ATA. Až na poměrně zarážející nízké skóre Caviaru SE pro SATA (že by špatný firmware?) totiž spíše vítězí disky pro modernější rozhraní. Obzvlášť se to projevuje ve Wordu, Photoshopu a kopírování, tedy v situacích, kde se dá očekávat práce se soubory menších velikostí. Protože ty se obvykle při zápisu vejdou do bufferu, je tu jasná výhoda disků, které jsou schopny právě s bufferem komunikovat rychleji.

Druhá věc, na kterou bych rád upozornil, je disk Western Digital Caviar SE16. Pokud se podíváte do grafů, nikdy nevyhrál. Zároveň ale až na jeden případ nikdy neskončil hůř než čtvrtý. Zatímco u ostatních disků je to jakási sázka do loterie, protože jejich pořadí se velmi mění, Caviar SE16 podává vyrovnaný výkon a svojí pozici si drží. Jaký to bude mít vliv na celkové skóre, to se podíváme na poslední straně.

reklama