reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 250GB disků: 2. část

30.11.2005, Eagle , recenze
Megatest 250GB disků: 2. část
V druhém díle megatestu pevných disků se podíváme na to, jak si jednotlivé modely vedou z hlediska výkonu a teploty. Porovnáme také rozdíly výkonu mezi zapnutým NCQ a vypnutým NCQ a také mezi 1.5 Gb/s a 3.0 Gb/s přenosy. Nakonec vyhlásíme vítěze megatestu.
PCMark 2005

Futuremark po programu PCMark ve verzi 2004 použité v minulém megatestu vytvořil také verzi 2005. Ta se v testování pevných disků liší v podstatě v jediném - obsahuje navíc simulaci Virus Scan.


Bootování operačního systému je jednou z oblastí, která by dle SATA-IO měla prospívat diskům s technologií Native Command Queuing. Faktem je, že Serial ATA disky zde kolegy pro Ultra ATA přímo deklasují. Vítězí Deskstar T7K250 s rychlým seekem a rychlou komunikací s řadičem následovaný Maxtorem DiamondMax 10 s velkým bufferem. Ostatní už si drží odstup. Nejhůř opět dopadá Barracuda 7200.8, které ani rychlé rozhraní nepomáhá.



Načítání aplikací opět svědčí Serial ATA diskům. Nejlepší jsou tentokrát Caviary SE od Western Digital. Těsně za nimi je následuje Hitachi T7K250.


Běžné používání opět nahrává do karet Maxtorům DiamondMax 10 a Caviaru SE16 s velkými 16 MB buffery a dobře optimalizovaným firmware. Hned za nimi je opět Hitachi T7K250. Test nedopadá příliš povzbudivě pro staré rozhraní - všechny disky ho používající končí v druhé polovině startovního pole.


Testování souborů na přítomnost virů. A opět nahrává diskům pro Serial ATA. Klasické Ultra ATA jsou (až na neustále poslední Barracudu 7200.8) v pozadí. Test nejvíc sedne Deskstaru T7K250 a Maxtoru DiamondMax 10, ostatní disky mají už odstup.


Poslední z testů - zápis souborů - zvládá nejlépe Samsung SpinPoint P120. Těsně za ním jsou Barracudy 7200.8. Pokud si vzpomenete na syntetické testy, byly to právě tyto dva disky, které byly nejrychlejší v sekvenčním čtení. Z toho patrně můžeme usuzovat, že mají také velmi rychlý sekvenční zápis. Naopak Maxtory, které si vedly špatně, si tak vedou i v tomto testu.

reklama