reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 4GB flash disků - 1. část

6.3.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 4GB flash disků - 1. část
V dnešním testu si vezmeme na mušku USB 2.0 flash disky, jichž bude celkem 26 od 12 výrobců. Kritériem při výběru byla kapacita 4GB a cena nepřesahující 3000 Kč s DPH. Tato kapacita by měla stačit i náročnějším uživatelům, aniž by byli zruinováni cenou.
Jako první tedy přijde na přetřes pětice disků od společnosti A-Data. Tato firma je u nás již nějaký ten rok známá především jako výrobce levných, avšak poměrně kvalitních paměťových modulů RAM. Do našeho testu se dostaly čtyři klasické A-Data Flash Disk a jedna specialitka s označením Oriental Elite. Nejdříve se ale podíváme na disky s označením Flash Disk PD2, PD7, PD9 a RB1.


A-Data Flash Disk PD2

PD2 dostal flash disk, jenž se přílišnou rychlostí pochlubit nemůže, neboť výrobce ve specifikacích udává rychlost čtení 7 MB/s a zápisu 2,5 MB/s. Povrch disku se skládá z průhledného plastu, na němž je modře a bíle natisknuto logo ‘my flash‘ a na druhé straně logo firmy A-Data i s webovou adresou.



Model
A-Data Flash Disk PD2
Rychlost čtení - MB/s
7
Rychlost zápisu - MB/s
2,5
Rozměry
69 x 17 x 9
LED
zelená
Záruka
doživotní
Cena
832,- Kč s DPH

Pod plastem byla, zdá se, umístěna hliníková fólie, ale s určitostí to nelze říci. U pravé strany disku (tedy dále od USB konektoru) máme prohlubně pro prsty, díky nimž se zařízení lépe uchopí při vysouvání z konektoru. Z fotografie balení se také může zdát, že disk není dodáván s krytkou konektoru, avšak zdání klame, neboť krytka je také z průhledného plastu.



Krytka sama o sobě drží pomocí dvou pacek celkem pevně a nezdá se, že byste ji mohli jen tak snadno vyklepat. Disk také nepůsobí příliš levným dojmem, takže by se nemusel za několik dní používání rozpadnout, ale to samozřejmě ukáže až čas.



Práci disku indikuje zelená LED umístěná na konci pravé strany u packy pro poutko. V balení dostaneme ještě malé CD s ovladači, USB propojovací kabel a jednoduše zpracovaný manuál.


A-Data Flash Disk PD7

Verze PD7 flash disku od firmy A-Data již po všech stránkách vypadá lépe než předchozí PD2. Už výrobcem udávaná rychlost je markantně lepší – 21 MB/s čtení a 13 MB/s zápis. Také povrch disku není pokryt plastem, ale hliníkovým plechem o tloušťce 0,5 mm. To disku dodává nejen atraktivní vzhled, ale také jej činí odolnějším. Na povrchu jinak najdeme stejné logo ‘my flash’, tentokrát ale ve fialovém provedení a na druhé straně logo A-Data a webovou adresu.



Model
A-Data Flash Disk PD7
Rychlost čtení - MB/s
21
Rychlost zápisu - MB/s
13
Rozměry
61 x 19 x 10
LED
zelená
Záruka
doživotní
Cena
1459,- Kč s DPH


Po obvodu disku vidíme černé plastové lemování, které zasahuje i na krytku USB konektoru. Ta drží díky obepnutí konektoru plastovými výstupky, a to docela pevně. Nedá se ale předpovědět, jestli a za jak dlouho se takové spojení opotřebí. Na druhé straně disku byla umístěna zelená LED a očko pro poutko, jež ovšem v balení nenajdeme.



Tam výrobce umístil vedle disku již pouze prodlužovací USB kabel. Disk ale působí velice slušným dojmem, na čemž má hlavní podíl hliníkové zpracování a udávané rychlosti čtení a zápisu. Uvidíme však až v testech, jak si tento model nakonec povede.




A-Data Flash Disk PD9

Zdá se, že PD9 je díky svému označení nejvýše postavený model PD disků od A-Data, ale nenechte se mýlit. V balení totiž vedle disku už nenajdeme vůbec nic, tedy ani USB kabel a ani disk na tom není lépe než PD7.



Model
A-Data Flash Disk PD9
Rychlost čtení - MB/s
N/A
Rychlost zápisu - MB/s
N/A
Rozměry
69 x 17 x 9
LED
zelená
Záruka
doživotní
Cena
786,- Kč s DPH


Jeho zpracování je totiž opět plastové. Připomíná tak PD2, s nímž sdílí stejný tvar, stejnou průhlednou krytku USB konektoru a stejné logo, které se liší pouze barvou. Zatím není jasné, zda tento disk má dosahovat stejných rychlostí jako PD2, neboť výrobce se o tomto nezmiňuje.



Novinkou je pouze tmavě modrý, poloprůhledný plast, pod nímž prosvítají dva NAND flash čipy, ale také USB mass storage controller s krystalkem. O zpracování tohoto produktu se jinak dá říci to samé co o PD2, tedy průměr.

reklama