reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 4GB flash disků - 2. část

7.3.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 4GB flash disků - 2. část
Minule jsme si představili 26 flash disků od 12 výrobců. V dnešní druhé části se účastníci testu představí z hlediska výkonu, abyste jako zákazníci měli přehled o této velmi důležité vlastnosti, kterou někteří výrobci ani nezmiňují ve specifikacích.
Otestování Random Access Time, tedy doby, za niž disk dokáže vyhledat data, si vzal na starost h2benchw. A pokud byly v tomto ohledu výsledky u pevných disků celkem rozdílné, zde jsou již v podstatě neporovnatelné. V zájmu zachování přehlednosti grafu jsem vynechal zařazení disků A-Data Oriental Elite a EMTEC Flash Drive C150, protože u nich výsledky ukázaly ještě daleko větší dobu než u Pretec i-Disk II. Konkrétně to bylo 63 ms a 126 ms. Podobné výsledky ukazoval i dodatečný test HD Tach, tudíž nepředpokládám, že bude chyba vyloženě na straně benchmarků.



Dobrá zpráva je, že všechny ostatní flash disky překonávají výsledky pevných disků, které se pohybují na nějakých 13 – 14 ms. Velký počet z nich se také dokázal dostat pod 1 ms, což se již dá považovat za vynikající výsledek, o němž se pevným diskům může pouze zdát.



HD Tach v tomto testu posloužil především k určení průměrné zátěže procesoru, avšak zde je nutno poznamenat, že tato zátěž se odvíjí také od výkonu disku, tudíž čím rychlejší, tím více procesorového času si také obvykle vezme. Toto bylo zvláště znát u aplikačních testů (najdete je na další stránce), kde byl procesor zatížen až na desítky procent. USB rozhraní jednoduše není v tomto ohledu zcela ideální.
reklama