reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů, část I. - Pentium 4

23.8.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů, část I. - Pentium 4
Horký procesor či hlučné chlazení je noční můrou každého uživatele, který to myslí s počítačem trochu vážně. Protože je na trhu chladičů velké množství, rozhodli jsme se Vám ulehčit výběr megatestem chladičů pro Socket 478 a Socket 754/939. V naší první části si představíme 9 chladičů pro Pentium 4, k nimž přibude ve středu dalších 5 univerzálních..
Originální chladič Intel (BOX)

Protože jsme o boxovaném chladiči Intel již jednou psali, použiji původní popis (nekamenovat, prosím). Intel začal před několika měsíci dodávat ke svým nejvýkonnějším procesorům Pentium 4 nový typ boxovaného chladiče, který již není tak vynikající jako předchozí. Moje hlavní výtka směřuje k vydávanému hluku, ale o tom v závěrečném díle. Bohužel jsem nenašel žádné konkrétní specifikace chladiče jako celku, pouze jsem objevil, že pasiv je typ Radial od společnosti EKL a větrák je od Sunonu.


Obr. 53 - boxovaný chladič Intel
Klikněte pro zvětšení

Udávané parametry větráku jsou tyto:
  • Otáčky: cca 3300 ot./min
  • Průtok vzduchu: 39 CFM
  • Hlučnost: 39 dB

Chladič je již na první pohled masivní a vzbuzuje dobrý dojem. Obsahuje měděné jádro, která zajišťuje kvalitní odvod tepla přímo od procesoru a dále 60 hliníkových žeber uspořádaných radiálně (až sluncovitě :-). Žebra jsou silná kolem 1mm a zahnutá ve směru hodinových ručiček. Celková velikost pasivu je 84 x 72 x 41 mm, čili odpovídá přibližně vnitřním rozměrům retenčního modulu. Hmotnost větráku je cca 375 gramů.


Obr. 54 - Chladič Intel z boku
Klikněte pro zvětšení

Větrák je za normálních okolností chráněn ze stran platovým kroužkem, bohužel už má za sebou své. Protože motherboard od Intelu umí regulovat otáčky větráku, nedosahovaly neustále oněch 3300 ot./min ze specifikace, ale většinou méně. Bohužel ale z důvodu absence žlutého monitorovacího kabelu senzor rychlost otáčení neukazoval, takže mohu jen odhadovat. Hluk byl velmi silný, ale intenzity 39 dB podle mě nedosahoval.


Obr. 55 - Základna chladiče
Klikněte pro zvětšení

Instalace

Kapitolou samou o sobě je uchycení chladiče. Tento nový boxovaný chladič totiž neobsahuje páčky jako starý typ, ale jen jakési bytelné plastové svorky. Ty přitlačí chladič velkou silou k základní desce, ale protože chladič nesedí na plastových špuntech v rozích doku, nehrozí prohnutí desky. Při instalaci je nutné zachytit diagonálně dvě svorky a poté domáčknout dvě zbylé. Na rozdíl od sejmutí chladiče je toto velmi jednoduché. Sundat totiž Intel BOX z procesoru je opravdu dobrodružství a vyžaduje dost síly a šikovné ruce (a nejlépe i šroubovák).


Obr. 56 - Chladič Intel nainstalovaný na desce
Klikněte pro zvětšení

Cena: ---
Zapůjčil: Intel

Pozn.: Zítra pokračuje nás megatest chladičů popisem jednotlivých modelů pro Athlon 64, ve středu Vám pak představíme univerzální modely pro obě patice. Rozsáhlý závěrečný článek můžete očekávat ve čtvrtek.
reklama