reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů, část II. - Athlon 64

24.8.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů, část II. - Athlon 64
Po včerejším úvodu v podobě chladičů pro Pentium 4 se dnes podíváme na další platformu - Socket 754. Možná bych měl spíše říkat Athlon 64, protože chladiče této patice jsou kompatibilní i s novým Socketem 939. V této části Vám představíme celkem 8 chladičů, které se společně se zítřejší pěticí "univerzálů" utkají o titul vítěze megatestu.
Thermaltake Venus 12

Druhý chladič pro Athlon 64 od Thermaltaku se jmenuje Venus 12 a zařazuje se do vyšší kategorie než Silent Boost. Chladič přišel opět v plastové krustě, která toho ale už na pohled obsahovala více (viditelný je chladič a regulátory).


Obr. 38 - Plastová krabička chladiče Venus 12
Klikněte pro zvětšení

Po rozbalení toho najdete znatelně více než u předchozího modelu - samotný chladič, regulátor otáček pro PCI slot a pro 3,5" pozici, teplotní senzor, teplovodivou pastu, jumper, 5 šroubků a oboustrannou lepenku (vše viz instalace).


Obr. 39 - Příslušenství ke chladiči
Klikněte pro zvětšení

Specifikace chladiče jsou následující:
  • Rozměry pasivu: 74 x 73 x 48 mm
  • Rozměry větráku: 80 x 80 x 32 mm
  • Rychlost větráku: 2000-5500 ot./min
  • Průtok vzduchu: 26,5-72,9 CFM
  • Hmotnost: 760 gramů
  • Hlučnost: 21-48 dB
  • Materiál: měď
  • Ložiska: kuličkové, 2-ball
  • Životnost: 80 000 hodin

Podle této specifikace sice není pasiv nijak obrovský, ale zato je velmi těžký. Hmotnost, kterou udává Thermaltake, je bez větráku, skutečná se pohybuje kolem 800 gramů, čímž již dá retenčnímu modulu o sobě vědět.


Obr. 40 - Thermaltake Venus 12
Klikněte pro zvětšení

Vzhled a konstrukce

Pasiv je masivní, protože se skládá jen z čisté mědi. Jeho základna je silná 5mm a v rámci možností vyleštěná (opět obsahuje vyrytá loga Thermaltake). Na první pohled je jasné, že takovýto kus mědi musí odvádět teplo slušně. K jeho rozptýlení pak slouží 73 hustě nasázených tenkých měděných žeber, která jsou od sebe vzdálena sotva 1mm. Každé žebro má vyzařovací plochu kolem 60 cm2, celkem je to tedy přes 4200 cm2!



Obr. 41, 42 - Chladič Thermaltake ze stran
Klikněte pro zvětšení

Uprostřed pasivu je opět štěrbina, ve které je usazena spona stejného typu jako u Silent Boost K8. Nebýt jí, je plocha žeber o dalších 800 cm2 větší. Na pasivní měděnou část je ještě nasazené ocelové pouzdro, které díky lesku vzbuzuje dojem drahého chladič (a také koneckonců odvádí trochu tepla). Na tuto železnou schránku je pak přišroubován větrák.


Obr. 43 - Třílopatkový větrák Thermaltake
Klikněte pro zvětšení

Větrák je kapitola sama o sobě. Na první pohled upoutá tím, že obsahuje jen tři, ale zato pořádně velké lopatky. Jeho rozměry jsou netradičních 80 x 80 x 32 mm a z motorku vede několik drátů. Větrák je napájen 4-pinovým Molexem, další zapojení najdete v části o instalaci. Větrák může být regulován buď ručně nebo automaticky podle teploty na pasivu.


Obr. 44 - Základna chladiče
Klikněte pro zvětšení

Při nejnižších otáčkách, což je 2000 rpm, je průtok vzduchu 26,5 CFM a hlučnost nízkých 21 dB. Pokud ovšem stoupnou otáčky na maximálních 5500 rpm, vzroste průtok na neuvěřitelných 73 CFM a hluk na drtivých 48 dB. Nebýt dvou řad kuliček v ložisku, bylo by to ještě více. Udávaná životnost větráku je 80 tisíc hodin.

Instalace

Instalace na patici není tolik obtížná jako celkové zapojení. Do retenčního modulu dostanete chladič stejně snadno jako u Silent Boost K8, takže se budu věnovat zapojení. K napájení slouží 4-pinový Molex konektor a navíc je nutné zapojit 3-pinový konektor, který obsahuje jen žlutý kabel pro monitoring otáček (pro potřeby základní desky). Dále obsahuje větrák jeden dvoupinový konektor typu samec a jeden typu samice.


Obr. 45 - Instalace chladiče na patici
Klikněte pro zvětšení

Pokud chcete, aby běžel větrák na nejvyšších otáčkách (tedy pokud jste masochisti), je nutné zapojit na konektor typu samec přiložený jumper. V opačném případě se zapojí na konektor samice buď teplotní čidlo (přilepí se na pasiv MIMO styčnou plochu s procesorem) nebo ruční regulátor. Ty jsou dva - jeden do 3,5" a druhý do PCI pozice.

Cena: 1 271 Kč vč. DPH
Záruka: 2 roky
Zapůjčil: TNtrade
reklama