reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů, část III. - univerzální

25.8.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů, část III. - univerzální
Ve třetí části našeho megatestu se podíváme na nejvýkonnější chladiče v testu. Tyto chladiče bývají v drtivé většině určeny pro několik platforem, a proto jsme je shrnuli do článku s nadpisem "univerzální". V této části se tedy setkáte celkem s pěti hi-end chladiči od výrobců Cooler Master, Gigabyte, Primecooler a Zalman.
Zalman CNPS7000A-AlCu

Posledním chladičem, který si před samotným testováním představíme, je Zalman CNPS7000A-AlCu. Tento chladič si stihnul za ty měsíce, co je na trhu, vybudovat pověst jednoho z nejkvalitnějších řešení vůbec. Je to tím, že název Computer Noise Prevention System již slibuje tiché chlazení. Ale co víc, chlazení je i velmi účinné. K testu jsem získali měděno-hliníkovou verzi.


Obr. 40 - Balení chladiče Zalman
Klikněte pro zvětšení

Pozn.: Protože jsme již Zalman CNPS7000A-AlCu recenzovali, použiji popis z původního testu, jen s menšími úpravami. Snad se na mě za to nebudete zlobit.

Pokud jste již někdy zahlédli nějaký chladič od Zalmanu, budete se mnou za jedno, že jejich design je přinejmenším neobvyklý. Nejinak je tomu u modelu CNPS7000-AlCu. Ten se sice svou cenou řadí do vyšší kategorie, ale podle toho také vypadá obsah balení. Mimochodem, krabice, ve které jsem chladič dostal je vyloženě zapečetěná… A pak vysvětlete distributorovi, že to jinak otevřít nešlo :-)


Obr. 41 - Kompletní dodávané příslušenství
Klikněte pro zvětšení

Zde jsou specifikace chladiče:
  • Rozměry: 109 x 109 x 62 mm
  • Plocha vyzařování: 3170 cm2
  • Průměr větráku: 92 mm
  • Rychlost větráku: 1350-2600 ot./min (Silent/Normal mód)
  • Hlučnost: 18-27,5 dB
  • Hmotnost: 445 gramů
  • Materiál: hliník, měď
  • Ložiska: kuličkové, 2-ball
  • Tepelný odpor: 0,29 °C/W (Silent), 0,22 °C/W (Normal)


Obr. 42 - Zalman CNPS7000A-AlCu
Klikněte pro zvětšení

Jak vidíte, specifikace jsou opravdu solidní. Chladič podporuje díky dodávanému příslušenství všechny současné patice včetně Socketu 940 – pro Socket A se instalují hliníkové svorky do děr kolem patice (patice samotná by 445 gramů nesnesla), pro Socket 754 je obsažena kovová destička pro podložení a instalaci pro Socket 478 zajišťují dva hliníkové klipy. Přiložena je také teplovodivá pasta.


Obr. 43, 44 - Zalman CNPS7000 ze stran
Klikněte pro zvětšení

Pozn.: Občas panují trochu zmatky v názvosloví. Abych uvedl vše na pravou míru – verze chladiče CNPS7000-AlCu a CNPS7000-Cu (celoměděný) jsou určeny jen pro Pentium 4 a Socket 754, zatímco CNPS7000A-AlCu a CNPS7000A-Cu obsahují příslušenství k instalaci pro všechny typy patic („A“ tedy značí Socket A). Pokud distributor uvádí jiné označení, je pravděpodobně chyba na jeho straně.

Co si budeme namlouvat, tento chladič je opravdu hezký. Z poměrně masivní základny chladiče vystupuje 128 žeber, z toho 38 měděných, což zajišťuje vyzařovací plochu celkem 3170 cm2 ! Tato obrovská plocha zajišťuje kvalitní chlazení i při nejnižších otáčkách. Žebra jsou relativně slabá a na konci každého je vylisované logo Zalman. Základna má průměr kolem 4cm a žebra se směrem nahoru rozšiřují do stran, takže vrchní část již dosahuje 109mm. Ovšem pozor, právě kvůli velkým rozměrům mohou nastat problémy s kompatibilitou na některých základních deskách.


Obr. 45 - Pohled seshora
Klikněte pro zvětšení

Vzhledem k masivnosti celého chladiče je i hmotnost relativně vysoká. Výrobce udává 445 gramů, což se již blíží limitu, který je povolený pro upevnění na Pentium 4 i Athlon 64 (ten je 450 gramů). Na druhou stranu, přišroubování ke svorkám/motherboardu mi přijde relativně bezpečný systém. U Socket A je limit na chladič jen 300 gramů, a proto se musí uchycovat do děr kolem patice.


Obr. 46 - Základna chladiče
Klikněte pro zvětšení

Jak jste si jistě všimli, chladič je regulovatelný, a to manuálně pomocí malé krabičky nazvané Fan Mate 1. Ta obsahuje potenciometr, který dovoluje plynulé zvyšování otáček z 1350 až na 2400 ot./min. Pro Silent mód je chladič certifikován max. pro Pentium 4 3,2GHz, v ostatních případech podporuje všechny procesory. Hlučnost se pohybuje od 18 do 28 dB.

Instalace

Instalace chladiče pro Socket 478 je velice jednoduchá. Stačí do plastových nožiček zasunout dva klipy, které Zalman v balení dodává, usadit chladič na procesory a postupně utahovat. Přítlak si tak můžete zvolit více méně sami. Ovšem protože je uchycení je na dvou protilehlých koncích, lze i s pevně přišroubovaným chladičem pootáčet. Na škodu to ale není.


Obr. 47, 48 - Instalace chladiče na Socket 754
Klikněte pro zvětšení

V případě Athlonu 64 je instalace trochu jiná. Musíte stejně jako u Primecooleru sejmout původní retenční modul, pod desku vložit přiložená kovová destička a našroubovat na ní nožky. Do těchto nožek se poté přišroubuje samotná spona, stejně jako u Pentia 4. U obou instalací je třeba dát si pozor, jestli na desce nepřekážejí nějaké součástky, ale většinou je vše v pořádku.


Obr. 49, 50 - Instalace chladiče na Socket 478
Klikněte pro zvětšení

Cena: 1 320 Kč vč. DPH
Záruka: 2 roky
Zapůjčil: TNtrade

Pozn.: Zítra se po těchto třech článcích s popisy chladičů konečně podíváme na vyhodnocení testu. Pro každý chladič Vás čekají teplotní křivky, posouzení hlučnosti a nakonec hromadné srovnání teplot, hluku, efektivity a poměru cena/hluk/výkon. Výsledek uvidíte sami.
reklama