reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů na grafiky, část I. - popis modelů

12.9.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů na grafiky, část I. - popis modelů
Na září jsme připravili test chladičů pro grafické karty. Pokusili jsme se sehnat co nejvíce modelů a otestovali jsme výkon i kompatibilitu s různými kartami. Dnes si je představíme - zastoupen je AeroCool, Arctic Cooling, Primecooler, Thermaltake a Zalman.

Arctic Cooling Silencer series



Další firmou, se kterou se v našem megatestu seznámíme, je starý dobrý Arctic Cooling. Tuto švýcarskou firmu jistě znáte, protože je již tradičním výrobcem chladičů na procesory a grafické karty s důrazem na tichý provoz. Je také první firmou, která přišla s VGA chladičem vyfukujícím horký vzduch mimo skříň. V této tradici pokračuje a nyní má na trhu přes desítku svých Silencerů.



Protože jsme požádali oficiálního českého distributora Bostar, aby zapůjčenými chladiči pokryl pokud možno všechny nové grafické karty, přišlo do testu celkem 5 modelů. Jsou to následující:


Verze chladiče
Podporované grafické karty
ATI Silencer 1 (Rev. 2)
Radeon 9500 (SE, Pro), 9600 (SE, Pro, XT), 9700 (SE, Pro), 9800 (Pro), X600 (Pro, XT, AIW), X700 (Pro, XT, AIW)
ATI Silencer 4 (Rev. 2)
Radeon X800 (Pro, XT, PE, AIW) AGP/PCIe
ATI Silencer 5 (Rev. 2)
Radeon X800/XL (R430), X850/Pro/XT/PE (R480) AGP/PCIe
NV Silencer 5 (Rev. 2)
GeForce 6800 (GT, Ultra) AGP/PCIe
NV Silencer 6 (Rev. 2)
GeForce FX 5700 (AGP), GeForce 6200, 6600/GT (PCIe)

Pozn.: Kompletní tabulky s podporou grafických karet včetně profesionálních FireGL a Quadro naleznete na http://www.arctic-cooling.com/vga1.php

Nejdříve se podíváme na společné vlastnosti chladičů Arctic Cooling Silencer a na další straně rozeberu jednotlivé modely zvlášť.

Balení a příslušenství




Nové Silencery mají krabičku vskutku elegantní. V plastové schránce vidíte velký plastový chladič prakticky celý a navíc je vidět, že barevná změna do černé Arctic Coolingu opravdu prospěla. Opět se obrňte nervy, abyste se do krabice dostali, je opravdu řádně zapečetěná.


Příslušenství u ATI Silenceru 5 (Rev. 2) a NV Silenceru 6 (Rev. 2)

Uvnitř toho ale mnoho nenajdete, ono ostatně ani není, co hledat. Protože si AC může dovolit vyrábět pro dané skupiny karet vždy samostatný chladič, nemusí dodávat žádný složitý montážní systém - chladič prostě usadíte a přišroubujete. Proto se ve výbavě nachází jen záslepka do PCI slotu a v případě ATi tubička teplovodivé pasty (NV má vrstvu předem nanesenou). Jedinou výjimkou je NV Silencer 5 pro GeForce 6800, který obsahuje i druhou záslepku (v případě použití na kartu s dvouslotovým chlazením).

Společné specifikace



Přestože se od sebe jednotlivé verze a revize liší, lze najít nějaké společné vlastnosti. Všechny dodávané chladiče jsou označeny jako "Rev. 2", což znamená podle Arctic Coolingu snadnější instalaci, vylepšenou kompatibilitu a filtr, který by měl redukovat hluk větráku. Těžko říct, jak takový filtr funguje, ale budeme firmě věřit.

Dále obsahují všechny Silencery keramická ložiska, která znamenají tišší provoz než běžné řady kuliček, ale zároveň podle výrobce zvyšují životnost. Arctic Cooling garantuje až 274 000 hodin při 30 °C, což je ale číslo naprosto šílené (v přepočtu 32 let nepřetržitého provozu). Nicméně 6-letá záruka také něco znamená.



Kromě toho je typickou vlastností chladičů AC Silencer tzv. DHES čili Direct Heat Exhaust System (systém přímého odvodu tepla). Neznamená nic jiného, než že bude horký vzduch odváděn mimo počítačovou skříň, čímž zamezí ohřívání vzduchu uvnitř.

Na specifikace jednotlivých testovaných modelů se podíváme na další straně.

Vzhled a konstrukce



Chladiče Arctic Cooling Silencer jsou si podobné jako vejce vejci. Základem je měděná destička, jejíž rozměry se sice model od modelu liší, ale rozhodně se nejedná jen o jádro velikosti dvacetikoruny, ale o slušný měděný blok (tloušťka 2mm). Měď je opracovaná jen hrubě, čili je potřeba nanést dostatek pasty na zaplnění mezer (chladič ale nesmí na čipu "plavat").




Na tuto destičku navazují hliníková žebra vysoká asi 2,5cm a jejich počet se liší podle šířky chladiče, nejvíce jich mají tedy Silencery na hi-endové grafické karty. Skrz tato žebra je proháněn chladný vzduch, čímž je zajištěna dostatečná chladicí plocha.




Celý chladič je zapouzdřen v krustě z transparentního plastu - ta začíná poměrně masivním černým plastovým větrákem a končí otvorem o rozměrech PCI záslepky. Do slotu pod AGP/PCIe se tedy použije kovový "děravý" bracket přiložený k chladiči a ohřátý vzduch může směle opustit skříň. Větrák je napájen konektorem podle typu podporované grafické karty, tedy 2- nebo 3-pinovým.


Montáž na grafickou se liší podle jednotlivých verzí chladiče, což je mimo jiné obsahem následující strany.

Hlučnost - co je to Sone?



Možná jste si všimli, že Arctic Cooling neudává hlučnost svých chladičů standardně v decibelech (dB), ale používá jednotku Sone. Podle firmy by mělo Sone vyjadřovat hlasitost na rozdíl od intenzity zvuku (dB) a lépe tak odpovídat vlastnostem lidského ucha. Zatímco u decibelů znamená 1 dB nárůst hluku o nějakých 26% (tzn. +3 dB jsou dvojnásobek původní hodnoty), u Sone platí přímá úměra.


Převod ze Sone na dB je prakticky nemožný, protože každá jednotka se od základů liší (velmi zhruba lze říci, že 1 Sone = 15 dB). Arctic Cooling má ale relativní příměr - 1 Sone je prakticky neslyšný, 2 Sone jasně slyšitelné a 3 Sone a více hlasité a obtěžující. Škoda, že nemůžeme srovnávat s chladiči od ostatních firem.
reklama