reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů na grafiky, část I. - popis modelů

12.9.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů na grafiky, část I. - popis modelů
Na září jsme připravili test chladičů pro grafické karty. Pokusili jsme se sehnat co nejvíce modelů a otestovali jsme výkon i kompatibilitu s různými kartami. Dnes si je představíme - zastoupen je AeroCool, Arctic Cooling, Primecooler, Thermaltake a Zalman.
Dalším výrazným hráčem na poli s chladiči, ať už se jedná o procesory, grafické karty nebo čipsety, je Thermaltake. Jeho chladiče jsou sice o něco dražší než u konkurence, ale zato vynikají kvalitou zpracování a konec konců i designem. Jak jsou na tom produkty Thermaltaku v oblasti grafických karet se dozvíte v našem megatestu. První ze dvou testovaných chladičů je Fanless VGA s označením CL-G0003.

Balení a příslušenství




Krabice od chladiče Fanless VGA je z průhledného pastu a odhaluje tak velký hliníkový pasiv a heatpipes ještě před otevřením. Thermaltake svůj chladič na obalu nijak "nehypuje", jen konstatuje specifikace, které jsou doplněny několika fotkami.


Po otevření se na vás vysype mohutná pasivní část ze dvou částí (velká přední, menší zadní), dvě heatpipes a Component Box, což je krabička se vším zbylým. Obsahuje návod k montáži, dva hliníkové bloky k instalaci na přední a zadní stranu grafické karty a mnoho šroubků rozdělených do 4 sáčků podle jejich "funkce".


Nutno říct, že toto rozdělení velmi usnadňuje instalaci, protože se jinak často stává, že vyberete šroubek se stejným průměrem, ale špatnou délkou apod. Thermaltake k Fanless VGA dodává i sáček D, který není popsán v návodu, ale je určen k montáži na GeForce 6800. Více v zítřejším článku.

Specifikace



Ze specifikací se toho na stránkách Thermaltake mnoho nedozvíme. Chybí tak podstatné údaje jako jsou rozměry (naměřeno ručně) nebo schéma kompatibility s grafickými kartami. Na to se samozřejmě podívám zvlášť v zítřejším článku, nyní k uvedeným údajům:
  • Typ chlazení: pasivní
  • Určeno pro grafické karty: všechny s otvory kolem GPU
  • Celkové rozměry: 130 x 100 x 50 mm
  • Průměr heatpipes: 5mm
  • Materiál: hliníkový pasiv, měděné heatpipes
  • Hmotnost: 425 g

Pasiv je poměrně velký a robustní, čemuž odpovídají nejen rozměry, ale i hmotnost, která se pomalu ale jistě blíží půl kilogramu. Protože je chlazení pasivní, hlučnost ani nemusím uvádět (Thermaltake se se svými 0 dB samozřejmě ohání, kde může).

Vzhled a konstrukce



Pasivní část chladiče Fanless VGA se skládá ze dvou hliníkových bloků. Přední je o poznání větší - jeho tloušťka je 13mm a je velmi bohatě žebrovaný (téměř 30 žeber). Pro rozšíření vyzařovací plochy jsou navíc žebra příčně drážkovaná. Přední část pasivu navíc obsahuje i boční "křídlo", které je také velmi členité.




Zadní strana hliníkového bloku je o poznání menší. Je tenká jen 6 mm, ale opět je vyzařovací plocha velmi rozsáhlá (vztaženo k rozměrům). Na spodní straně obou částí pasivu jsou kromě lehkého žebrování také "tunely" pro heatpipes.


Heatpipes jsou přiloženy dvě a mají tvar vysokého U. Jejich délka je přibližně 32 cm a jsou skutečně vyrobeny z mědi, jen pokoveny pro dosažení většího lesku (co by Thermaltake pro estetiku neudělal). Měď je velmi ohebná, takže při manipulaci je třeba dávat pozor, abyste heatpipes příliš neohnuli.


Poslední součástí, která nespadá do kategorie šroubků a jiného harampádí, jsou dva hliníkové bloky. Ten větší je určen na přední stranu, kde dosedá na GPU a odvádí z něj teplo do pasivní části. Onen menší obsahuje nalepenou vrstvu teplovodivého materiálu a měl by co nejlépe dosedat na zadní stranu karty (viz zítřejší část).

Na grafické kartě



Jako u předchozích chladičů se podíváme jen na to, jak vypadá zkompletovaný Fanless VGA na grafické kartě, zatímco instalaci rozeberu podrobně zítra. Zde jsou fotky z instalace na Radeonu X800XL PCIe:





Zadní strana obsahuje mnohem méně hliníku než přední, ale pro chlazení je stejně důležitá.



Z boku je vidět, že pasiv nechává kolem karty dostatečné místo, takže komponenty by musely být abnormální, aby se nevešel. A pro doplnění ještě snímky z AGP verze téže grafické karty:




Thermaltake Fanless VGA je velmi masivním chladičem, což dokazují i tyto makrosnímky. Do skříně se ale ve většině případů vejde.

Na instalaci a kompatibilitu s grafickými kartami se podíváme zítra, třetí den pak přijde srovnání výkonu jednotlivých chladičů.

Web: www.thermaltake.com
Zapůjčil: JSComputers
Cena: 778 Kč vč. DPH
Záruka: 2 roky
reklama