reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů na grafiky, část II. - kompatibilita

13.9.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů na grafiky, část II. - kompatibilita
Ožehavým tématem u chladičů na grafiky je jejich kompatibilita s různými modely od ATi a nVidie, proto se dnes budu zabývat právě tím. Kromě fotek můžete v článku najít i naměřené vzdálenosti potřebné pro instalaci na jiné grafické karty, než jsou v testu.

Instalace



Instalace není příliš komplikovaná, ale musíte se vyvarovat drobných chybek, které snadno přehlédnete. Na GPU je třeba samozřejmě nanést teplovodivou pastu a poté položit spodní část hliníkového bloku. Do "kolejniček" na jeho stranách poté vložte buď krátké, nebo dlouhé svorky, v závislosti na vzdálenosti děr pro upevnění.


Dále je třeba protáhnout dírkami ve svorkách a kartě dva dlouhé šroubky (dlouhé jsou v pytlíčku jediné dva, tak ty, jinak budete zbytečně chladič rozebírat) a z každé strany PCB umístit gumovou izolaci. Blok se upevní matkami na spodní straně grafické karty.


V hliníkovém bloku se nachází štěrbina pro heatpipes, na kterou naneste tolik teplovodivé pasty tak, aby vyplnila štěrbiny, ale množství nepřehánějte, aby nebyl výsledek opačný. To samé proveďte na horní straně heatpipes. Trubičky dejte do rozumné vzdálenosti a pozor, aby nekolidovaly s AGP/PCIe portem.


Druhou část hliníkového bloku umístěte tak, aby drážky byly rovnoběžně s grafickým portem a delší hranou karty! Pomocí 4 středně dlouhých šroubků pak pečlivě blok utáhněte a přesvědčte se, že doléhá v pořádku.


Posledním krokem je umístění kovového štítku pomocí dvou krátkých šroubků. Jeho funkce je hlavně estetická, ale také pomáhá vyzařovat teplo.

Rozměry pro instalaci



Výhodou instalace chladiče AeroCool VM-101 je jeho vysoká kompatibilita, která je daná hlavně vzdáleností pasivu od samotné grafické karty. Na straně samotného čipu by neměl nastat problém prakticky vůbec, protože hliníkový blok dosedá přesně na místo GPU, kde logicky nemůže žádná komponenta vadit. Musí být volný průchod pro heatpipes, které jsou od PCB vzdáleny přibližně 10mm, kovová destička, která ovšem není bezpodmínečně nutná, je pak cca 20mm od celého PCB.



Na druhé straně grafické karty, kde je umístěn velký pasiv, by také nemělo k žádným komplikacím dojít už jen proto, že tato strana bývá na komponenty chudá. Pasiv je vzdálen od PCB asi 12mm a dovoluje případně instalovat na paměti nízké heatsinky.



Ovšem k potížím může dojít jinde - a to pokud je grafický čip příliš blízko zadnímu bracketu s výstupy. Pak totiž pasiv přesahuje rozměry grafické karty a tu není možno zapojit do case. Hliníkový blok, a tedy i grafický čip, musí být pro správnou instalaci vzdáleny alespoň 70mm od bracketu, AeroCool doporučuje i více! Zde je schéma dostupné v manuálu:



Testy kompatibility



Grafické karty ATi

Nejdříve se podívejme na instalace na grafické karty ATi. Na Radeonu 9800Pro a obou X800XL se obešly naprosto bez potíží a chladič sednul jako ulitý. Výhodou ATi je, že otvory pro montáž se nacházejí blízko čipu, a tak ukotvení pomocí "paciček" nedělalo žádný problém.X700Pro trošku pozlobil, ale nakonec se ho také nainstalovat podařilo. Zde jsou fotky:


Radeon X700Pro

Zde vidíte zmiňovanou potíž. Přímo v dráze heatpipes totiž stál kondenzátor, a to doslova. Naštěstí nebyl tak vysoký, aby si s ním chladič neporadil, ale doporučuji přeměřovat. Maximum je kolem 10-12mm (čím blíž čipu, tím horší).

Grafické karty nVidia

U nVidie nastal kámen úrazu, protože zdaleka ne každá karta s chladičem dohodla. Jednou z nevýhod oproti ATi je větší vzdálenost potřebných montážních děr. Resp. oni jsou kolem čipu čtyři, ale jsou na většinu šroubků malé, tak je potřeba používat jiné. U GeForce 6600GT PCIe a GeForce 6800 na AGP nebyl s instalací problém, jen byl třeba oproti Radeonům svorky trochu roztáhnout.

Ovšem nestandardní GeForce 6600GT AGP již tolik štěstí neměla:



GeForce 6600GT pro AGP - problém

U AGP verze GeForce 6600GT jde i přes neobvyklou pozici čipu a přítomnost HSI můstku s pasivem AeroCool nainstalovat. Ovšem když se podíváte na druhý snímek, vidíte, že takovou kartu už do běžné skříně nenacpete. Pasiv prostě přečnívá, protože je čip příliš blízko bracketu. Teoreticky by bylo možné posunout hliníkový blok více doprava, ovšem to nemohu doporučit, protože v případě velkého přítlaku by se mohl poškodit čip.


GeForce 6800GT PCIe a 7800GTX - otvory daleko

Pro GeForce 6800GT, Ultra a nové GeForce 7800 není AeroCool vhodný. Důvodem je, že 4 otvory kolem čipu jsou pro šroubky malé a ty vzdálenější nedosažitelné (u referenčního chladiče 7800 jsou stejně tyto otvory využity pro pasiv na paměti). Proto není instalace na tyto výkonné karty možná.

AeroCool VM-101
Grafická karta
otvory
rozměry
Radeon 9800Pro
Radeon X700(Pro)
Radeon X800(XL)
Radeon X850XT(PE)
GeForce 6600(GT) AGP
GeForce 6600(GT) PCIe
GeForce 6800
GeForce 6800GT/Ultra
Ikona Odkaz na databázi
GeForce 7800GTX
reklama