reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů: testy a vyhodnocení

26.8.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů: testy a vyhodnocení
Po třech rozsáhlých článcích s popisy přichází ještě rozsáhlejší článek s vyhodnocením megatestu chladičů pro platformy Pentium 4 a Athlon 64. Na následujících stránkách naleznete srovnání parametrů, grafy s průběhy teplot, zhodnocení hluku a nakonec samozřejmě vítěze testu - nejúčinnější a nejvýhodnější chladič.
Shrnutí teplot a hluku / Pentium 4

Nyní se podíváme na souhrnné tabulky s teplotami a hlukem, od čehož zbývá jen krůček k vyhlášení vítězů. Chladič s nejlepšími teplotami na každé platformě totiž získá ocenění Trefa Světa Hardware. Zde jsou teploty pro jednotlivé chladiče na různé rychlosti:


Graf 42 - Souhrn teplot chladičů na Pentiu 4

Nezbývá než pogratulovat chladiči Cooler Master Hyper 6, který se svou obrovskou tepelnou kapacitou dosáhl nejen nejlepší teploty na vysoké otáčky, ale i třetích nejlepších teplot na otáčky nízké. Na druhém a čtvrtém místě se umístilo další řešení se heatpipe systémem, regulovatelný chladič Gigabyte 3D Cooler-Ultra GT. Skvělých výsledků dosáhly i oba designově podobné chladiče Primecooler a Zalman.

Na druhém konci tabulky je situace také zajímavá. Kromě Primecooleru CW7TB, který toho v testu příliš nepředvedl, jsou na posledních místech regulované chladiče, které nestíhají odvádět z pasivu teplo a hodně se zahřívají. Bohužel je to hlavně případ Zalmanu CNPS6500B-Cu, ale třeba i regulovaného Arctic Coolingu.

Zde je ještě srovnání hlučnosti všech chladičů:


Graf 43 - Srovnání hlučnosti chladičů na Pentiu 4

Zde jsou vítězové jasní - Zalman CNPS7000A-AlCu je při nízkých otáčkách nejtišším chladičem v testu, na paty mu šlape regulovaný Arctic Cooling Super Silent 4 Ultra TC. Nejtišší neregulované chladiče jsou Primecooler CW7TB, Nexus PHT-3600 a Cooler Master DI4, které podle subjektivního posouzení dosáhly hlučnosti 3/10. Nejhlasitější je suverénně Gigabyte na 4800 ot./min.
reklama