reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů: testy a vyhodnocení

26.8.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů: testy a vyhodnocení
Po třech rozsáhlých článcích s popisy přichází ještě rozsáhlejší článek s vyhodnocením megatestu chladičů pro platformy Pentium 4 a Athlon 64. Na následujících stránkách naleznete srovnání parametrů, grafy s průběhy teplot, zhodnocení hluku a nakonec samozřejmě vítěze testu - nejúčinnější a nejvýhodnější chladič.
Stručné zhodnocení

Arctic Cooling: Chladiče od firmy Arctic Cooling nejsou možná nejefektivnějšími chladiči v testu, ale zato jsou velmi tiché. Pokud potřebujete uchladit nepřetaktovaný procesor a při tom zachovat nízký hluk, s klidem mohu doporučit regulované verze. Při častějším vytěžování procesoru jsou naopak lepší verze neregulované, protože dosahují lepších výsledků. Poměr cena/efektivita patří mezi nejlepší v testu.

Cooler Master: Chladiče Cooler Master v tomto testu byly velmi odlišné. Verze KK8 pro Athlon 64 se příliš nepředvedla, jak již ukazuje poslední místo v tabulce cena/efektivita. Naopak obě verze DI4 a KI4 pro Pentium 4 si vedly velmi dobře, z čehož mohu, opět pro nepřetaktované procesory, doporučit první z nich. Je tichý, levný a dostačující.

Cooler Master Hyper 6: Samotnou kapitolou je Cooler Master Hyper 6. Tento chladič má podle provedených testů rozhodně největší tepelnou kapacitu a největší potenciál pro chlazení přetaktovaných procesorů. Jeho smůlou je vrčící větrák, ale nejen že ho můžete vyměnit za jiný, ale navíc lze na pasiv umístit hned dva. Pro hardcore overclocking není jiného výběru.


Obr. 24 - Cooler Master Hyper 6

Gigabyte: Chladiče Gigabyte chtěly přijít s něčím inovativním, ale bohužel trochu na úkor výkonu. Při stejných otáčkách je odstředivý větrák trochu hlasitější než klasické typy a pasivní část potřebuje pro dobrou účinnost rychlý odvod tepla. Toho lze dosáhnout až při vyšších otáčkách chladiče, takže Gigabyty tiché nejsou. Nicméně neregulovaná hliníková verze si vedla dobře, za regulovanou měděnou nemá příliš smysl utrácet.

Nexus: Velmi dobře si v testu vedly i méně známé chladiče Nexus, které se v poměru cena/efektivita umístily na horních příčkách. Jejich hlavní výhodou je tichý chod - ačkoliv nedosahuje avizovaných 19 dB, na své stupnici jsem ho ohodnotil známkou 3/10. Při své ceně je dobrou možností pro chlazení nepřetaktovaných procesorů podobně jako Arctic Cooling.

Primecooler: Tato značka, která se na českém trhu rozjíždí, také neudělal ostudu. Verze PC-CW7TB/825, která je de facto výrobkem Titanu, bohužel svým výkonem příliš neoslnila. Jiným případem je ale Hypercool II+, který není příliš drahý a nabízí solidní výkon. Na nízké otáčky je velmi tichý a pokud přidáte pár stovek rpm, dostanete i dobré chlazení.

Thermaltake: Oba testované chladiče Thermaltake pro Athlon 64 stojí kolem 1300 Kč, což je zařazuje mezi ty dražší v testu. Regulovaný Venus 12 nabízí nadstandardní efektivitu a při nízkých otáčkách je velmi tichý. Jeho výhodou je regulace, díky které uchladíte i ten nejvíce přetaktovaný Athlon 64 a potenciál je tedy slušný. Na poměr cena/výkon ale raději zapomeňte. Lépe je na tom Silent Boost K8, což je poměrně tichý chladič se slušným výkonem. Opět za něj ale utratíte více.


Obr. 25 - Zalman CNPS700A-AlCu

Zalman: A to nejlepší na závěr. Zalman CNPS6500B-Cu sice již v dnešní době není efektivním chladičem pro Pentium 4, ale model CNPS7000A-AlCu ho ve všem nahrazuje. Jedná se o nejefektivnější chladič na obou platformách, který nabízí jak ticho, tak velmi dobrý výkon. Pokud máte 1320Kč na tento model, jistě neprohloupíte.

Ocenění Světa Hardware

Na konec přichází udělená ocenění. Trefu Světa Hardware jsme se rozhodli udělit chladičům, které mají na jednotlivých platformách nejvyšší výkon. Tato ocenění vyhrávají:
  • Cooler Master KHC-V81 Hyper 6 (Pentium 4)
  • Thermaltake Venus 12 (Athlon 64)


Ocenění Best of Test udělujeme chladič s nejlepším poměrem cena/výkon, kterým se stal Cooler Master DI4-7HD2C-0L:



A ještě závěrem zmíním jeden chladič, který na ocenění nedosáhl, ale stal se nejefektivnějším modelem pro obě platformy - Zalman CNSP7000A-AlCu.

Za zapůjčení chladičů děkujeme společnostem:
  • Abacus Computer (Nexus a Spire)
  • Bostar (Arctic Cooling)
  • Czech Computer (Gigabyte a Titan)
  • ProCA (Cooler Master)
  • TNtrade (Zalman, Thermaltake a Primecooler)
  • AMD (boxovaný chladič)
  • Intel (boxovaný chladič)
reklama