reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest grafických karet - kterou je nejvýhodnější koupit ?

24.6.2002, Pavel Švéda, recenze
Megatest grafických karet - kterou je nejvýhodnější koupit ?
O výkonu grafických karet, které se zúčastnily našeho testu, jste si mohli v minulých pár dnech udělat celkem slušný obrázek. Jak to ale vypadá se spojením výkonu a ceny na to můžete nalézt odpověď v dnešním článku.
Následující grafy představují ohodnocení grafických karet poměrem Výkon/Cena. Výkon představuje v tomto poměru počet dosažených bodů, ceny byly převzaty z ceníků distributorských firem z 24. týdne, nejhorší dealerská kategorie, cena bez DPH.


Obr. 4 - Výkon/Cena v I. skupině karet

Vítězem v této kategorii je Sparkle SP6600Ti (GeForce 2 Ti), který se cenově nachází přesně ve středu skupiny, výkonově však na úplné špici, je tedy adeptem na nejvýhodnější koupi.


Obr. 5 - Výkon/Cena v II. Skupině karet

Zde nejlepší poměr Výkon/Cena představuje Sparkle SP7000T2 (GeForce3 Ti 200), který výkonem zasahuje lepší střed testovaných karet. Hned na druhé příčce výhodnosti koupě se nachází Leadtek Titanium 500 TD (GeForce 3 Ti 500), který je v této skupině nejsilnější kartou. Za zmíňku jistě stojí Radeon 8500 od Manli, jehož přetaktovaná verze dosahuje slušných výsledků (třetí příčka) a poměr Výkon/Cena je jen o něco málo horší než v případě Leadteku.


Obr. 6 - Výkon/Cena v III. Skupině karet

V této skupině se ukazuje jako nejvýhodnější koupí karta Leadtek WinFast A250 TD (GeForce4 Ti 4400), která v této kategorii obsazuje druhou výkonnostní příčku. Cenově podobný Gainward Ultra/650 XP (GeForce4 Ti 4200) je na druhé pozici poměru Výkon/Cena, ale představuje nejslabší kartu v této skupině. Chaintech A-GT61 je nejrychlejší kartou této skupiny a zároveň nejvýkonnější grafikou v testu, její výkon však neospravedlňuje vysokou cenu a odsuzuje ji na poslední místo ve výhodnosti koupě.

Pozn.: Další část představí srovnání výkonu všech karet v testu a jejich poměru Výkon/Cena.
reklama