Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest herních sluchátek: tucet v ringu

19.10.2012, Pavel Kovač, recenze
Megatest herních sluchátek: tucet v ringu
Zážitek ze hry bez pořádné grafické karty asi moc velký nebude, ale co zvuk? Ten je také velmi důležitý a pořádná sluchátka jsou základ. Na trhu jich je tak velké množství, že vybrat si ta správná je docela problém. Dnešní test vám v tom pomůže.

Roccat Kulo Virtual 7.1


Tato sluchátka jsou jako jediná typu polootevřená. Navíc jsou supraaurální, takže na uši docela výrazně tlačí a od okolních zvuků neizolují. Nejsem si zcela jistý, zda je tento styl pro herní sluchátka to nejlepší, ale za vyzkoušení rozhodně nic nedáme, že?




Roccat Kulo Virtual 7.1 (klikněte pro zvětšení)


Celková koncepce sluchátek je "kulo"... pardon kulatá. Pokud si je totiž nasadíte na hlavu, tak zjistíte, že náušníky se na uších doslova převalují a na uši slušně tlačí. Musíte si také dát velký pozor při nasazování, abyste si je dali do správné polohy. Jinak uslyšíte trošku jiný zvuk. Směrování reproduktoru je totiž u těchto sluchátek velmi důležité.





Hlavový most je opět proveden velmi jednoduše. Kovový pásek obalený měkkým plastem, připomínajícím spíš gumu než plast. Celkově se totiž sluchátka mohou kroutit, tím ale nemyslím, že by to bylo na škodu. Jde čistě o vlastnost a celou koncepci. Zkrátka, pokud za ně vezmete hrubší silou, tak je můžete pokroutit, ale vše se samozřejmě vrátí. Polstrování na mostu je hodně tuhé. Na hlavě se tedy rozhodně nezmáčkne. Po delší době vás tedy nezačnou bolet jen samotné uši, ale také můžete mít i otlačenou hlavu. Občasným hráčům to však nemusí vadit.





Náušníky jsou designově hodně odlišné od ostatních. Kolem středového kloubu (kde je umístěn i mikrofon) se otáčí celý náušník. Ten je z velké části stále plastový a až v místě styku s uchem se přetransformuje ve vypolstrovanou koženku. Ta je uprostřed rozříznutá do trojúhelníkového tvaru, aby umožnila průchod zvuku. Směrování je tedy hodně malé. Proto je třeba dbát na to, aby sluchátka seděla na hlavě vždy stejně. A protože jsou polstrované části lehce zakulacené, tak je to docela problém. I menší pohyb hlavy znamená skluz do polohy jiné.





Mikrofon je klasický výklopný. Má dokonce i změkčenou část, kterou lze však pouze ohnout, ale ihned se vrátí do původní polohy. Jde tedy spíš o jakousi pojistku proti zlomení, než o možnost polohování. Naštěstí je vyklopení mikrofonu velké a při tom maximálním zmizí ze zorného úhlu. Pokud jste však zvyklí mít sluchátka více posazena vzadu na temeni hlavy, může se mikrofon do zorného pole dostat. Je to však již individuální. Pokud mikrofon sklopíte do parkovací polohy, tak se automaticky vypne a nemusíte tedy hledat tlačítko.





Náušníky lze vyměnit za druhé a měkčí, které jsou součástí balení. Výměna je však opravdu a doslova pekelná. Na obrázku v manuálu je prosté otočení. Toto otočení však vyžaduje velkou, ale opravdu velkou, trpělivost. Po chvilce snažení uslyšíte "lup" a máte pocit, že se ve sluchátcích něco zlomilo. Naštěstí jde opravdu jen o zámek. Nasazení je již podstatně lehčí. Pro nějaké pravidelné vyměňování náušníků to rozhodně není. Lepší je si při koupi vyzkoušet obě velikosti a zvolit si jedny. Další výměna se dostaví asi až na Vánoce, kdy nemáte tolik ostatní práce.

Na kabelu se také nachází ovladač hlasitosti. Ten je nezvykle posuvný a je hodně citlivý. Ve výsledku je to spíš přepínač on/off na sluchátka. Je umístěn ve vzdálenosti 50 cm od sluchátek, což je vzdálenost docela obvyklá, ale přesto by mohla být větší.





Sluchátka jsou vybavena také externí zvukovkou, která se připojuje do USB. Máte tak možnost je připojit klasicky pomocí dvou 3,5 jack k počítači, nebo pokud z nějakého důvodu zvuková karta nefunguje, nebo prostě není, tak šáhnout po USB. Ve většině případů tak zůstane USB asi nevyužito, ale na druhou stranu jej beru jako příjemné plus. Navíc je to obecná USB zvukovka, kterou klidně někomu můžete darovat. Není fyzicky vázána na sluchátka Roccat Kulo.


Ergonomie celkově


Komplexní pocit ze sluchátek je takový rozporuplný. Na jednu stranu jsou sluchátka perfektně masivní a už od pohledu vydrží i velmi hrubé zacházení. Na stranu druhou, tato zvýšená odolnost je vykoupena dosti tvrdým pocitem na hlavě. Sluchátka také po delší době docela unavují uši, které zkrátka bolí. Pokud by měla regulaci přítlaku jako například sluchátka Koss Porta Pro, tak s nimi nemám sebemenší problém. Docela příjemná je izolace od okolních zvuků, na tento koncept sluchátek až velmi dobrá, ale stále jsou lepší klasická uzavřená. Celkově bych tedy (dle ergonomie) doporučil sluchátka spíš občasným hráčům, který chtějí mít možnost si vychutnat hru a přesto nechtějí přeslechnout "Oběěěěd!"

Model
Roccat Kulo Virtual 7.1
Reproduktory
40 mm
Impedance
50 Ohmů
Citlivost @ 1 kHz, 1 V/Pa
102 dB +/- 3 dB
Frekvenční odezva
20 - 20 000 Hz
Zkreslení
neuvedeno
Náušníky
supraaurální
Hmotnost (bez kabelu/s kabelem)
179/2016 g
Délka přívodního kabelu (vzdálenost ovladače)
2,5 m (50 cm)
Mikrofon
Všesměrový
Citlivosts 58 dB
Frekvenční odezva: 70 - 20 000 Hz
Citlivost -47 dB ± 3 dB