reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest herních sluchátek: tucet v ringu

19.10.2012, Pavel Kovač, recenze
Megatest herních sluchátek: tucet v ringu
Zážitek ze hry bez pořádné grafické karty asi moc velký nebude, ale co zvuk? Ten je také velmi důležitý a pořádná sluchátka jsou základ. Na trhu jich je tak velké množství, že vybrat si ta správná je docela problém. Dnešní test vám v tom pomůže.

SteelSeries Siberia v2 Full-size Headset


Tato sluchátka jsou jako.. no jako pokus výrobce o inovaci. Jejich koncepce je totiž taková, že hlavový most je složen ze dvou částí. Vrchní část, která vytváří přítlak, je vyrobena z oceli a pruží. Hlavový most je již celý měkký a zavěšený pouze na lankách k náušníkům. Tato koncepce mi připomněla moje oblíbená AKG K240 MK II, resp. většinu AKG sluchátek. Těšil jsem se tedy na slušnou ergonomii, ale ta se bohužel absolutně nedostavila.




SteeelSeries Siberia v2 (klikněte pro zvětšení)


V čem je problém? Ve faktu, že sametový most je uchycen pouze na lankách, která se navíc z mostu mohou pružně vytahovat. A to tak lehce, že vlastně nekladou téměř žádný odpor. Zachytí se například i o vlasy a celý most se překroutí. Kdyby tam nebyl, tak vlastně sluchátka fungují úplně stejně. Jde tedy jen o design, který doslova a do písmene překáží.





Konstrukčně jde o circumaurální polootevřená sluchátka. Ona mřížka je opravdu účelová a mění zvuk. Oproti uzavřeným sluchátkům mají polootevřená a otevřená sluchátka prostě zvuk jiný. Také daleko méně izolují, resp. téměř neizolují, od okolních ruchů. Pro hry tedy méně vhodné, a přesto je SteelSeries uvádí jako herní. No, uvidíme.





Koncepčně je zajímavý mikrofon, který se schovává v levém náušníku. Zasunuje se do něj a jde o klasický "husí krk". Máte tedy možnost si nastavit jeho polohu prakticky libovolně. Naopak tato koncepce je zcela perfektní, sice to není nic designově cool, ale máte tu nejlepší ergonomii.





Zpět ale k hlavovému mostu. Ony pružné části jsou opravdu natolik pružné, že je lze zkroutit do prakticky libovolné polohy. Výrobce se tak snaží vyrobit univerzálně velká sluchátka bez regulace délky hlavového mostu. No, nepovedlo se, to je jasné již nyní. Každopádně je zde jedno velké plus. Náušníky jsou totiž pokryty koženkou a výplň je příjemně měkká. Koženka navíc splňuje popis: příjemná a přesto se nebudete potit.





Dálkové ovládání je umístěno ve vzdálenosti 60 cm a umí regulovat hlasitost a ztlumovat mikrofon. Bohužel regulace hlasitosti není v plném rozsahu. Nelze tedy zcela ztlumit a stále hudbu či hru slyšíte. Přitom kolečkem musíte točit jak zběsilí.








Ergonomie celkově


Jak už asi tušíte, tak ergonomie nebude nic moc. Hlavním problémem je hlavový most, který zkrátka na hlavě téměř nedrží. Sluchátka postupně sklouzávají z hlavy dolů, až se zarazí náušník o ucho. To sice již sluchátka podrží, ale koncepčně jde o špatné řešení. Hlavový most je tu od toho aby fungoval a nebyl jen na okrasu. Přitom by stačilo tak málo. Pokud by lanka nepružila a šla by (klidně i šroubkem) dotahovat, tak je problém vyřešen, tedy alespoň částečně. Překrucování hlavového mostu by ale stále zůstalo. Sluchátka tedy musíte nasazovat od shora dolů a jakmile se pokusíte je nasadit klasicky zepředu, tak se most zaplete do vlasů. Náušníky jsou však velmi dobré a příjemné. Je škoda, že si výrobce pokazil jedním prvkem jinak slušně vypadající produkt.

Model
SteelSeries Siberia v2 Full-size Headset
Reproduktory
neuvedeno
Impedance
32 Ohmů
Citlivost @ 1 kHz, 1 V/Pa
112 dB
Frekvenční odezva
10 - 28 000 Hz
Zkreslení
neuvedeno
Náušníky
circurmaurální (vnitřní průměr 55 mm)
Hmotnost (bez kabelu/s kabelem)
226/246 g
Délka přívodního kabelu (vzdálenost ovladače)
3 m (60 cm)
Mikrofon
Vícesměrový
50 - 16 000 Hz
Citlivost @ 1 kHz, 1 V/Pa: -38 dB



reklama