reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest herních sluchátek: tucet v ringu

19.10.2012, Pavel Kovač, recenze
Megatest herních sluchátek: tucet v ringu
Zážitek ze hry bez pořádné grafické karty asi moc velký nebude, ale co zvuk? Ten je také velmi důležitý a pořádná sluchátka jsou základ. Na trhu jich je tak velké množství, že vybrat si ta správná je docela problém. Dnešní test vám v tom pomůže.

Thermaltake eSPORTS Headset Shock


Sluchátka Thermaltake eSPORTS Headset Shock patří do skupiny supraaurálních uzavřených sluchátek, a to i přestože mřížka zvenčí může napovídat o polootevřeném či otevřeném typu. Jde čistě jen o designový prvek. Do testu dorazila bílá varianta, která na fotografiích vypadá docela pěkně a v reálu je tomu také tak. Bílý plast je příjemně lesklý a tím, že jde o bílý plast, zde lesk nevadí tolik, jako u černého. U černých bych asi dal lesk do mínusů, ale zde nikoli.




Thermaltake eSPORTS Headset Shock (klikněte pro zvětšení)


Projděme si však konstrukci pěkně popořádku. Nejprve hlavový most, který umožňuje změnu velikosti dle hlavy. Tato změna jde však velmi ztuha a nejlépe se dělá mimo hlavu. To znamená, že si musíte nejprve nastavit velikost, a pak ji vyzkoušet, a pokud nevyhovuje, celý proces opakovat. Možná časem trochu tento mechanismus povolí, ale jako nová jsou opravdu tuhá a tato tuhost se přelévá do celých sluchátek. Jsou příjemně pevná a na hlavě sedí slušně. Bohužel jsou také hodně hranatá.





Tato hranatost odpovídá zaměření sluchátek, protože vypadají opravdu jako herní. Technická a herní. Hlavový most má zespod hladkou koženku vycpanou molitanem, který je také trošku tužší a na hlavě je časem trochu znatelný tlak. Je to možná dáno tím, že je vycpávka hodně vyboulená. Kdyby byla více rozprostřena po celé délce mostu, asi by tolik netlačila.





I dálkové ovládání je hranaté, a přesto docela dobře padne do ruky. Jeho vzdálenost od sluchátek je pouhých 53 cm, což není mnoho. Občas se tedy dotkneme ovladačem stolu, či si jej někde přiskřípneme. Je to trochu nepříjemné, ale většina uživatelů je na to zkrátka zvyklá.





Přichází to hlavní. Náušníky, které jsou typu supraaurální až circumaurální. Záleží na velikosti ucha. V mém případě se sice ucho vlezlo, ale musel jsem jej lehce zmáčknout. Časem se tedy pohodlí výrazně zhoršilo. Je to možná také dané tím, že jsou náušníky obdélníkové a vlastně více hranaté než obvykle. Po delší době máte pocit, že na hlavě máte cizí těleso a zrovna příjemné to není. Uši však vysloveně nebolí.





Mikrofon je výklopný, ale pouze do polohy, kde na něj stále periferně vidíte. Lze jej však drobně ohnout k ústům nebo od nich. Pokud by šel lehce více vyklopit, tak by jistě výrobce udělal lépe.





V balení také naleznete pytlík pro přenášení sluchátek. Ten je tentokrát semišový a trošku menší. Sluchátka lze totiž složit (paradoxně až po vytažení mostu na plnou délku) a vložit do pytlíku.





Ergonomie celkově


Celkový pocit ze sluchátek je docela neutrální. Mají totiž slušnou konstrukci, která však není zcela dotažena do konce. Je zde jasně patrný fakt, že Thermaltake nemá se sluchátky moc zkušeností, ale snaží se. Věřím, že některé další budou v ergonomii daleko lepší a na hlavu padnou lépe. Izolace okolních hluků je na nižší až špatné úrovni, a to i přes fakt, že jde o uzavřená sluchátka.

Model
Thermaltake eSPORTS Headset Shock
Reproduktory
40 mm
Impedance
32 Ohmů
Citlivost @ 1 kHz, 1 V/Pa
114 dB ±4 dB
Frekvenční odezva
20 - 20 000 Hz
Zkreslení
neuvedeno
Náušníky
circurmaurální (vnitřní průměr 55 mm)
Hmotnost (bez kabelu/s kabelem)
294/340 g
Délka přívodního kabelu (vzdálenost ovladače)
3 m (53 cm)
Mikrofon
Vícesměrový
2 200 Ohmů
100 - 10 000 Hz
Citlivost @ 1 kHz, 1 V/Pa: -54 dB



reklama