reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest herních sluchátek: tucet v ringu

19.10.2012, Pavel Kovač, recenze
Megatest herních sluchátek: tucet v ringu
Zážitek ze hry bez pořádné grafické karty asi moc velký nebude, ale co zvuk? Ten je také velmi důležitý a pořádná sluchátka jsou základ. Na trhu jich je tak velké množství, že vybrat si ta správná je docela problém. Dnešní test vám v tom pomůže.

Testy filmů


Protože jde o herní sluchátka, zaměříme se na filmy s menším "zaujetím", přesto se na ně podíváme, protože herní sluchátka nejspíše často použijete i na filmy.





Arctic Sound P531


Jak už bylo řečeno v testech her, je tento headset docela hodně basový a chybí mu výšky. To platí také u filmů. Zde však výšky chybí podstatně více. Filmy využívají daleko širší škálu zvuků. Přesto jsou díky kvalitním středům a velmi dobrému prokreslení mluveného slova filmy velmi příjemné na sledování. Navíc prostorový zvuk tomu dodává grády. Takže na filmy rozhodně ano.



CM Storm Ceres 400


U těchto sluchátek jsou nepříjemné středy. Kvůli tomu jsou ukecané filmy docela otravné. Ve filmech jsou totiž středy zastoupeny daleko více než u her, proto působí sluchátka ploše a nevýrazně. Přesto jsou jsou tato sluchátka pro filmy asi nejlepší ze všech testovaných CM Storm. Akční filmy jsou však opravdu dobré. Výbuchy jsou parádní a Stallone toho stejně moc nenamluví, že?



CM Storm Sirus


Stejně jako Ceres 400 mají Sirusy hodně plochý zvuk u filmů. Bohužel to zde nedotahují ani basy. I přestože jsou sluchátka velká, nedokáží mohutné výbuchy kosmických lodí dostatečně dobře prokreslit. Mají však výhodu v prostorovém zvuku, který je u filmů příjemný, přestože si jej užijete daleko více ve hrách. Takže pokud máte spadeno na CM Storm, zvolte na filmy raději Ceres 400.



CM Storm Sonuz


Vzhledem k velikosti sluchátek si je dovedu představit i na filmový maraton, který sice zatíží hlavu (headset je těžký), ale sluchátka netlačí na uši. Bohužel jejich středy jsou extrémně ploché. Na mluvené slovo, co se ve filmech vyskytuje velmi často, se nehodí. Mají však asi nejlepší podání výšek u filmů z testovaných sluchátek CM Storm. Ve výsledku je pro filmy doporučit nemohu, protože nejsou ani s prostorovým zvukem. Lepší službu udělají jiná sluchátka z našeho testu.



Corsair HS1A


Tato sluchátka jsem si na filmy skutečně oblíbil. Mají jen lehký přítlak, a co je hlavní: perfektně prokreslené středy. Hodí se však na větší hlavu, a tak je raději před koupí vyzkoušejte. Pokud ale na vaši hlavu padnou, jedná se asi o jasného kandidáta na nejlepší sluchátka pro filmy z našeho testu. Takže zapamatovat!


Genius HS-G700V


Genius se obvykle vrhne do produktů po hlavě. Vyrobí něco, co sice funguje, ale není to to pravé ořechové. To platí i pro tento headset. Ve filmech jsou také pouze lehce podprůměrné. Největší problémy jim totiž dělá mluvené slovo. Naopak výbuchy díky vibracím mohou působit příjemně. Nesmí jich však být moc. Na akční filmy se tudíž hodí, ale nepouštějte si do nich nic ukecaného, zde zkrátka neobstojí. Např. takového Brada Pitta jsem měl problém poznat.


Logitech G35 Surround Sound Headset


Ač mám tato sluchátka na hry docela rád, u filmů toto nadšení docela opadlo. Celkově je totiž zvuk, jako když mluvíte do sudu. Stále jsem měl u filmů pocit, že je zapnutý nějaký rádoby prostorový efekt. No, co na plat. Pokud si však pustíte akční film, jste odměněni velmi kvalitními basy, až téměř perfektními basy. Takže opět: akční filmy ano, romantiku ne.


Razer Electra


I přes jakýsi můj osobní odpor k ergonomii těchto sluchátek (moc hranatá na uších) jsem si je u filmů docela oblíbil. Je to dáno tím, že mají velmi příjemné středy a basy jsou s efektem tlakové vlny. Tato tlaková vlna je natolik dobrá, že výbuchy ve filmu Rambo se staly opravdovým zážitkem. Takže pro filmy jsou tato sluchátka rozhodně vhodná. Jen ten tlak na uši by mohl být malinko menší. Pro hry však nevadí.


Roccat Kulo Virtual 7.1


Vzhledem ke konstrukci těchto sluchátek je asi všem jasné, že na filmy nebudou. Není to vina zvuku, ale konstrukce je zkrátka taková. Po chvilce totiž tlačí na uši a vy stále sluchátka vnímáte. To není u filmu moc příjemné. Navíc zvuk není až tak dobrý, jako např. u Razer Electra. Basy totiž spíše vibrují než basují a středy s výškami jsou hodně zastřené.
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi

Sennheiser PC 330



Pokud se začnete dívat na nějaký ten muzikál či méně akční film, poskytnou Sennheisery velmi dobrý zážitek. Bohužel pro akční filmy mají zkrátka málo basů. Poklidnější filmy jsou naopak díky perfektním středům a výškám velmi dobré. U nich zkrátka přebasování nehrozí a Sennheiser poskytnou ten nejlepší zážitek z testovaných. Ramba si na nich ale raději nepouštějte.


SteelSeries Siberia v2 Full-size Headset



Ač jsem u her tato sluchátka docela sepsul, u filmů až tak špatná nejsou. Mají totiž slušné středy. Bohužel basy a výšky jsou nedostatečné. Pokud se tedy budete dívat na ukecaný film a nebudete moc hýbat hlavou, jsou Siberia v2 slušná. Akční a hudebně náročnější filmy však už nezvládají.


Thermaltake eSPORTS Headset Shock



Bas, bru, bas... co víc napsat k těmto sluchátkům? Už při prvním nasazení na hlavu jsem měl jasno. Designově jsou zajímavá, ale to je tak vše. U filmů máte pocit, že herci mluví jeden přes druhého, huhňají a jejich hlas je jak po kocovině. Takže ani na filmy to nebude.

reklama