reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest herních sluchátek: tucet v ringu

19.10.2012, Pavel Kovač, recenze
Megatest herních sluchátek: tucet v ringu
Zážitek ze hry bez pořádné grafické karty asi moc velký nebude, ale co zvuk? Ten je také velmi důležitý a pořádná sluchátka jsou základ. Na trhu jich je tak velké množství, že vybrat si ta správná je docela problém. Dnešní test vám v tom pomůže.

Testy hudby


Protože testujeme herní sluchátka, v následujících řádcích se setkáte s pliváním na kvalitu zvuku při hudbě. Berte to však tak, že nejde o studiová sluchátka, a tak ono plivání je zkrátka očekávatelné. Pokud se zde vyskytnou sluchátka, která pochválím, bude to opravdu úspěch.





Arctic Sound P531


Vzhledem k tomu, že se jedná o supraaurální sluchátka, tak na hudbu až tak dobrá nebudou. Po chvilce totiž lehce tlačí do uší. Pomineme-li však ergonomii, začneme se soustředit na zvuk. Ten je samozřejmě posazen níže, a tak si kvalitní hudbu moc neužijete. Navíc výšky u těchto sluchátek téměř chybí. Např. takový soundtrack z filmu Pi se stal noční můrou nejen pro Maxe, ale také pro mě. Zkrátka pro hudbu ne. Disku Sometimes God Hides jsem si užil jen z půlky. Protože dál jsem prostě tento sluchátkový teror nesnesl.



CM Storm Ceres 400


Stejně jako u Arcticu mají i tato sluchátka na hudbu hodně basů. Díky circumaurálním náušníkům a malému přítlaku jsou však velmi pohodlná. Přesto mají hodně omezené výšky a středy, takže hudba zní jinak, než jsme zvyklí. Hodně zastřená je kytara a obecně mužské hlasy. Přesto jsou oproti Arcticům o drobínek lepší. Takže na občasný poslech hudby ano, ale nekupujte si je primárně pro hudbu.



CM Storm Sirus


Zde zavládne stejná situace jako u Ceres 400, přesto mají o něco lepší výšky, ale opravdu jen o trochu. Takže takový soundtrack z Pi byl lehce lepší. Přesto se nejedná o žádnou hitparádu. Naopak horší jsou středy a mužské hlasy. Takže zpěvu si moc neužijete.



CM Storm Sonuz


Asi nejhorší z celé série CM Storm pro hudbu. Největší zásluhu si na tom odnáší hodně zkreslené středy. Zpěv se tak stává takovou homogenní hmotou. Hudbu do těchto sluchátek raději ani nepouštějte.



Corsair HS1A


Velmi příjemné překvapení. Tato sluchátka poskytnou asi nejvšestrannější použití z celého testu. Mají sice méně basů pro hry a filmy, ale zase mají velmi dobré výšky a středy. Zkrátka pokud nechcete ve hrách tolik basů, jsou Corsair HS1A spolu se Sennheiser tím nejlepším v testu. Ale opravdu jen pokud nechcete mít basy ve hrách.


Genius HS-G700V


Vypnout vibraci, zapnout hudbu a jdeme na to. Vibrace totiž k hudbě opravdu nepatří. I přes fakt, že sluchátka mají docela slušné středy, výšky i basy, je celkově zvuk takový nijaký. Nedokáži o něm totiž říci nic pozitivního ani negativního. Nenáročného posluchače tedy uspokojí, ale jakmile máte trochu citlivější ucho, Geniusům se raději vyhněte. Asi nejlépe na nich zněl soundtrack z Arizona Dream, který byl velmi příjemný. Bohužel nesmíte do sluchátek jakkoli bouchnout, protože uvnitř něco vibruje.


Logitech G35 Surround Sound Headset


Zvuk těchto Logitechů je pro hudbu hodně basový. Možná je na vině USB zvukovka v těchto sluchátkách, ale zkrátka zvuk je pro hudbu takový hodně plochý. Celkově jsou nejvíc ploché asi středy, a tak zní nepřirozeně. I přestože jde o nejlepší herní sluchátka v našem testu, u hudby zkrátka neobstojí. Docela dobře zněl soundtrack z 12 Opic, hlavně Tom Waits a jeho Earth Died Screaming.


Razer Electra


Docela zajímavá sluchátka pro hudbu. Občas totiž dokáží vyloudit velmi příjemný zvuk ve výškách a sem tam se objeví skladba, která hodně překvapí. Pak však skladba skončí a opět nastoupí brum v basech a chybějící výšky. Takže ve výsledku opět na hudbu nikoli.


Roccat Kulo Virtual 7.1


Vzhledem ke konstrukci těchto supraaurální sluchátek, která mají docela vysoký přítlak na uši, se nedá očekávat vysoká kvalita pro hudbu. Navíc mají hodně okleštěné výšky a basy trochu mírnější. Někdy však dokážou překvapit, například příjemně mi zněl Kusturicův závěrečný song "This Is a Film", kde ryby nemyslí, protože ryby ví všechno.


Sennheiser PC 330



A máme tu jasného vítěze pro hudbu. A to i přesto, že sluchátka extrémně tlačí na uši (nejvíce z testovaných). Po cca 2 hodinách poslechu hudby vás začnou opravdu bolet uši. Naopak kvalita zvuku je oproti ostatním sluchátkům naprosto jinde. Hodně podobné jsou Corsair HS1A, ale Sennheisery mají přece jen o něco lepší výšky a basy jsou přirozenější. Naopak Corsairy mají daleko lepší ergonomii a netlačí. Prakticky všechna hudba, co jsem si do těchto sluchátek pustil, zněla velmi dobře. Sice to nejsou studiovky, ale to ani nikdo o těchto sluchátkách netvrdí.


SteelSeries Siberia v2 Full-size Headset



Pokud si pustíte nenáročnou hudbu na výšky, Siberia v2 vás docela překvapí. Jakmile se však mají ozvat výšky, sluchátka je téměř nezahrají. Navíc basy nejsou moc basy, ale takové nepříjemné dunění. Díky tomu zní dobře např. Berry White, ale po pár písničkách na vás dosedne podzimní splín, protože basy zkrátka převládají.


Thermaltake eSPORTS Headset Shock



Tak toto prosím na hudbu ne. Prakticky jsem nevydržel ani jednu písničku do konce a vždy jsem raději sluchátka sundal, abych si onu skladbu nezprotivil.

reklama