reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest herních sluchátek: tucet v ringu

19.10.2012, Pavel Kovač, recenze
Megatest herních sluchátek: tucet v ringu
Zážitek ze hry bez pořádné grafické karty asi moc velký nebude, ale co zvuk? Ten je také velmi důležitý a pořádná sluchátka jsou základ. Na trhu jich je tak velké množství, že vybrat si ta správná je docela problém. Dnešní test vám v tom pomůže.

Razer Electra


Sluchátka Razer Electra jsou jako jediná v našem testu bez klasického výklopného mikrofonu. Nejedná se tedy o klasický headset, ale vzhledem k tomu, že jsou tato sluchátka docela oblíbená v komunitě hráčů, jsme je také zařadili. Mikrofon je umístěn pouze na přívodním kabelu. Tedy na jednom z dodaných. Ten má navíc konektor v podobě čtyřpinového 3,5 m jacku. Do klasické zvukové karty v počítači jej tedy asi nezapojíte, do notebooku a chytrého telefonu však ano.


Na následujícím obrázku vidíte sluchátka bez kabelu. Může tak vzniknout dojem, že jde o bezdrátová. Není tomu však tak. Sluchátka pouze mají v levém náušníku klasický 3,5 mm jack konektor. No, vlastně zcela klasický není. Má totiž drobné drážky v plastové části, aby lépe držel. Rozhodně si jej tak nevytrhnete při pohybech hlavy.





Razer Electra (klikněte pro zvětšení)


Velikost náušníků je relativně malá, a tak se řadí tato sluchátka do typu supraaurálních. Přítlak na uši není rozhodně velký, ale při delším používání vás jistě uši bolet budou. Je to ovšem daň za tento koncept. S tím musíte počítat hned v začátku při koupi supraaurálních sluchátek. Molitan pokrytý koženkou je velmi měkký a příjemný. Dokonce má lehce paměťový efekt, sice to není ten plný paměťový efekt, ale výplni trvá cca 1 sekundu než se vrátí do původní polohy. Na uších to tedy vytváří výrazně menší tlak, resp. síla se rozloží do větší části ucha.




Hlavový most je pokryt koženkou jen v horní části, asi aby korespondoval s celkovým atraktivnějším designem. V místě, kde se stýká s hlavou, je však molitan pokryt látkou a navíc ještě síťovinou. Měkkého molitanu je zde jen troška a po chvilce narazíte na plast. Po delší době tedy sluchátka lehce tlačí do hlavy, pokud si však nepohrajete s regulací mostu, která je mimochodem nejspíš plastová (alespoň co je vidět a jak se chová). Při hrubším zacházení by se mohla ulomit, ale daleko větší strach jsem měl u kloubu Logitech G35.





V balení také naleznete rovnou dva kabely. Jeden s mikrofonem a jeden bez. Oba jsou perfektně měkké až rosolovité. Tento druh kabelu je u sluchátek docela oblíbený a hlavně nepřenáší tolik zvuk do náušníků. Přesto k nějakému přenosu dochází.


Ergonomie celkově


Celkově jde o příjemná supraaurální sluchátka, která nevyvíjí velký tlak na uši. Hlavový most by však mohl být lépe vypolstrovaný, aby po delší době netlačil do hlavy. Jsou to však stále supraaurální, a tak se musíme spokojit s jistým tlakem na uši. Z hlavy rozhodně nespadnou a okolní hluky izolují velmi dobře.

Model
Razer Electra
Reproduktory
40 mm
Impedance
32 Ohmů
Citlivost @ 1 kHz, 1 V/Pa
90 dB +/- 3 dB
Frekvenční odezva
25 - 16 000 Hz
Zkreslení
neuvedeno
Náušníky
supraaurální (vnitřní rozměr 40x55 mm)
Hmotnost (bez kabelu/s kabelem)
287/303 g
Délka přívodního kabelu (vzdálenost ovladače)
1,3 m (nemá)
Mikrofon
Všesměrový
Citlivosts 58 dB
Frekvenční odezva: 100 - 10 000 Hz
Citlivost -44 dB ± 4 dB



reklama