reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
19.10.2012, Pavel Kovač, recenze
Zážitek ze hry bez pořádné grafické karty asi moc velký nebude, ale co zvuk? Ten je také velmi důležitý a pořádná sluchátka jsou základ. Na trhu jich je tak velké množství, že vybrat si ta správná je docela problém. Dnešní test vám v tom pomůže.
Honza.P. | 19.11.201211:35
Nechal jsem se zlákat recenzí ­(zejména kvůli poslouchatelnosti hudby­) sluchátky Corsair HS1A. O to větší bylo překvapení, že na netu v této variantě vůbec nejsou k dispozici. Nabízí se pouze ve verzi HS1 s USB konektorem ­(což mi nevyhovuje­) a rovněž cenová relace příliš neodpovídá té zveřejněné v testu.
Odpovědět0  0
Spacer (7) | 22.10.201221:39
Tak ja tu mám headset za 4 evrače a spokojnosť. :­-)
Odpovědět0  0
Gregi (52) | 21.10.201212:37
Mna vzdy irituje ako tu kazdy pise, vratane recenzenta o drahych znackach a typoch. Pritom takych ludi v nasej slovanskej spolocnosi je mizive percento. Takychto sluchadiel cca za 1500­-2000 CZK si kupi 1 z 10. Pre koho potom su urcene tieto testy? Presne ako pisal ktosi vyssie. Rozdelit to do dajakych cenovych hladin a tam postupne pridavat v tom segmente dalsie. Takto by ta navstevnost jednotlivych kategorii urcite pretrvavala dlhsie, nez tento jednoucelovy test ­(mam pocit, sponzoringu­). Pretoze kazdy by si tam hned, alebo neskor nasiel to svoje. Ako moze ktosi testovat 3­-5k sluchatka podla pocitu? To nemyslite vazne! Mohol by to byt 1 z parametrov, ale nie iba ten. Skor len ako dodatok ku kazdemu. Ja viem, ze sa neda vyhoviet kazdej namietke, ale ja som len naznacil, ktorym smerom sa mate uberat. Ja sluchadla moc nepouzivam, ale ked, tak ocakavam typicku vlastnost pomer cena­/vykon­/pohodlie­(vybava­). Hovorim Vam, 90% ludi sa riadi castokrat podla vzhaldu a cena je az na prvom mieste! Ak chcete robit clanky pre davy, robte testy nizsich cenoych hladin. Ak pre audiofilov, tak zmente metodiku testov. Ak oboje, tak to skuste robit priblizne ako som naznacil.
PS: Teraz som si uvedomil. Ze ak tie testy robite tak, ze dostenete sadu 10 sluchatiek a mate to otestovat cez 2 vikendove dni ­(pravdepodobne doma, na integrovanej zukovke­), tak tam vela vody s kvalitnou recenziou nenamutite :­-­( ­(zeby tento pripad?­).
Odpovědět0  1
krl (71) | 22.10.20120:59
Nemyslim, ze tak malo lidi kupuje jen podle ceny, take jsem chtel levnejsi, a hlavne male, tak jsem mel Plantronics .Audio 450, takove obycejne pecky s mikrofonem, ale rozbily se, tak mam zase velke Creative Sound Blaster Tactic3D Rage, nejak jsem si nemohl vybrat, tak uvidim, jak dlouho mi tyhle vydrzej.
Odpovědět0  0
regine (57) | 20.10.201221:48
V testech současnosti mi chybí ­"spolehlivost­" a ­"uživatelská přívětivost­". Často musím užívat sluchátka a mohu říci, že např. takové Koss trpí nekvalitními polštářky­-cushion ­(ale mají vynikající životnost káblíku a konektorů­), jiné téměř nejsou schopny nastavit polohu mikrofonu nebo ji neudrží ­(důležité v prostředí s vedlejším hlukem­) a tak dále.. Mluvím jen o těch s cenou nad 1000 Kč. U láce bych nic neočekával.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 21.10.201213:47
No ono otestovat spolehlivost je vždy na dlouhé lokte. Bylo by možné sluchátka provozovat například měsíc a zkoušet je různě lámat a kroutit, ale nevím jak by se na to tvářil zapůjčitel. No, vlastně vím.. škaredě.
Odpovědět2  0
nameless1 (90) | 21.10.201217:18
No vidíte. Ohledně polštářků souhlasím, ohledně kablíku ­- tak u Port mi úplně ztvrdnul a zpřelámal se po necelém roce občasného používání. Žádná jiná, i o dost levnější, sluchátka mi toto neudělala.
Odpovědět1  0
nameless1 (90) | 19.10.201220:34
Jsou důkazem, že kvalitní basy s 50mm měničem mít lze :­) Mikrofon nemají, ale podle mně zastanou skvěle hry, filmy i hudbu. Nejsou ve všem nejlepší, ale ­(pro nehifisty, příznivce efektnějšího zvuku a za ty peníze­) ve všem dobré, u jiných sluchátek mě nedostatky vadí, ale tady to nějak příjemně funguje. Vypadají, že vydrží. A to pohodlí...
Akorát musíte pořídit prodlužku, pokud to není k notebooku.
Zajímalo by mě srovnání s dnešní várkou, jen ze zvědavosti :)
Odpovědět0  0
Undertaker777 | 19.10.201216:59
Porovnat herní sluchátka je fajn nápad, ale už jen výběr modelů je trochu vedle. Kdyby autor věděl, co hráči kupují a používají, tak to bude vypadat úplně jinak. CM, jestli jsem viděl u někoho jednou a omylem, tak je to hodně. Obecně bych preferoval víc modelů od Creative ­(třeba zmíněné modely Fatality­), Steelseries, Asus, Senheiser a třeba jiné Logitechy. Taky mi přijde out srovnávat sluchátka pod 1000Kč a za bezmála 3000. Prostě by bylo fajn to aspoň nějak rozumně rozházet do kategorií. Ten test by měl potom větší vypovídající hodnotu. Další, co se mi nelíbí je objektivita testování. Autor ví, že má sám malou hlavu a počítá s tím automaticky u všech. Rovněž vyzvedávání detailů na kterých nesejde mi přijde že úroveň testu shazuje. Nápad dobrý, ale ta realizace... ikdyž rozhodně je vidět, že se autor naučil dvě cizí slova, která bylo potřeba používat u každého vzorku :­-)
Odpovědět1  1
Pavel Kovač (1033) | 19.10.201217:10
No malou hlavu nemám. Mám tak průměrnou možná lehce menší, ale to dohánějí vlasy ;­-­) Pokud by sluchátka testoval někdo s velkou hlavou, tak by se s tím také musel poprat. Upozornil jsem na to, že sluchátka jsou na větší hlavu. To je špatně, měl jsem to zcela opomenout?
K ceně. Bylo docela zajímavé že i sluchátka s cenou kolem 900,­- dokázali téměř porazit sluchátka za 3000,­- Evidentně se ukázalo, že u herních sluchátek jsou ceny často úplně mimo. Proto byla i zvolena hranice trošku v širším záběru.
Jinak nevím na která slova narážíte.

Jinak detaily dělají v dnešní době produkt. Ano pokud sluchátka hrají velmi dobře, tak je člověk ochoten překousnout třeba jeden dva detaily, ale neupozornit na ně... no to jsem test vlastně ani dělat nemusel. Stačilo vzít ceny, fotky a napsat k nim že hrají dobře. Pokud by tak test vypadal takto, tak už vidím ty komentáře, proč jsme neupozornili na to že při pohybu hlavy sluchátka padají, tlačí do hlavy apod. Od toho tu jsou testy.
Odpovědět2  0
Undertaker777 | 19.10.201217:34
Myšleno tak, že by rozhodně nebylo od věci, aby si ty sluchátka zkusilo na hlavě třeba 5lidí a posoudili, která jim sedí nejlíp a udělali třeba pořadí a potom se to vyhodnotilo. Sluchátka by obecně měla sednout co největšímu spektru hráčů a ne sedět na jedné hlavě. To asi není účelem výrobce.
Dejte mi příklad, která sluchátka v těchto cenových relacích srovnáváte. Nevěřím, že se to srovnat dá. Navíc opomínáte fakt, že se často platí za kvalitu. Mít sluchátka co dva měsíce na reklamaci není zrovna fajn... a takových jsem taky pár vystřídal. V ceně se zohledňuje mnoho věcí, ale že by cena ulítla o tolik se mi fakt nezdá. Možná pokud srovnáme novinku a model, který už je nějaký čas na trhu, ale jinak ta kvalita se někde projeví. Narážím na ­"Jde o sluchátka na rozhraní supraaurálních a circumaurálních.­" Jaký to má pro běžného čtenáře význam? A vyžívat si v tom u každého modelu úroveň recenze nezvedne.
Je ale lepší si uvědomit, které detaily má smysl vyzvednout a které zmínit jen okrajově. Třeba narážím na Váš problém s mikrofonem. Když vidíte mikrofon, máte z toho skoro panickou hrůzu a mně třeba je to celkem jedno. Stejně asi jako většině. Spíš by mě zajímalo, jak má ten mikrofon zkreslený zvuk atd. Když se bavíme o herních sluchátkách, tak by mě zajímalo jak sedí na hlavě, jaký mají zvuk a jaký mají zvuk mikrofonu, zbytek už jsou detaily... ať už k lepšímu nebo horšímu, ale nesejde na tom.
Odpovědět0  1
Pavel Kovač (1033) | 19.10.201218:28
No tak to je opravdu už moc. Kdybych u sluchátek nepoznamenal že jde o supraaurální, tak mě asi všichni zaškrtí. Vždyť to je zcela klíčová vlastnost a je to jako bych u procesoru neuvedl počet jader.
Vaše připomínky samozřejmě beru, ale je potřeba se nad nimi racionálně zamyslet. To jestli vám je jedno, že vidíte mikrofon neznamená, že to sdílejí i ostatní. Jak už jsem psal, recenze jsou i o těchto detailech.

To aby si sluchátka vyzkoušelo například pět lidí už beru jen jako vtip. I kdyby si je totiž vyzkoušelo padesát lidí tak třeba vám zrovna daná sluchátka nesednou. V recenzi jsou popsané opět klíčové vlastnosti ­(tlačí­/netlačí na uši, padají ­/nepadají z hlavy apod.­). A popsat sluchátka jako, že ­"pěkně sedí­" je tak maximálně do nějakého blogu a ne do technicky zaměřeného média.
Odpovědět0  0
Pitt | 20.10.20120:14
Mam takovy dojem, ze zkresleny je tento test. Pristupuje se tady k hernim sluchatkam jako k sluchatkam normalnim.
Pokud nekdo potrebuje herni sluchatka ­(predpoklada se, ze na hry kde je treba komunikovat ­- cili vetsinou FPS­) potrebuje hlavne slyset co se ve hre deje, potrebuje aby mikrofon fungoval jak ma a aby mu sedely na hlave bez problemu nekolik hodin. Dalsi pomerne dulezita vlastnost je jak uz bylo zmineno aby vydrzely i trochu vice nesetrne zachazeni.
Naopak naprosto nepodstatne je zda koutkem oka vidim mikrofon ­(to opravdu u hrani neni cas sledovat­) a treba u mne osobne taky premira basu ­(stahuju na unosne minimum­), jelikoz basy prebijeji ostatni zvuky prostredi, ktere jsou vetsinou daleko dulezitejsi.
Jinak ale bude sluchatka posuzovat hrac her jako SC2, LOL atd.

Pokud se hodnoti normalni sluchatka ­(ktrere pouzije clovek i na filmy nebo treba i na single hrani­) tak tam jsou kriteria samozrejme trochu jinde.

Ono se zda, ze herni sluchatka jedno jsou, ale neni tomu tak a to v tomto testu neni zohledneno ­(chapu, ze neco takoveho zohlednit neni jednoduche­).

Bohuzel z celeho testu mam pocit, ze autor nema s hernimi sluchatky moc zkusenosti. Co se tyce hudby ci filmu tam to samozrejme asi bude jine, ale o tomto tento test byt nema myslim.

A je to pomerne skoda, jelikoz rozsahem je tento test pomerne solidni.
Odpovědět1  0
Dash (18) | 19.10.201215:40
Chybí mi tam nějaký Creative, TurtleBEach, Triton nebo třeba přímo Razer Megalodon, které jsou hodně často hodnoceny jako super poměr cena výkony ...
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 19.10.201216:40
Ještě jednou opakuji: jde o první velký test herních sluchátek. Nemůžeme hned na začátek udělat test například 100 sluchátek ­(vzhledem k počtu modelů na trhu to není problém­), zaprvé by jsme ho dělali moc dlouho a ve výsledku by se stejně nael uživatel, kterému by i z těch 100 modelů chyběl ten jeho vyvolený. Pokud bude zájem, tak v testech budeme pokračovat.
Odpovědět0  0
Sobča | 19.10.201215:21
Docela mě zaraziio, že v testu nejsou vyloženě herní sluchátka Asus Vulcan ANC. Docela by mě zajímalo porovnání Logitechu a Asusu. Nebo to měl Logitech vyhrát?
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 19.10.201216:42
Jak už psal Karel Polívka. Logitech vyhrál, protože celá redakce dostala jachtu a sedmičku vína.
Každopádně jsme rádi, že píšete modely co chcete otestovat. Zařazuji si je do listu ;­-)
Odpovědět0  0
Sobča | 20.10.20129:24
Tak jestli dostali na celou redakci jen sedmičku, tak to by se měli na příště polepšit.
Každopádně dekuji a těším se na další test
Odpovědět0  0
dzandra (17) | 19.10.201214:34
Ale jinak slušné počteníčko
Odpovědět0  0
Patrik Minařík | 19.10.201212:05
Zdravím. Nebylo by od věci porovnat tkz. herní sluchátka se sluchátky konvenčními. Jsem sice zapálený hráč, ale vždy mi mnohem více vyhovovala kombinace kvalitních stereo sluchátek a noname mikrofonu na stole :­-­) Vlastním Audio­-Technica ATH­-T500 a co se týče pohodlí a zvukového projevu je to nebe a dudy oproti i dražším gaming setům. 5.1 zvukový systém ve sluchátkách bude vždy o velkých kompromisech...
Odpovědět0  0
mikeczcom (126) | 19.10.201215:23
s kombinací sluchátka a mikrofon na stole plně souhlasím, i přesto že poslední 3 moje sluchátka vždy měly mikrofon, vždy nebyl zapojen, protože vždy byl zvuk z genius mikrofonu za 50kč lepší. a to i při srovnání se sluchátky za 1000.... v této chvíli to tak kombinuju s Creative Fatality HS1000 a jediné, co bych jim vytkl je slabé polstrování náhlavního mostu, po čase prostě tlačí...
Odpovědět0  0
deadman | 19.10.20129:32
pri sluchátkach Sennheiser PC 330 píšete, že nemajú ovládanie hlasitosti na kábli, ale nikde nepíšete, že majú ovládanie hlasitosti na jednej z mušlí. Myslím si, že je to od vás trochu zavádzajúce.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 19.10.201210:48
Děkuji za upozornění. Opravím.
Odpovědět0  0
timt | 19.10.20129:20
Zdravím, Senheiser 330 GAME regulator hlasitosti ma ­- všimněte si na sluchátku malého prolisu viz. foto ­- a to je posuvník pro regulaci hlasitosti ­- velmi rychle se na to zvyká :)
Odpovědět0  0
Hellraiser666 (25) | 19.10.20128:07
Nečetl jsem recenzi celou, ale mohu se zeptat proč nebyly v testu také sluchátka Roccat Kave ? Nedávno jsem je koupil a jsem hodně spokojen, tak mě v tomto testu chybí.. mohlo tu naopak být o pár CM míň :­-D

Děkuji
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 19.10.201210:51
Víc CM bylo zařazeno z důvodů jaké již zazněli v recenzi. Měli jsme na ně testy samostatně, ale chtěli jsme je ještě porovnat co se her týče.
Jinak pokud test bude žádaný, tak samozřejmě budeme pokračovat. Tento myslím dost velký test je náš první a i přesto, že bylo sluchátek hodně, tak nebylo možné vybrat vše co je žádané. Takže třeba příště se na ně dostane.
Odpovědět0  0
Hellraiser666 (25) | 19.10.201211:36
Děkuji za informaci :­-­) Chápu
Odpovědět0  0
drk22 (775) | 21.10.201210:38
Hm tak zrovna roccat cave tu mám snad 2 rokem a znovu bych je nekoupil.
1. + Zvuk pro mě dobrý ­(3dprostor spíš nic než moc ale co už­). subwoofer vybroval až až, mikrofon celkem ok
2 ­- na hlavě celkem těžké a mě osobně tlačí shora, ovládání hlasitosti má tendenci padat někam na zem ­(sluchátka taky­), horší už je, že se něco urvalo v jednom sluchátku a subwoofer bzučí, jednou reklamováno, po roce se to obevilo zase, na mikrofonu prasklo obložení ale zatím naštěstí funguje navíc má tendenci se sám rovnat.
Odpovědět0  0
Dantechno | 19.10.20127:58
Skoda , ze jste nezahrnuli snad nejrozsirenejsi Creative Fatal1ty HS­-800. Podle me nejlepsi herni sluchatka s pomerem cena­/vykon.
Odpovědět0  0
Rafan (336) | 19.10.201223:48
jak zvládají hudbu?
Odpovědět0  0
Dantechno | 20.10.20128:20
Bohuzel hudbu posloucham jen na cestach a na to mam Sennheiser PX­-100 II a nebo starsi Koss KSC­-55. Abych rekl pravdu, Fatal1ty HS­-800 jsem zatim pouzil jen k hrani. A samozrejme to na narocnejsi poslech nebude zadny trhak.
Odpovědět0  0
Egous (3) | 19.10.20127:57
Pro mne byla výhrou koupě Sppedlink Medusa před pěti lety. Předtím jsem měl několik Logitechů, Razery a vyzkoušel jsem pak i Siberie. Ale Medusy mi sedly nejlépe ­(myšleno zvukovým projevem ­)....
Odpovědět0  0
HADES (42) | 19.10.20127:44
U sluchátek se nepoužívá výraz reproduktory ale měniče
Odpovědět3  0
Rafan (336) | 19.10.20126:06
No já sháním něco univerzálního tak že u mne vyhrávají Corsair HS1A
Odpovědět0  0
ttxman (18) | 19.10.20121:51
planujete nejake pokracovani? Hernich headsetu je opravdu sileny mnozstvi, osobne by me zajimalo jak na tom jsou ty drahy hracky typu Sennheiser PC360, Astro A4, Psyko Carbon, Razer Tiamat 7.1 atd. atd.
Odpovědět2  0
Karel Polívka (1078) | 19.10.20121:57
Jelikož je tohle náš první velký test porovnávající právě sluchátka, bude hodně záležet na tom, jakou bude mít čtenost. Uvidíme, řekl slepý :­-­).
Odpovědět0  0
BubaG | 19.10.20120:43
To nekdo z redakce asi dostal nove g35 co? Testum v techto typech medii neverim ani za mak.
Odpovědět2  7
Karel Polívka (1078) | 19.10.20121:02
Celý kamión a jachtu k tomu.

Proč tedy tento typ médií navštěvujete? Nezastupujete náhodou někoho, jehož produkt v tomto testu neobstál? Pro změnu nějaký věcný a konkrétní komentář byste neměl?
Odpovědět7  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.